Facebook: Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη

TWITTER/amphipolisguide

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Γιατροί συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία για ψυχική και σωματική υγεία


Μια ομάδα Καναδών γιατρών, μεταξύ αυτών και ψυχιάτρων,έχει αρχίσει να συνταγογραφεί επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί τέχνης για να βοηθήσει τους ασθενείς που υποφέρουν από μια σειρά ασθενειών, να βελτιώσουν τη σωματική και ψυχική υγεία τους.
Η Γαλλόφωνη Ένωση Ιατρών του Καναδά (MFdC) και το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μόντρεαλ (MMFA) θα επιτρέψει στους ασθενείς που πάσχουν από διάφορα θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, μαζί με τους αγαπημένους τους, να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της τέχνης για την υγεία με δωρεάν επισκέψεις.
Το πιλοτικό έργο είναι παγκοσμίως καινοτόμο, σύμφωνα με τον διοργανωτή του.
Το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει γιατρούς και ψυχιάτρους που θα μπορούν να συνταγογραφήσουν έως και 50 επισκέψεις στο MMFA κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους, με κάθε «συνταγή» να ισχύει για δύο ενήλικες και δύο ανήλικους.
Μέχρι στιγμής 100 γιατροί έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν στη διάρκεια ενός έτους, δήλωσε στην εφημερίδα AFP την Πέμπτη η Nicole Parent, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου.
Οι αριθμοί των συμμετοχών των γιατρών, παρέχουν την απόδειξη ότι οι γιατροί διαθέτουν ευαισθησία και ανοικτό πνεύμα σε εναλλακτικές προσεγγίσεις, ανέφερε η Parent, αναφέροντας τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της τέχνης στην υγεία
Τα οφέλη αυτής της συμπληρωματικής «θεραπείας» είναι παρόμοια με εκείνα που μπορούν να λάβουν οι ασθενείς από τη σωματική άσκηση, προκαλώντας την έκκριση παρόμοιου επιπέδου «θετικών» ορμονών καλής διάθεσης και μπορούν να είναι βοηθητικά σχεδόν στα πάντα, από τον χρόνιο πόνο έως την κατάθλιψη και το άγχος.
Το πιλοτικό πρόγραμμα θα επιτρέψει στους διοργανωτές να συλλέγουν δεδομένα και να αναλύουν τα αποτελέσματα, επιτρέποντας την ανάπτυξη πρωτοκόλλου για την ταυτοποίηση των ασθενών.

Η Parent ελπίζει ότι και άλλα μουσεία στον Καναδά θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του MMFA, το οποίο από το 2016 έχει καλλιεργήσει την τεχνογνωσία στην τέχνη της θεραπείας για άτομα με ποικίλες ασθένειες υγείας.

Είμαι πεπεισμένη ότι στον 21ο αιώνα, ο πολιτισμός θα είναι αυτό που ήταν η σωματική δραστηριότητα για την υγεία τον 20ο αιώνα, δήλωσε η διευθύντρια του MMFA Nathalie Bondil. Οι πολιτισμικές εμπειρίες θα ωφελήσουν την υγεία και την ευεξία, με τον ίδιο τρόπο που η ενασχόληση με τον αθλητισμό συμβάλλει στην καλή φυσική κατάσταση, ανέφερε η Bondil.

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα


Το ψηφιδωτό καλύπτει όλο το δάπεδο του 2ου θαλάμου. Τα βότσαλα από τα οποία αποτελείται έχουν χρώμα λευκό, μαύρο, γκριζωπό, μπλε, κόκκινο και κίτρινο. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60 μ.,το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα. Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρι-μπλε.

Στο ψηφιδωτό βλέπουμε ένα άρμα. Το άρμα το σέρνουν δύο λευκά άλογα. Οδηγός του άρματος εμφανίζεται ένας γενειοφόρος άνδρας. Στο κεφάλι του φορά δάφνινο στεφάνι. Μπροστά από τα άλογα και το άρμα, προπορεύεται ο θεός Ερμής.

Η Περσεφόνη παρουσιάζεται με κόκκινους βοστρύχους και λευκό χιτώνα. Στη μέση της βλέπουμε μια λεπτή ταινία κόκκινου χρώματος. Επίσης, μπορούμε να παρατηρήσουμε και το κόσμημα που φοράει στον καρπό του αριστερού χεριού της.

Οι διαστάσεις του μωσαϊκού είναι 4,5 μέτρα πλάτος και 3 μέτρα μήκος.
Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80 μ. Ωστόσο, πολλά μέρη  από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο του 2019



Τον Μάιο του 2019 τα αποτελέσματα - Σκοπός του Μουσείου είναι να εξηγήσει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας και να αποδείξει την σημασία της για τον σύγχρονο Τεχνολογικό Πολιτισμό
Την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά βραβεία αναγνώρισης και πιστοποίησης των ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρει, θα έχει το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που εδρεύει στην Αθήνα, το οποίο είναι υποψήφιο για «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019».
Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, παράρτημα Αθήνας, προτάθηκε ως υποψήφιο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019» από το European Museum Forum (EMF) πριν ακόμη συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, γεγονός που αναδεικνύει την πολύ καλή δουλειά των συντελεστών του.
Το European Museum of the Year Award (EMYA) διεξάγεται από το 1977, τελώντας υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική πανευρωπαϊκά, ενθαρρύνοντας παράλληλα τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων. Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν το Μάιο του 2019.
Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά αναδεικνύει και παρουσιάζει στο παγκόσμιο κοινό μια ύψιστης σημασίας αλλά σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού: την τεχνολογία. Με περισσότερα από 150 λειτουργικά διαδραστικά ομοιώματα και ανακατασκευές εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, ταξινομημένα σε 24 θεματικές ενότητες, παιδιά και ενήλικες έρχονται σε επαφή με τα θαυμαστά δημιουργήματα που κληροδότησε η αρχαιοελληνική τεχνολογία στην ανθρωπότητα. Σκοπός του Μουσείου είναι να εξηγήσει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας και να αποδείξει την σημασία της για τον σύγχρονο Τεχνολογικό Πολιτισμό.
Η υποψηφιότητα στην ΕΜΥΑ έρχεται να προστεθεί σ’ ένα σύνολο σημαντικών βραβεύσεων και διεθνών τιμητικών διακρίσεων που έχει αποσπάσει το Μουσείο Κοτσανά κατά την 15ετή του λειτουργία. Ορισμένες από τις διακρίσεις είναι: από τον δημοφιλή γερμανόγλωσσο ταξιδιωτικό οδηγό «PELOPONΝES» των εκδόσεων DUMONT, που το συγκαταλέγει στους 10 κορυφαίους προορισμούς της Πελοποννήσου και στους δύο σημαντικότερους της Ηλείας (μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας), από τον ταξιδιωτικό οδηγό FlightNetwork, ένας από τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους του Καναδά, που το κατατάσσει δεύτερο στη λίστα των 10 «καλύτερα κρυμμένων» Μουσείων της Ευρώπης, έχοντας εκτοξεύσει την αναγνωρισιμότητά του.Σημειώνεται ότι το Μουσείο τιμάται από την Unesco και το National Geographic στο πλαίσιο της προώθησης των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης. 
Ταυτόχρονα οι περιοδεύουσες εκθέσεις του σε όλο τον κόσμο φιλοξενούνται σε σημαντικά αρχαιολογικά και τεχνολογικά μουσεία, πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ευρωπαϊκά Γραφεία Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, του Μονάχου και της Βιέννης, το Πολυτεχνείο της Λυών, τα Αρχαιολογικά Μουσεία του Βαρέζε και της Βασιλείας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, το Γαλιλαίο Παρκ της Γερμανίας, τα Εθνικά Μουσεία Επιστημών της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης και της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης και στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Υπογραμμίζουμε ότι το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που αποτελεί πρότυπο Μουσείο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που λειτουργεί εξαρχής χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό.
Το ξεκίνημα του Μουσείου στην Αθήνα από τις 8 Ιανουαρίου 2018, μαζί με τους ήδη υπάρχοντες εκθεσιακούς χώρους στο Κατάκολο Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία, ολοκληρώνει το τρίπτυχο του Μουσείου Κοτσανά και το αλληλοσυμπληρούμενο πανόραμα του μοναδικού τεχνολογικού θαύματος της αρχαιότητας.
Αναλυτικότερα, στο Μουσείο στην Αθήνα λειτουργούν:
- Η έκθεση «Αρχαία Ελλάδα - οι Απαρχές των Τεχνολογιών» παρουσιάζει 100 και πλέον διαδραστικά εκθέματα,
- Η έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια» με 42 πλήρως λειτουργικά μουσικά όργανα
- Στο ίδιο κτήριο το προσεχές διάστημα θα ανοίξει τις πύλες της και η περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «ΕΥΡΗΚΑ – σκέψου σαν τον Αρχιμήδη» με απολύτως διαδραστικά εκθέματα αφιερωμένο στον μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Αρχαία Άργιλος



Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα δυτικά των εκβολών του Στρυμόνα, σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από την αρχαία Αμφίπολη. Ιδρύθηκε στα 655 πΧ από Ανδρείους, σε περίοπτη θέση ώστε να έχει τον οπτικό έλεγχο όλου του Στρυμονικού κόλπου και ορατότητα από τη Θάσο μέχρι τις ακτές της Χαλκιδικής.


Οι κάτοικοι της Αργίλου είχαν για πολλά χρόνια το μονοπώλιο του ελέγχου της κοιλάδας του Στρυμόνα που ήταν πλούσια σε αγροτικά προϊόντα, σε ξυλεία και σε μεταλλεύματα. Η Αθήνα μόλις στα 437 πΧ κατόρθωσε να εισχωρήσει στην περιοχή ιδρύοντας την Αμφίπολη.




Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο η Άργιλος αποστάτησε από τους Αθηναίους και βοήθησε τους Λακεδαιμόνιους έτσι ώστε ο Βρασίδας σε μια νύκτα να καταλάβει την Αμφίπολη. Με την Ειρήνη του Νικία, η Άργιλος κηρύχθηκε ελεύθερη. Η αναμέτρηση με τη γειτονική Αμφίπολη είχε ως αποτέλεσμα σιγά σιγά με τα χρόνια να ερημώσει και να εγκαταλειφθεί.
Σήμερα παραμένει ως ένας ακόμα αρχαιολογικός χώρος, που κρύβει πολλά θαμμένα μυστικά. Ο ρυθμός της έρευνας και των ανασκαφών στην περιοχή , είναι σχετικά αργός.
Οι ανασκαφές εκτός των άλλων, έχουν και διδακτικό χαρακτήρα αφού εκπαιδεύουν Έλληνες πτυχιούχους αρχαιολόγους, φοιτητές καναδικών, αμερικανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.


Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Κέντρο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης περιοχής Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στον κινηματογράφο "ΜΑΡΙΑΝΝΑ" στη Νέα Ζίχνη, υπό την αιγίδα της Ωδής Αμφιπόλεως, ενημερωτική συνάντηση των τοπικών φορέων και συλλόγων για κοινές δράσεις με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή της περιοχής των Δήμων Αμφίπολης και Νέας Ζίχνης
Βασικοί άξονες δράσεων για το 2019 θα είναι οι εξής:
1. Εκδηλώσεις για προσέλκυση επισκεπτών
  • Θεματικό τριήμερο «ΑΜΦΙΠΟΛΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»
  • Θεματικό τριήμερο «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ-ΜΥΘΙΚΟ ΠΑΓΓΑΙΟ»
2. Δράσεις για την προβολή της περιοχής
3. Προώθηση (σε φορείς) προτάσεων για υποδομές
4. Εκπαίδευση - Συνεργασίες
Η προσπάθεια για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα επικεντρωθεί, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ωδής Αμφιπόλεως κος Μακουσιάρης Γεώργιος, στις παρακάτω κατευθύνσεις :
  • ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την επιστροφή ελληνικού χάλκινου αγάλματος από το μουσείο Getty στην Ιταλία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας διέταξε την επιστροφή του ελληνικού χάλκινου γλυπτού, ηλικίας άνω των 2.000 ετών, που αποτελούσε μέχρι πρότινος το κεντρικό κομμάτι της συλλογής του Μουσείου J. Paul Getty που βρίσκεται στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. 
Μετά από μια δεκαετή και πλέον δικαστική μάχη του μουσείου με το ιταλικό κράτος, το ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε τη Δευτέρα ότι το άγαλμα θα πρέπει να κατασχεθεί και να επιστρέψει στην Ιταλία, απορρίπτοντας την τελευταία έφεση του μουσείου. Η υπόθεση εκδικάστηκε σε ανώτατο βαθμό έπειτα από την προσφυγή του αμερικανικού μουσείου εναντίον εντολής Ιταλού δικαστή περί δήμευσης του χάλκινου αγάλματος.
Πρόκειται για το χάλκινο γλυπτό του Λύσιππου ονόματι «Victorious Youth» ή «Getty Bronze», το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 4ου και του 2ου αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1964 από Ιταλούς ψαράδες στην πόλη Φάνο της Κεντροανατολικής Ιταλίας. Αμέσως πωλήθηκε χωρίς την έγκριση του κράτους και επανεμφανίστηκε στην αγορά  το 1974 οπότε και αγοράστηκε από το Μουσείο J. Paul Getty στην τιμή των 3,95 εκατ. δολαρίων το 1977. 
«Ήταν μια πολύ, πολύ μακρά διαδικασία, αλλά τώρα ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το έχουμε στην Ιταλία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Lorenzo D'Ascia, δικηγόρος που εκπροσωπεί την ιταλική κυβέρνηση. Ωστόσο, η μοίρα ενός από τα ωραιότερα πρωτότυπα χάλκινα της κλασσικής εποχής, το οποίο πιθανότητα δημιουργήθηκε στην αρχαία Ελλάδα και χάθηκε στη θάλασσα αφού πρώτα είχε κλαπεί από τους Ρωμαίους, είναι ακόμη ασαφής. 
Το Μουσείο Getty εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι το άγαλμα δημιουργήθηκε πιθανώς εκτός Ιταλίας και ανακαλύφθηκε στα διεθνή ύδατα μετά από χιλιάδες χρόνια, οπότε δεν είναι ένα ιταλικό αντικείμενο που υπόκειται σε επαναπατρισμό. Ιταλοί αξιωματούχοι, που ισχυρίζονται ότι το άγαλμα βρέθηκε στα ιταλικά χωρικά ύδατα, είχαν επισημάνει ότι εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ τους, σχεδίαζαν να ζητήσουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση και να γίνει κατάσχεση του αγάλματος. 

Η ενέργεια αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέα δικαστική διαμάχη, γράφουν οι New York Times που μεταδίδουν την είδηση. «Αναμένουμε την πλήρη συνεργασία των αμερικανικών θεσμών, ως είθισται», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Alberto Bonisoli και πρόσθεσε ότι είναι «ανοιχτός να συζητήσει το πώς και πότε»«Η ετυμηγορία πάντως πρέπει να γίνει σεβαστή», τόνισε. 
Σε απάντηση της απόφασης του δικαστηρίου, η αντιπρόεδρος επικοινωνίας του ιδρύματος του μουσείου, Getty Trust, Lisa Lapin δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το νόμιμο δικαίωμά μας στο άγαλμα. Ο νόμος και τα γεγονότα στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν δικαιολογούν την επιστροφή στην ιταλική κυβέρνηση ενός αγάλματος που εκτίθεται στο κοινό του Λος Άντζελες εδώ και σχεδόν μισό αιώνα». «Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε απόφαση κατάσχεσης είναι αντίθετη με την αμερικανική και διεθνή νομοθεσία», πρόσθεσε. 
Η ιστορία του αγάλματος 
Πρόσφατη επανεξέταση τοποθετεί το άγαλμα πραγματικού μεγέθους ενός δαφνοστεφανομένου αθλητή στον δεύτερο ή τρίτο αιώνα π.Χ.  Ακόμη, οι Ιταλοί ψαράδες που το ανέσυραν από τη θάλασσα συνειδητοποίησαν την αξία της ανακάλυψής τους, και το έθαψαν περιμένοντας τον σωστό αγοραστή. Ιταλοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το άγαλμα, το οποίο πωλήθηκε αρκετές φορές μετά την ανακάλυψή του, μεταφέρθηκε στη συνέχεια παράνομα από την Ιταλία χωρίς την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής, αφού είχε κρυφτεί σε διάφορα μέρη, από μπανιέρες μέχρι και μοναστήρια. 

Ως εκ τούτου, το Getty Trust θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικό στις αγορές του, υποστηρίζουν οι ιταλικές αρχές. «Αγόρασαν ένα άγαλμα που δεν είχε την άδεια εξαγωγής». Σύμφωνα με τον ιταλικό νόμο του 1939, όταν ανακαλύπτονται αρχαιολογικά έργα στη χώρα, οι αρχές πρέπει να ενημερώνονται και τα ευρήματα δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν την χώρα χωρίς άδεια εξαγωγής.
Σύμφωνα με τη Silvia Cecchi, εισαγγελέα που έχει επιληφθεί της υπόθεσης, «ο γλύπτης ήταν Έλληνας, αλλά το άγαλμα ήταν πολιτιστικά και διοικητικά ιταλικό όταν βυθίστηκε». Κατά τη διάρκεια του χρόνιου δικαστικού αγώνα του, το Getty είχε επικρατήσει σε άλλες αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων.
Οι ιταλικές αρχές υποστήριξαν ότι στις προηγούμενες εκδικάσεις, οι εισαγγελείς δεν ήταν σε θέση να παράσχουν σημαντικά στοιχεία σχετικά με την προέλευση του αγάλματος.
Ο William Pearlstein, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Pearlstein McCullough & Lederman της Νέας Υόρκης, ο οποίος εκπροσώπει αντιπροσώπους αρχαιοτήτων σε διαμάχες με κυβερνήσεις, δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Getty θα πρέπει να καταθέσει μήνυση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιώνοντας το δικαίωμά του στο άγαλμα. Ωστόσο, η αντίληψη που κυριαρχεί στο Φάνο,  την παραθαλάσσια πόλη στην ανατολική ακτή της Ιταλίας, που οι ψαράδες επέστρεψαν με το άγαλμα αφού το βρήκαν περισσότερο από 50 πριν από χρόνια. Γενεές εκεί έχουν αγωνιστεί για το άγαλμα και τώρα γιορτάζουν την πιθανή επιστροφή του.
«Είναι απόλυτη χαρά για την Ιταλία, και για την πόλη μου. Πάντα νιώθαμε ότι ο Λύσιππος μας ανήκε», δήλωσε ο Tristano Tonnini, δικηγόρος του περιφερειακού πολιτιστικού συλλόγου.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΣΗΚΩΣΑΝ ΡΩΜΑΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ 50 ΤΟΝΩΝ ΤΟΥ 400 μ.Χ



Ένας νέος ασφαλής τρόπος διάσωσης αρχαιολογικών συνόλων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα στο σταθμό Αγίας Σοφίας. 
Ένα ρωμαϊκό λουτρό, υπόκαυστο  συνολικού βάρους περίπου 50 τόνων το οποίο χρονολογείται τον 4ο αιώνα μ.Χ και βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών στον σταθμό του μετρό στην Αγία Σοφία αποσπάστηκε αυτούσιο την Πέμπτη 13/12 από τα έγκατα της Θεσσαλονίκης-μετά από δύο μήνες προετοιμασιών ακολουθώντας μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία. 

Το υπόκαυστο λουτρό πλάτους 5,60 τ.μ. και φάρδους 4,40μ. ήταν ουσιαστικά ένας υπόγειος χώρος ο οποίος αποτελούσε σύστημα υποδαπέδιας θέρμανσης κατά την οποία ο ζεστός αέρας κυκλοφορούσε στον υπόγειο αυτό χώρο με σκοπό την θέρμανση του υπερκείμενου δαπέδου (μια ενδοδαπέδια θέρμανση δηλαδή εκείνης της εποχής).

Στηριζόμενο σε έναν ειδικά διαμορφωμένο νάρθηκα από μεταλλικές δοκούς και οπλισμένο σκυρόδεμα, παίρνοντας κλίση 30ο μοιρών και κυλώντας για περισσότερο από δέκα ώρες πάνω σε κεκλιμένες μεταλλικές ράγες κατάφερε να βγει την Πέμπτη (13/12) στην επιφάνεια της γης.  Είναι πρώτη φορά που γίνεται κατασκευή ανύψωσης μνημείου σε κεκλιμένο επίπεδο  έχοντας και η ίδια η κατασκευή ανηφορική θέση 30ο  μοιρών. Την διαδικασία απόσπασης ανέλαβε μία τεχνική εταιρία με έδρα το Βόλο, η SLM, η οποία εκτελεί τα μεγαλύτερα έργα απόσπασης και μεταφοράς κρίσιμων-ευαίσθητων αρχαιολογικών συνόλων στη χώρα. Με χειρουργικές επεμβάσεις και σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ έχει αποσπάσει και μεταφέρει 15 συνολικά σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα από το 2012. 

Το ρωμαϊκό λουτρό ξεκίνησε το ταξίδι του για την επιφάνεια της γης το μεσημέρι της Τετάρτης(12/12) και μετά από δέκα ώρες  ολίσθησης έφθασε στην επιφάνεια της γης. Με τη βοήθεια δύο γερανών το ρωμαϊκό λουτρό υψώθηκε στον… αέρα και τοποθετήθηκε σε πλατφόρμα νταλίκας για να μεταφερθεί.  Το σημαντικό εύρημα το οποίο βρέθηκε σε πολύ κατάσταση μεταφέρεται στην αποθήκη του Καλοχωρίου όπου φυλάσσονται οι σημαντικότερες αρχαιότητες του μετρό. Αντίστοιχα δάπεδα έχουν ξαναβρεθεί, θεωρήθηκε όμως αξιόλογο επειδή είναι υπόκαυστο.  

Οι δυσκολίες
Στόχος των αρχαιολόγων όσο και των μηχανικών  ήταν να βγει ολόσωμη η κατασκευή ξεπερνώντας τις υπερκείμενες μεταλλικές αντηρίδες (μεγάλες καφέ σωλήνες) που στηρίζουν τον ομώνυμο σταθμό και δεν μπορούσαν να αφαιρεθούν γιατί θα δημιουργούνταν ζητήματα στατικότητας.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι επιστήμονες ήταν ότι δεν μπορούσαν να σκάψουν πιο κάτω ούτε και να ανεβάσουν το εύρημα απευθείας (οριζόντια) με γερανό λόγω του μεγάλου όγκου του ευρήματος αλλά και των μεταλλικών αντηρίδων που σκεπάζουν το σκάμμα.

Πέρα από τις δυσκολίες του σταθμού η αρχική θέση όπου βρέθηκε το ρωμαϊκό λουτρό χαρακτηρίστηκε δύσκολη από τους επιστήμονες-μη βοηθώντας στην εύκολη απόσπασή του. Έτσι για να μεταφερθεί σε θέση ολίσθησης έπρεπε να ανυψωθεί και να μετακινηθεί ανατολικά του ενός μέτρου,  να προχωρήσει τέσσερα μέτρια νότια  και να υποβιβαστεί 1,30μ. κάτω  και μετά να ξεκινήσει να ολισθαίνει ανηφορικά από το σκάμμα. 

Για την απόσπαση χρειάστηκε προετοιμασία πάνω από δύο μήνες από τα συνεργεία της SLM αλλά και αρχαιολόγους οι οποίοι επέβλεπαν τις εργασίες. Εργάστηκαν περίπου 15 άτομα  μηχανικοί και ειδικευμένοι τεχνίτες οι οποίοι απασχολήθηκαν στην κατασκευή του νάρθηκα. Ο νάρθηκας ήταν μία κατασκευή από συνδυασμό μεταλλικών δοκών και οπλισμένου σκυροδέματος το συνολικό ύψος του οποίου δεν ξεπερνούσε το 1,70μ. για να μπορέσει να περάσει κάτω από την αντηρίδα του σταθμού. Για την ανύψωση και για την ολίσθηση χρησιμοποιήθηκαν δύο ειδών υδραυλικοί μηχανισμοί.

Ανύψωση μεταφοράς μνημείου σε κεκλιμένο επίπεδο έχει γίνει μία ακόμη φορά-και πάλι από την τεχνική εταιρία Slim σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ αλλά η κατασκευή ήταν οριζόντια και όχι κεκλιμένη. Πρόκειται για μία εκκλησία γύρω στα 80 μέτρα η οποία ανέβηκε με αυτόν τον τρόπο στο Τουρνίκι στο φράγμα του Ηλαρίωνα στην Βέροια. 

Η τεχνική εταιρεία SLM αφού πάρει πρώτα άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εκπονεί τις μελέτες απόσπασης και στη συνέχεια προχωρά στη δράση πάντοτε υπό την επίβλεψη των αρχαιολόγων.

Έχει αποσπάσει και μεταφέρει ψηφιδωτό βάρους 100 τόνων στην Αιανή Κοζάνης, έναν ολόκληρο (αυτούσιο) ρωμαϊκό δρόμο μήκους 30 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων στο Ηράκλειο, αλλά και ένα ολόκληρο αρχαίο οικιστικό σύνολο 3.700 χρόνων στη λίμνη Κάρλα Μαγνησίας.  Τελευταία δραστηριοποιείται έντονα στο μετρό Θεσσαλονίκης κάνοντας κρίσιμες αποσπάσεις.-μεταφορές. Έχει αναλάβει τα περίφημα αρχαία της Βενιζέλου, μεταφέροντας την κεντρική οδό κάτω από την σημερινή Εγνατία αλλά και την μαρμάρινη πλατεία της Αγίας Σοφίας.
Κείμενο Τίμος Φακαλής
Πηγή: http://bit.ly/ethnos13_12_18

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Ιταλοί τουριστικοί πράκτορες γνωρίζουν τη Μακεδονία

Παρουσίαση από την Αμφίπολη έως την Αμμουλιανή και τη θαλασσινή Θεσσαλονίκη


O Oργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού και το «Δίκτυο των Πόλεων του Μεγαλέξανδρου» συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν σε Ιταλούς εκπροσώπους γνωστών τουριστικών γραφείων μία από τις πιο αναδυόμενες τουριστικές διαδρομές στην Κεντρική Μακεδονία, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι Ιταλοί tour operators ήρθαν στην Κεντρική Μακεδονία, για να πραγματοποιήσουν ένα διήμερο sea2sea πρόγραμμα στο summer & culture τόξο «Αμφίπολη-Στάγειρα - Άκανθος-Ουρανούπολη- Αμμουλιανή» καταλήγοντας στην «Θαλασσινή Θεσσαλονίκη».
Στην διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη επισκέφθηκαν τις ακτές του ανατολικού Θερμαϊκού, την παραλία, τις μαρίνες και τους χώρους του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης. Οι product managers των ταξιδιωτικών γραφείων περιηγήθηκαν στις γνωστές τουριστικές διαδρομές της Θεσσαλονίκης, γεύτηκαν ξεχωριστές συνταγές απ΄ την γαστρονομία της Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησαν ξεχωριστές συναντήσεις με στελέχη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου όπου ενημερώθηκαν για την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία και έδειξαν ενδιαφέρον για τους αγώνες που διοργανώνονται στον Κόλπο της Θεσσαλονίκης
Το συγκεκριμένο fam trip οργανώθηκε μετά το πρόσφατο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί από τουριστικά γραφεία του Τορίνο για τουριστικούς προορισμούς στην Μακεδονία και την « Θαλασσινή Θεσσαλονίκη».
Πρόκειται για τα γραφεία PEGASO VIAGGI που διοργανώνει αποδράσεις για «ψαγμένους» τουρίστες και το EQUINOXE, γραφείο sailing & yachting που διακινεί μεμονωμένους και υψηλού εισοδήματος Ιταλούς τουρίστες έως τώρα στα Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Ιόνια νησιά.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διάλεξη για τον τάφο της Αμφίπολης στη Μελβούρνη



Διάλεξη για τον τάφο της Αμφίπολης πρόκειται να παρουσιάσει ο παγκοσμίου φήμης ερευνητής στην αρχαία ιστορία και ιδιαίτερα στο Μέγα Αλέξανδρο, Andrew Chugg, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, στην Φιλανθρωπική Ένωση Ιθακήσιων. Πρόκειται για κοινή εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και του Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο Άντριου Τσάγκ θα επιχειρήσει μια ανασκόπηση της χρονολογίας κατασκευής, του σχεδιασμού και της διακόσμησης του τάφου της Αμφίπολης, θα αναφερθεί σε διάφορες επιγραφές που σχετίζονται με το σύμπλεγμα και την ανάλυση των διαφόρων σκελετών και θραυσμάτων οστών που βρέθηκαν στον κύριο τάφο, την εξέταση και την αξιολόγηση των διαφόρων σεναρίων σχετικά με την κατασκευή του και τους ενοίκους του τύμβου της Αμφίπολης.

Ο Andrew Chugg έχει γράψει πολλά βιβλία για τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως "Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου" και "Οι εραστές του Αλεξάνδρου". Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά αρχαίας ιστορίας και κλασικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων το "Ελλάδα & Ρώμη" και το "Δελτίο Αρχαίας Ιστορίας".

Έχει εμφανιστεί ως εμπειρογνώμονας για τον Μέγα Αλέξανδρο στο ραδιόφωνο του BBC και σε αρκετά ντοκιμαντέρ της National Geographic TV, όπως το επεισόδιο του για τον «Τάφο του Αλεξάνδρου» της σειράς «Secrets of the Egyptian National Geographic» και το επεισόδιο των Μυστικών Αρχείων του National Geographic. Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα έργο για την εξαιρετικά μεγάλη επιρροή του Κλειτάρχου στη βασιλεία του Αλεξάνδρου, που γράφτηκε στην Αλεξάνδρεια το δεύτερο τέταρτο του 3ου αιώνα π.Χ., αλλά χάθηκε από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το όλο έργο εκδόθηκε σε ένα ενιαίο τόμο 700 σελίδων το 2015. Επί του παρόντος ερευνά το θέμα του τάφου στον Καστά της Αμφίπολης, τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας: Πολλαπλά ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές για τον ΤΑΡ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας (20 Οκτωβρίου 2018), οΔιαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανατρέχει στο σύνολο του σημαντικού αρχαιολογικού έργου που έχει παραχθεί στη χώρα στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του. Εργασίες που πραγματοποιούνται κατά μήκος της όδευσης του αγωγού στη Βόρεια Ελλάδα, από τους Κήπους του Έβρου έως την Ιεροπηγή της Καστοριάς, και περιλαμβάνουν 400 και πλέον σωστικές ανασκαφές και δοκιμαστικές τομές από τις οποίες έχουν προκύψει μέχρι σήμερα πολλαπλά ευρήματα.
Ο ΤΑΡ υποστηρίζει και συμβάλλει στο αρχαιολογικό έργο στην Ελλάδα, το οποίο έχουν φέρει εις πέρας περισσότεροι από 650 ειδικοί στην αρχαιολογική έρευνα (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, σχεδιαστές, κλπ.) και εργάτες που απασχολήθηκαν στο Έργο, υπό την επίβλεψη των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αρχαιολογικά ευρήματα που καλύπτουν 7.000 και πλέον χρόνια ιστορίας
Περισσότερα από 7.000 χρόνια μεσολαβούν από τα παλαιότερα ως τα νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως χάρη στις ανασκαφές για τον ΤΑΡ. Στα πρωιμότερα ευρήματα συγκαταλέγονται οικιστικά κατάλοιπα που ανάγονται στην 6η-5η χιλιετία π.Χ. και βρέθηκαν στον Αντίγονο Φλώρινας· θραύσματα κεραμικής της νεολιθικής περιόδου (5.300-3.200 π.Χ., περίπου) από τη Μεσορράχη Σερρών·κατάλοιπα οικισμού της πρώιμης εποχής του χαλκού (3.200-2.000 π.Χ.) στα Άβδηρα της Ξάνθης· και νεκροταφείο της ίδιας περιόδου στον Περδίκκα Κοζάνης. Το τελευταίο μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα ως ένα από τα πρωιμότερα που έχουν ανασκαφεί στον ελλαδικό χώρο.
Τα υστερότερα ευρήματα, από την άλλη, είναι μεταβυζαντινά, όπως τα υδραγωγεία που ανασκάφηκαν στους Δήμους Τοπείρου και Αβδήρων Ξάνθης και το τμήμα ναού στην Ποριά Καστοριάς. Ακόμη πιο πρόσφατο, είναι το ασημένιο σέρβικο νόμισμα του 19ου αι. που βρέθηκε σε νεκροταφείο στους Πύργους Κοζάνης.
Καινοτόμες μέθοδοι κατασκευής για την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς
Τηρώντας απόλυτα τη δέσμευσή μας για διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και προστασία των ευαίσθητων μνημείων, για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ χρησιμοποιήθηκαν καινοτόμες και μη παρεμβατικές μέθοδοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το βυζαντινό διατείχισμα της Αναστασιούπολης, στην περιοχή Αμαξάδες του Δήμου Ιάσμου στη Ροδόπη. Πρόκειται για κατασκευή 2,4 χλμ. που ανάγεται στην Ιουστινιάνεια περίοδο και συνδυάζει το ρόλο του υδραγωγείου και της προστατευτικής οχύρωσης. Σύμφωνα με δέσμευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) του ΤΑΡ να μείνει το μνημείο ανεπηρέαστο, η κατασκευή του αγωγού στο σημείο πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της υπόγειας διέλευσης (boring), δηλαδή χωρίς να ανοιχθεί τάφρος.
Μεγάλη ποικιλία ευρημάτων και νέες πληροφορίες για γνωστές ή μη αρχαιολογικές θέσεις
Σύμφωνα με τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων που συνεργάστηκαν με τον ΤΑΡ, οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή του έργου εμπλούτισαν την αρχαιολογική τοπογραφία και την επιστημονική γνώση. Ταυτόχρονα, οι πολλές άγνωστες μέχρι σήμερα αρχαιολογικές θέσεις που ήρθαν στο φως, διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές για την έρευνα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα πλούσια σε κτερίσματα ρωμαϊκά νεκροταφεία στις θέσεις «Θεοδόσια» και «Ίσωμα» του Κιλκίς, αλλά και η τρίκλιτη βασιλική στον Πόταμο του Έβρου που χρονολογείται στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, ο ΤΑΡ πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις εργασίες αναστήλωσης και μερικής ανάδειξης του μνημείου.
Γενικότερα, στους λογής θησαυρούς της πολιτισμικής μας κληρονομιάς που ανέσκαψε η αρχαιολογική σκαπάνη περιλαμβάνονται πολυάριθμα ευρήματα –κινητά και ακίνητα– τα οποία μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα από τα προϊστορικά χρόνια:
νεκροταφεία και μεμονωμένοι τάφοι με ή χωρίς κτερίσματα
εργαστηριακές εγκαταστάσεις και κατασκευές (κλίβανοι, κατάλοιπα μεταλλουργικής δραστηριότητας, εργαλεία υφαντικής, κλπ.)
οικιστικά κατάλοιπα (απορριμματικοί λάκκοι, τείχη, φρούρια, ναοί, υδραγωγεία)
και άλλα σποραδικά ευρήματα, όπως αγγεία, νομίσματα κ.λπ.
Τα παραπάνω ευρήματα αναμένεται να καταγραφούν, να συντηρηθούν και να εκτεθούν, ώστε να διηγηθούν τη μακραίωνη ιστορία του τόπου όπου βρέθηκαν.
Το πλαίσιο υλοποίησης του σχετικού με τον ΤΑΡ 
αρχαιολογικού έργου
Το αρχαιολογικό έργο στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία,Δυτική Μακεδονία) που διατρέχει ο αγωγός ΤΑΡ, πραγματοποιήθηκε βάσει:
των σχετικών Μνημονίων Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων όλων των περιφερειακών ενοτήτων από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

των σχεδίων διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ο ΤΑΡ για να εξασφαλίσει την προστασία και διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και χώρων, όπου αυτό ήταν δυνατόν, κατά μήκος της όδευσής του.

Για την υλοποίηση του έργου, ο ΤΑΡ συνεργάστηκε με 13 Εφορείες Αρχαιοτήτων κατά μήκος της όδευσης του αγωγού –που ταυτίζονται με τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες– στις οποίες πραγματοποιήθηκαν συνολικά περισσότερες από 400 δοκιμαστικές τομές και σωστικές ανασκαφές.
Ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ-PCI) της ΕΕ, και κατόπιν της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο δεύτερο Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF) για την Ενέργεια, τον Φεβρουάριο του 2017 χορηγήθηκε στον ΤΑΡ κονδύλι ύψους €14.018.347. Το ποσό αυτό χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση επιπλέον αρχαιολογικών δοκιμαστικών τομών και σωστικών ανασκαφών κατά μήκος του 2ου και 3ου τμήματος του αγωγού στην Ελλάδα (από την Καβάλα έως την Καστοριά), συνολικού μήκους 360 χλμ.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στα μαρτυρικά Κερδύλλια

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθούν, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του ολοκαυτώματος των μαρτυρικών Κερδυλλίων  και της μαζικής εκτέλεσης των 250 ατόμων από τα στρατεύματα κατοχής . Το πάνδημο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την ημέρα του ολοκαυτώματος θα τελεστεί τη Tετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 στην Τοπική Κοινότητα Νέων Κερδυλλίων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Στις 7.30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων.
Στις 10 θα τελεσθεί μνημόσυνο εντός του Ιερού Ναού από τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ.Θεολόγο.
Στις 10.15 θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει  χαιρετισμός & ομιλία από τον Δήμαρχο Αμφίπολης  Κωνσταντίνο Μελίτο. Αμέσως μετά επίσκεψη στους τόπους εκτέλεσης και θα ακολουθήσει  δεξίωση των Αρχών από το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινότητα στην αίθουσα της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων.
Είναι η δεύτερη φορά που ο  ΠτΔ  επισκέπτεται την περιοχής της Αμφίπολης. Πέρυσι παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κορμίστα, για την συμπλήρωση 76 χρόνων από την σφαγή 91 κατοίκων από τους Βουλγάρους το 1941.
Στην ίδια επίσκεψη στο δημαρχείο   Ροδολίβους, ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης λαμβάνοντας το κλειδί της πόλης
Πηγή: http://www.ert.gr

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Πρώτη ημέρα του Τουριστικού Συμποσίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Αμφίπολης - Δυτικού Παγγαίου



Ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο 6 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών η πρώτη μέρα του 2ου τουριστικού συμποσίου βιώσιμης ανάπτυξης Αμφίπολης - Δυτικού Παγγαίου,υπό την αιγίδα της Ωδής Αμφιπόλεως, με θέμα " ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής / η αρχαιολογία και η συμβολή τους στον πολιτισμό και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Αμφίπολης - Δυτικού Παγγαίου".
Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Ωδής Αμφιπόλεως Γεώργιος Μακουσιάρης, η Αρχαιολόγος - Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων - Υπεύθυνη Ανασκαφής τύμβου Καστά Κατερίνα Περιστέρη, ο Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός της Δνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ Μιχάλης Λεφατζής, ο καθηγητής παλαιοντολογίας του τμήματος γεωλογίας του ΑΠΘ Γεώργιος Σπυρίδης, ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ Σπυρίδων Παυλίδης, ο γεωλόγος - γεωφυσικός καθηγητής εφαρμοσμένης γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας, η Αρχαιολόγος Προηγούμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δαδάκη και ο Αρχαιολόγος Νικόλαος Μπονόβας.







Το συμπόσιο ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 7 Οκτωβρίου, με θέμα " Η γαστρονομία, η μίσθωση airBnB, οι επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο, τα αναπτυξιακά προγράμματα, ο εναλλακτικός τουρισμός, η προβολή τουριστικού προϊόντος και η σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής Αμφίπολης - Δυτικού Παγγαίου".

Προτεινόμενες ημέρες επίσκεψης στην Αμφίπολη τον μήνα Οκτώβριο




Ο Οκτώβριος είναι ο τελευταίος μήνας της τουριστικής σεζόν με ωράριο λειτουργίας του μουσείου 08:00 έως 20:00. Αν κάποιος θέλει λοιπόν να επισκευθεί την Αμφίπολη προλαβαίνει τον Οκτώβριο να επωφεληθεί από το ωράριο, τον καλό καιρό και την θερινή ώρα και να κανονίσει μια εκδρομή.
- Στις 17 Οκτωβρίου διοργανώνονται στα Κερδύλλια εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής το 1941.
- Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης έχει ελεύθερη είσοδο και είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για εκδρομή στην περιοχή. Όσο ακόμα η μέρα είναι μεγάλη και το επιτρέπει ο καιρός εξερευνήστε τους μοναδικούς αλλά και όχι όχι τόσο γνωστούς εξωτερικούς χώρους της Αμφίπολης.

Για να κλείσετε λοιπόν μια ξεχωριστή ξενάγηση στην Αρχαία Αμφίπολη τον μήνα Οκτώβριο μπορείτε να επικοινωνείτε με την ξεναγό κα. Σιάσιου Ευαγγελία στο τηλέφωνο: 6948208816 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο liasiasioy@gmail.com.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε την σελίδα facebook.com/Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Οι παρακαταθήκες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη ταξίδεψαν στην Ιταλία (4/10/2018)



Στο Μιλάνο της Ιταλίας παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του διδασκάλου του Αριστοτέλη.
Η εκδήλωση, που έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα από δημοσιογράφους, bloggers, τουριστικούς πράκτορες και εκπροσώπους φορέων του πολιτισμού της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο Fondazione Stelline, στην καρδιά του Μιλάνου και υποστηρίχθηκε οργανωτικά από τον ΕΟΤ Ιταλίας. Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση από τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Από το Παρελθόν στο Παρόν», έκθεση φωτογραφίας που είχε θέμα τους δύο μεγάλους άνδρες, καθώς και προσφορά αυθεντικών εδεσμάτων με προϊόντα της Μακεδονικής γης και μακεδονικές συνταγές.
Την παρουσίαση προλόγησαν η διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ της Ιταλίας Κυριακή Μπουλασίδου και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη κληρονομιά των δύο Μακεδόνων. «Με όχημα τον πολιτιστικό τουρισμό και το μοναδικό ιστορικό απόθεμα που κληρονομήσαμε από τους δύο μεγάλους άνδρες της Μακεδονίας, προβάλλουμε θεματικά το τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την επίτευξη τουρισμού 365 ημερών το έτος. Η παρουσίαση της ζωής και του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη σε στοχευμένο κοινό διαμορφωτών της κοινής γνώμης και επαγγελματιών του τουρισμού και του πολιτισμού της Ιταλικής αγοράς, έχει ως σκοπό την προβολή του προορισμού μας στην πολύ σημαντική αυτή αγορά για μας, με την οποία μας συνδέουν αιώνες κοινής πολιτιστικής ιστορίας, ώστε να αυξηθεί η τουριστική ροή προς την περιοχή μας και να αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες απευθείας αεροπορικές διασυνδέσεις», σημείωσε ο κ. Θάνος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΟΤ, στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι και bloggers τοπικών και εθνικών ΜΜΕ.


Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Αμφίπολης που λίγοι γνωρίζουν και λιγότεροι έχουν επισκεφθεί

• Ελληνιστική οικία του 2ου αι. π.Χ. με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες που θυμίζουν τον πρώτο πομπηιανό ζωγραφικό ρυθμό αλλά και τον περίβολο του τύμβου Καστά.


• Ακρόπολη και περίβολος τείχους Ακροπόλεως.

• Τα μικρά τείχη της Βυζαντινής Αμφίπολης.

• Περίκεντρος ναός - Ροτόντα 6ου αι. μ.Χ. . Ναό αρχιτεκτονικού ρυθμού Ροτόντα συναντάμε μόνο στην Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη.

• Κτηριακό συγκρότημα κλασικών χρόνων και τάφος Βρασίδα που βρέθηκε η ασημένια λάρνακα και το χρυσό στεφάνι του στρατηγού.


• Παλαίστρα Γυμνασίου όπου βρέθηκε ο μοναδικός Εφηβαρχικός Νόμος το 22 π.Χ.

• Κλασική οικία στην Ακρόπολη που βρέθηκε ο χρυσός Στατήρας του Μεγάλου Αλέξανδρου και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

• Βυζαντινοί πύργοι Μαρμαρίου και Χάνδακος που ανεγέρθησαν το 1367 από τους αδελφούς Αλέξιο και Ιωάννη Στρατηγόπουλου.





Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης


Από 01/10/2018 έως και 15/10/2018 λειτουργεί από 08:00 π.μ. έως 18:30 μ.μ. και από 16/10/2018 έως και 30/10/2018 λειτουργεί από 08:00 π.μ. έως 18:00 μ.μ.
Από 01/11/2018 έως και 31/03/2019 λειτουργεί με μονή βάρδια από 08:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ.

Κλειστό κατά τις επίσημες αργίες και εορτές του Κράτους και από 01/11/2018 εως 31/03/2018 κλειστό κάθε Δευτέρα.

2ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ6-7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ

2ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
6-7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ
Ενταγμένο στο πλαίσιο του διεθνούς έτους βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης 2017 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (W.T.O.),  του ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς 2018, στους 17 Global Goals βιώσιμης ανάπτυξης της UNESCO και της παγκόσμιας ημέρας Τουρισμού 2018
Με την συνδιοργάνωση
του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών - Π.Κ.Μ.
Με την υποστήριξη
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) Κεντρικής Μακεδονίας και του Ομίλου UNESCO Σερρών
Με την αιγίδα
του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Σερρών

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

“Το μνημείο της Αμφίπολης θα γίνει επισκέψιμο”


Τη διαβεβαίωση ότι το μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη θα γίνει επισκέψιμο έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου μιλώντας στο κανάλι Epsilon και στην εκπομπή “ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ”

Η κ. Κονιόρδου αναφέρθηκε στις εργασίες συντήρησης και στήριξης του μνημείου που πραγματοποιήθηκαν και που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου ο Τύμβος να προστατευτεί.

“Η Αμφίπολη είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο, ένας πολύ σημαντικός χώρος, ο οποίος είναι πολύ ιδιαίτερος, έχει ιδιαίτερες συνθήκες. Αποκαλύφθηκε και έπρεπε άμεσα και νομίζω ότι το Υπουργείο έκανε αυτό που χρειαζόταν για το μνημείο. Έγιναν και θα γίνουν εργασίες συντήρησης και στήριξης προκειμένου να προστατεύεται το μνημείο. Οι εργασίες που έχουν γίνει δεν είναι ορατές. Το έργο προστατεύεται. Το έργο μπαίνει στο ΕΣΠΑ και θα γίνει επισκέψιμο”ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κονιόρδου.


Πυγή :epiloges.tv

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

«Πλούσιο» το πρόγραμμα του 20ου Φεστιβάλ Αμφίπολης

Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Χάρης Ρώμας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώτα Νέγκα, είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που θα «παρελάσουν» από το 20ο φεστιβάλ Αμφίπολης.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 25 Ιουλίου και το πρόγραμμα έχει ως εξής:
ΙΟΥΛΙΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΘΕΑΤΡΟ – ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΡΟΥΜΙ
Η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου του Δήμου Ν. Ζίχνης παρουσιάζει το έργο των Παπαθανασίου – Ρέππα, μια σύγχρονη ελληνική κωμωδία ηθών, όπου οι ήρωές της έχουν χάσει το φιλότιμό τους, σε σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου.
Είσοδος ελεύθερη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ
Μια υπέροχη συναυλία, στο πλαίσιο της καλοκαιρινής περιοδείας της σημαντικής αυτής ερμηνεύτριας. Θα ακουστούν πολλές ενδιαφέρουσες επιλογές από την ελληνική δισκογραφία καθώς και από τις προσωπικές της δουλειές.
ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΑΧΑΡΝΗΣ
Η κωμωδία «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου, ανεβαίνει το φετινό καλοκαίρι εκφράζοντας την διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων για ειρηνική ζωή.
Στο ρόλο του Δικαιόπολι ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Παύλος Χαϊκάλης Λάμαχος, ο Κώστας Κόκλας τον Μεγαρίτη, ο Τάκης Παπαματθαίου τον Θηβαίο. Πρωταγωνιστεί επίσης ο Χορός των Αχαρνέων, που αποτελείται από 14 ηθοποιούς και μουσικούς.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ
Μία εξαιρετική παράσταση σε σκηνοθεσία & ερμηνεία του Χάρη Ρώμα βασισμένη στο ομώνυμο κλασικό αριστούργημα του Ιουλίου Βέρν.
Αξίζει να τονίσουμε πως ο Ήρωας της παράστασης και πρωταγωνιστής ΦΙΛΕΑΣ ΦΟΓΚ (ΧΑΡΗΣ ΡΩΜΑΣ) σε μία από τις ενδιάμεσες στάσεις του θα επισκεφτεί και την Ελλάδα, μία από τις πιο αρχαίες χώρες του κόσμου!
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
Γνωστός για την αυθεντική, γεμάτη συναίσθημα, σκηνική του παρουσία και τη σύνδεσή του με τον κόσμο, ο Μίλτος Πασχαλίδης έρχεται στο Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης με «αποσκευές» που μετράνε πολλά αγαπημένα τραγούδια.
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ
Μία εξαιρετική ερμηνεύτρια θα μας ταξιδέψει σε όλη της την δισκογραφία με στάση σε τραγούδια – διαμάντια, της ελληνικής μουσικής.
Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Βαγγέλης Κορακάκης, Χρήστος Νικολόπουλος, Μανώλης Γαλιάτσος, Κώστας Λειβαδάς και πιο πρόσφατα, Θέμης Καραμουρατίδης, οι συνθέτες που την εμπιστεύθηκαν και ταξίδεψαν μαζί της.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΘΕΑΤΡΟ – Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ
Μία θεατρική μεταφορά του κλασικού παραμυθιού του Δανού συγγραφέα Χ. Κ. Άντερσεν από την Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποδοχωρίου «Κόκκινη Κλωστή», σε κείμενο & σκηνοθεσία Συροπούλου Κυριακής.
Ένα έργο για την Εξουσία που θέτει ένα βασικό ερώτημα. Ο αδηφάγος βασιλιάς είναι γυμνός ή όχι;
Eίσοδος ελεύθερη.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Δημήτριος Λαζαρίδης

Ο Δημήτρης Λαζαρίδης (Καβάλα1917 - 1985) ήταν καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, έφορος αρχαιοτήτων και Γενικός Επιθεωρητής Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Διενήργησε ανασκαφές και οργάνωσε μουσεία σε πολλά μέρη ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το όνομά του έχει συνδεθεί κυρίως με τις ανασκαφές στην περιοχή της Αμφίπολης.
Στην είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου Αμφίπολης έχει τοποθετηθεί προτομή του και ο δρόμος που οδηγεί στο μουσείο έχει πάρει το όνομά του.
Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Λαζαρίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1917. Σπούδασε Ιστορία - Αρχαιολογία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1941.
Την τριετία 1942 -1945 ήταν Επιμελητής Αρχαιοτήτων στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, από το 1945 και για είκοσι χρόνια, έφορος αρχαιοτήτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Καβάλα. Στο διάστημα αυτό για δύο χρόνια (1950-1952) σπούδασε με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο της Σορβώνης. Επίσης έκανε σπουδές στο Institut d’Art et d’Achéologie, Collège de France, στην École des Hautes Études και στην École du Louvre. Το 1960 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Το διάστημα που ήταν έφορος στην Καβάλα διενήργησε ανασκαφές στα Άβδηρα, τους Φιλίππους, την Νικήσιανη Παγγαίου, τη Θάσο, την αρχαία Νεάπολη (τη σημερινή Καβάλα) και στην Αμφίπολη.
Τις ανασκαφές στην Αμφίπολη τις ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘50. Μέχρι το 1961 είχε βρει στην περιοχή περίπου 400 τάφους. Λίγα χρόνια αργότερα εντόπισε στην κορυφή του τύμβου Καστά μια κτιστή κατασκευή που πιστεύεται ότι είναι το θεμέλιο του βάθρου πάνω στο οποίο ήταν τοποθετημένος ο Λέων της Αμφίπολης. Επίσης έφερε στο φως το γυμνάσιο της αρχαίας Αμφίπολης και αρκετά χρόνια αργότερα, το 1977, την υποθεμελιώση της ξύλινης γέφυρας, την οποία ανέφερε ο Θουκυδίδης. Το 2012 συνεχίστηκαν οι ανασκαφές περιμετρικά του τύμβου Καστά, από την πρώην επιστημονική συνεργάτη του Δημήτρη Λαζαρίδη, την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, οι οποίες απέδωσαν ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το 2014.
Το 1965 ο Δημήτρης Λαζαρίδης ανέλαβε τη διεύθυνση της Α’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών και λίγο αργότερα τη διεύθυνση της Β’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αττικής. Το 1967 έγινε πρόεδρος των Ελλήνων Αρχαιολόγων. Την επόμενη χρονιά παύθηκε από τη δικτατορία και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Για να πάει το 1969 στη Γαλλία και να τιμηθεί για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη χρειάστηκε η παρέμβαση του τότε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζορζ Πομπιντού. Τότε ανακηρύχτηκε και επίτιμος διδάκτορας του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της Γαλλίας, στην Βesancon. Το διάστημα 1968 -1974 εργάστηκε ως μελετητής του ερευνητικού έργου «Αρχαίες Ελληνικές Πόλεις», στο Αθηναϊκό Κέντρο Οικιστικής.
Μετά την πτώση της δικτατορίας ο Δημήτρης Λαζαρίδης ανέλαβε Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών –Αττικής (1974-1975) και στη συνέχεια, μέχρι το 1977, γενικός Επιθεωρητής Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών.
Από το 1977 και για επτά χρόνια ήταν εντεταλμένος καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής.
Εκτός από τις ανασκαφές σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας ο Λαζαρίδης έκανε ανασκαφές και στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Βραυρώνα, τη Σαλαμίνα, την Αίγινα, τη Χαλκίδα και την Ερέτρια. Επίσης οργάνωσε διάφορα μουσεία τόσο στην Μακεδονία (τα νέα μουσεία Καβάλας και Φιλίππων και εν μέρει το παλαιό μουσείο της Θάσου) όσο και στην νότια Ελλάδα (τα νέα μουσεία Σκύρου και Σαλαμίνας) ενώ υπό την επίβλεψη του έγιναν εργασίες για την αναστήλωση και τη συντήρηση διαφόρων μνημείων στους Φιλίππους, τη Δράμα, την Μονή Εικοσιφοίνισσαςκ.α
Ο Δημήτρης Λαζαρίδης υπήρξε επίτιμο και αντεπιστέλλον μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, μέλος της Association des Etudes Grecques και μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρίας στην Αθήνα και του Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Πέθανε το 1985.
Μερικά από τα έργα του:
-Οι Φιλίπποι
-Η Θάσος
-Πήλινα ειδώλια Αβδήρων
-Νεάπολις, Χριστούπολις, Καβάλα –Οδηγός Μουσείου Καβάλας.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Ανοιχτά μνημεία στη Θεσσαλονίκη με δωρεάν είσοδο σε όλους τους χώρους



Ένα νέο πρόγραμμα δράσεων για τη γνωριμία με τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, με τίτλο «Ανοιχτά μνημεία», εγκαινιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με ανακοίνωσή του, «διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο της Θεσσαλονίκης, μέσα από επισκέψεις σε εμβληματικά μνημεία και χώρους - τοπόσημα της σύγχρονης πόλης, με εμψυχωτές αρχαιολόγους και αρχιτέκτονες της Εφορείας θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος που θα διαρκέσει όλη τη χρονιά».



Η πρώτη φάση, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2018, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

α) Παρασκευή στο Λουτρό: Συναντήσεις γνωριμίας με το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) και την έκθεση «1917. Μνημεία στις φλόγες» στις 27 Απριλίου, 18 και 25 Μαΐου, 22 και 29 Ιουνίου 2018. Ώρες: 11.00-13.00.

β) Σάββατο στην Αγορά: Συναντήσεις γνωριμίας με τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στις 28 Απριλίου, 5 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2018. Ώρες: 11.00-13.00.

γ) Κυριακή στο Ανάκτορο: Συναντήσεις γνωριμίας με το Γαλεριανό Ανακτορικό Συγκρότημα στις 29 Απριλίου, 13 Μαΐου και 17 Ιουνίου 2018. Ώρες: 11.00-13.00.

δ) Κυριακή στη Ροτόντα: Συναντήσεις γνωριμίας με τη Ροτόντα στις 20 Μαΐου και 24 Ιουνίου 2018. Ώρες: 11.00-13.00.

ε) Σάββατο στο Επταπύργιο: Συναντήσεις γνωριμίας με το Επταπύργιο στις 5, 26 Μαΐου και 9 Ιουνίου 2018. Ώρες: 11.00-13.00.

Η είσοδος στα μνημεία για τους συμμετέχοντες στη δράση θα είναι ελεύθερη. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα απαιτείται προηγούμενη δήλωση κράτησης. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται με αποστολή μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση του προγράμματος:  openmonuments.efapoth@gmail.com (θέμα: Ανοιχτά μνημεία - …),

καθώς και τηλεφωνικά:

α) Για το Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παράδεισος) στο 2310226931 (καθημερινά 10:00 -13:00).

β) Για τη Ρωμαϊκή Αγορά στο 2310221266 (καθημερινά, εκτός Δευτέρας: 10.00-13.00).

γ) Για το Γαλεριανό Συγκρότημα στο 2310269622 (καθημερινά, εκτός Δευτέρας: 10.00-13.00).

δ) Για τη Ροτόντα στο 2310204868 (καθημερινά, εκτός Δευτέρας: 10.00-13.00).

ε) Για το Επταπύργιο στο 2313310400 (καθημερινά 10:00 -13:00).

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Λειτουργία Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων τις ημέρες του Πάσχα

Κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα μνημεία θα λειτουργήσουν ως εξής
Μ. Παρασκευή: 12:00-17:00
Μ. Σάββατο: 08:00-15:00
Κυριακή του Πάσχα: Κλειστά
Δευτέρα του Πάσχα: Όλοι οι χώροι, τα μουσεία και τα μνημεία παραμένουν ανοιχτά σύμφωνα με το καθορισμένο κατά περίπτωση ωράριο.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Οι Εννέα οδοί




Οι Εννέα Οδοί ήταν πόλη των Ηδωνών στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα στη Μακεδονία η οποία και καταστράφηκε από τους Αθηναίους, που επέδραμαν αιφνίδια, χωρίς να υπάρξει προηγούμενη αιτία. Συγκεκριμένα μετά τους περσικούς πολέμους, το 437/6 π.Χ., η Αθηναϊκή Δημοκρατία απεφάσισε την κατάληψη της χρυσοφόρου περιοχής και την εκδίωξη των κατοίκων της προκειμένου να δημιουργήσει εκεί δική της αποικία, αποστέλλοντας τον Αθηναίο στρατηγό Άγνωνα ο οποίος και τελικά αφού την κατέλαβε, τη λεηλάτησε και την κατέστρεψε εκδιώκοντας τους κατοίκους της, όσοι επέζησαν του αφανισμού, έκτισε στη συνέχεια στην ίδια θέση την Αμφίπολη. Όπως μας πληροφορεί σχετικά ο Θουκυδίδης:

«Τη θέση αυτή, όπου είναι τώρα η πόλη, δοκίμασε παλαιότερα να την αποικίσει και ο Αρισταγόρας ο Μιλήσιος, τότε που τον καταδίωκε ο βασιλιάς Δαρείος, αλλά εκδιώχθηκε από τους Ηδώνες· έπειτα, ύστερα από τριάντα δύο χρόνια οι Αθηναίοι έστειλαν δέκα χιλιάδες εποίκους και δικούς τους και από άλλες πόλεις εθελοντές, οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν στον Δραβήσκο από τους Θράκες (465 π.Χ.). Και ύστερα από είκοσι εννέα χρόνια, το (437/6 π.Χ.), οι Αθηναίοι ήλθαν ξανά με αρχηγό για την ίδρυση αποικίας τον Άγνωνα του Νικίου, έδιωξαν τους Ηδώνες και έχτισαν την πόλη στη θέση που πρωτύτερα ονομαζόταν Εννέα Οδοί. Βάση για την επιχείρηση είχαν την Ηιώνα, το εμπορικό λιμάνι τους στο στόμιο του ποταμού, σε απόσταση είκοσι πέντε σταδίωνα από την τωρινή πόλη που ο Άγνων την ονόμασε Αμφίπολη, διότι καθώς ο Στρυμόνας την περιβρέχει και από τις δύο πλευρές σχηματίζοντας αγκώνα, έχτισε μακρύ τείχος από ένα σημείο του ποταμού σε ένα άλλο και ίδρυσε την πόλη, περίβλεπτη από τη θάλασσα και από την στεριά».

Το 357 π.Χ. η πόλη ανακαταλήφθηκε από τον Φίλιππο, τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκδιώκοντας τους εισβολείς Αθηναίους. Γενόμενη τότε μέρος του Βασιλείου των Μακεδόνων η πόλη αποδόθηκε στους πρότερους κατοίκους της τους Ηδωνούς.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Νέα σημαντική ανακάλυψη για την Αμφίπολη: Ο Τύμβος Καστά «δείχνει» στους Δελφούς



Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη «δείχνει» στους Δελφούς! Αυτή τη σημαντική παρατήρηση έκανε ο ομότιμος καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Ο κ. Λιβιεράτος παρατήρησε και επιβεβαίωσε πως ο άξονας της εισόδου του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη έχει προσανατολισμό στους Δελφούς. Ανακοίνωσε πρώτη φορά το αποτέλεσμα της έρευνάς του, ως συναφές σχόλιο της κύριας παρέμβασής του, το βράδυ της Τρίτης, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκδοσης «Μέγας Αλέξανδρος - Οι Εκστρατείες και η Αυτοκρατορία του, καταγραφές σε 100 Σπάνιους Ιστορικούς Χάρτες», βιβλίου του οποίου είναι συγγραφέας.

Πώς, όμως, ο Τύμβος Καστά φτάνει στους πρόποδες του Παρνασσού και ποιο ήταν το στοιχείο, που κίνησε το ενδιαφέρον και οδήγησε το έμπειρο μάτι του καθηγητή στην αναπάντεχη αποκάλυψη; «Καθώς προχωρούσαν οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, αποκαλύπτονταν τα πρώτα ευρήματα και άρχισαν να δίδονται φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Ήταν το 2014, όταν παρατήρησα ότι ο άξονας εισόδου του ταφικού διαδρόμου του μνημείου ήταν έκκεντρος, δηλαδή, ενώ το μνημείο είναι τέλειος κύκλος, ο άξονας της εισόδου δεν διευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου», εξηγεί ο καθ. Λιβιεράτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο προσανατολισμός της εισόδου μάλλον δεν απασχόλησε τον αρχαιολογικό και ευρύτερο δημόσιο διάλογο της εποχής. Οι αρχαιολόγοι άλλωστε είχαν -έχουν και θα έχουν- να ερευνήσουν πολλά άλλα και σχετικά του κύριου αντικειμένου τους. Όμως, ο καθηγητής, γνωρίζοντας καλύτερα πως η γεωπληροφορία αποτελεί σημαντικότατη πηγή ιστορικών στοιχείων, αναζήτησε ερμηνεία σε αυτό που παρατήρησε με βάση μερικά εμφανή γεωδαιτικά στοιχεία, σχετιζόμενα με τον προσανατολισμό του άξονα της εισόδου στο μνημείο.



«Από μια πρόχειρη μελέτη στη δορυφορική εικόνα του κυκλικού μνημείου στο google earth είδα πως ο άξονας είναι προσανατολισμένος κατά το αζιμούθιο προς μια διεύθυνση, η οποία προεκτεινόμενη περνάει από ένα... μαγικό σημείο», λέει, καθώς θυμάται την ευχάριστη ταραχή, που βίωσε τη στιγμή της αποκάλυψης. Στα επόμενα βήματα της έρευνας, αφού έλεγξε τον προσανατολισμό του άξονα εισόδου στο μνημείο από επιτόπου στοιχεία και έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς, επιβεβαίωσε την αρχική του εκτίμηση: Ο προσανατολισμός της εισόδου του Τύμβου Καστά οδηγεί στους Δελφούς! Τους ίδιους υπολογισμούς επανέλαβε και επανεπιβεβαίωσε στη συνέχεια από αποτυπώσεις της εισόδου, που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η Αμφίπολη γίνεται τουριστικός προορισμός -Με εναλλακτικές ξεναγήσεις, airbnb, γευσιγνωσίες





Τοπικά πιάτα και κρασιά, φιλοξενία τύπου airbnb και προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές προετοιμάζονται για τον επισκέπτη της Αμφίπολης, ο οποίος σήμερα περιορίζεται σε μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο και αποχωρεί την ίδια μέρα.

Σε μια προσπάθεια να «κρατήσουν» τους επισκέπτες για περισσότερο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, άνθρωποι του τόπου εκπαιδεύονται ώστε να προσφέρουν δελεαστικές προτάσεις που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.



«Μετά τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον Τύμβο Καστά, το τοπίο άλλαξε. Κόσμος συρρέει στην Αμφίπολη, λεωφορεία φέρνουν κόσμο αυθημερόν και οι δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης είναι μεγάλες» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης 2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Αραπάκης.

Με τη σκέψη αυτή, δέκα επιχειρηματίες, εργαζόμενοι ή και άνεργοι δυνάμει επιχειρηματίες, που θα ενδιαφερθούν για την ανάπτυξη της περιοχής, παρακολουθούν, αυτό τον καιρό, στις Σέρρες, πρόγραμμα κατάρτισης που περιλαμβάνεται στο διασυνοριακό έργο Interreg Ελλάδας - Βουλγαρίας για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες.

Η πρώτη θα επεξεργαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα ιδέες για την προετοιμασία και τη δημιουργία τοπικών σερραϊκών πιάτων σε συγκεκριμένα καταστήματα εστίασης, με τη συνοδεία των εξαιρετικών κρασιών του Παγγαίου.


Το εγχείρημα σχεδιάζεται σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς που θα μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους ως πρώτες ύλες για την παρασκευή των τοπικών συνταγών αλλά και τα κρασιά ή το ούζο και το τσίπουρο της περιοχής. «Το ζητούμενο είναι να μπορεί κάποιος να γευτεί κάτι χαρακτηριστικό του τόπου στον οποίο βρίσκεται και όχι κάτι που μπορεί να το βρει οπουδήποτε αλλού. Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των εστιατορίων» σχολιάζει ο κ. Αραπάκης.

Από την άλλη πλευρά, μια δεύτερη ομάδα διερευνά τις δυνατότητες ανάπτυξης ενός συστήματος ενoικιαζόμενων καταλυμάτων, στο πρότυπο της ιστοσελίδας καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, Αirbnb. «Καθώς τo υπάρχον ξενοδοχειακό δυναμικό της ευρύτερης Αμφίπολης αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη ζήτηση, θα αναζητηθούν προτάσεις για τη δημιουργία χώρων ενοικίασης σε σπίτια, παλιά νεοκλασσικά κτίρια, ή οικήματα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, στην Παλαιοκώμη, την Αμφίπολη, την Πρώτη, τα οποία μπορούν, ενδεχομένως, να αναδειχτούν για να γίνουν επισκέψιμα» προσθέτει.



Εναλλακτικές προτάσεις για ξεναγήσεις σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, περιπάτους, επισκέψεις σχολείων ή διαδρομές με ποδήλατο θα διατυπώσει η τρίτη ομάδα.

Ήδη εξετάζονται σημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως το αρχαίο γυμνάσιο της Αμφίπολης που είναι μεν επισκέψιμο αλλά όχι ευρύτερα γνωστό, ο βυζαντινός πύργος του Μαρμαρίου, τα ρωμαϊκά αρχαιολογικά ευρήματα, η Αλιστράτη, τα μετόχια του Αγίου Όρους κα. Διερευνώνται επίσης δυνατότητες διοργάνωσης ημερήσιων εκδρομών από τη Χαλκιδική στην Αμφίπολη.



Σημειώνεται ότι το διασυνοριακό έργο του προγράμματος Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας, η έναρξη του οποίου πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2017 στη Θεσσαλονίκη, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τριών αρχαιολογικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης ώστε ο επισκέπτης της περιοχής να διευκολυνθεί να επισκεφθεί όσα περισσότερα μνημεία μπορεί.

Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία διαδρομών: από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης μέχρι το ανατολικό τείχος της πόλης και τον κυκλικό προμαχώνα, από το βόρειο τείχος και το μονοπάτι δίπλα στο Στρυμνόνα μέχρι τον βυζαντινό πύργο του Μαρμαρίου και την αρχαία ξύλινη γέφυρα και από τον εσωτερικό χώρο της Χριστιανικής Αμφίπολης, στους πέντε σημαντικούς ναούς, το αρχαίο γυμνάσιο, την ελληνιστική οικία και τη ρωμαϊκή οικία.

Σε αυτό το μήκος κύματος, οι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης 2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησαν προ ημερών αναλυτική ενημέρωση από την εφορία αρχαιοτήτων Σερρών, με στόχο να εμπνευστούν νέα τουριστικά προϊόντα από τα αρχαιολογικά ευρήματα. «Τα αρχαία ευρήματα μπορούν να δώσουν πνοή και έναυσμα για σκέψεις ώστε οι προτάσεις που θα διαμορφωθούν τόσο για τα παραδοσιακά πιάτα, όσο και για τα κρασιά και τις τουριστικές διαδρομές να προκύπτουν μέσα από την ίδια την ιστορία» υπογραμμίζει ο κ. Αραπάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ