Facebook: Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη

TWITTER/amphipolisguide

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Νέα σημαντική ανακάλυψη για την Αμφίπολη: Ο Τύμβος Καστά «δείχνει» στους Δελφούς



Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη «δείχνει» στους Δελφούς! Αυτή τη σημαντική παρατήρηση έκανε ο ομότιμος καθηγητής Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του ΑΠΘ, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Ο κ. Λιβιεράτος παρατήρησε και επιβεβαίωσε πως ο άξονας της εισόδου του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη έχει προσανατολισμό στους Δελφούς. Ανακοίνωσε πρώτη φορά το αποτέλεσμα της έρευνάς του, ως συναφές σχόλιο της κύριας παρέμβασής του, το βράδυ της Τρίτης, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκδοσης «Μέγας Αλέξανδρος - Οι Εκστρατείες και η Αυτοκρατορία του, καταγραφές σε 100 Σπάνιους Ιστορικούς Χάρτες», βιβλίου του οποίου είναι συγγραφέας.

Πώς, όμως, ο Τύμβος Καστά φτάνει στους πρόποδες του Παρνασσού και ποιο ήταν το στοιχείο, που κίνησε το ενδιαφέρον και οδήγησε το έμπειρο μάτι του καθηγητή στην αναπάντεχη αποκάλυψη; «Καθώς προχωρούσαν οι ανασκαφικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, αποκαλύπτονταν τα πρώτα ευρήματα και άρχισαν να δίδονται φωτογραφίες στη δημοσιότητα. Ήταν το 2014, όταν παρατήρησα ότι ο άξονας εισόδου του ταφικού διαδρόμου του μνημείου ήταν έκκεντρος, δηλαδή, ενώ το μνημείο είναι τέλειος κύκλος, ο άξονας της εισόδου δεν διευθύνεται προς το κέντρο του κύκλου», εξηγεί ο καθ. Λιβιεράτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο προσανατολισμός της εισόδου μάλλον δεν απασχόλησε τον αρχαιολογικό και ευρύτερο δημόσιο διάλογο της εποχής. Οι αρχαιολόγοι άλλωστε είχαν -έχουν και θα έχουν- να ερευνήσουν πολλά άλλα και σχετικά του κύριου αντικειμένου τους. Όμως, ο καθηγητής, γνωρίζοντας καλύτερα πως η γεωπληροφορία αποτελεί σημαντικότατη πηγή ιστορικών στοιχείων, αναζήτησε ερμηνεία σε αυτό που παρατήρησε με βάση μερικά εμφανή γεωδαιτικά στοιχεία, σχετιζόμενα με τον προσανατολισμό του άξονα της εισόδου στο μνημείο.



«Από μια πρόχειρη μελέτη στη δορυφορική εικόνα του κυκλικού μνημείου στο google earth είδα πως ο άξονας είναι προσανατολισμένος κατά το αζιμούθιο προς μια διεύθυνση, η οποία προεκτεινόμενη περνάει από ένα... μαγικό σημείο», λέει, καθώς θυμάται την ευχάριστη ταραχή, που βίωσε τη στιγμή της αποκάλυψης. Στα επόμενα βήματα της έρευνας, αφού έλεγξε τον προσανατολισμό του άξονα εισόδου στο μνημείο από επιτόπου στοιχεία και έκανε τους σχετικούς υπολογισμούς, επιβεβαίωσε την αρχική του εκτίμηση: Ο προσανατολισμός της εισόδου του Τύμβου Καστά οδηγεί στους Δελφούς! Τους ίδιους υπολογισμούς επανέλαβε και επανεπιβεβαίωσε στη συνέχεια από αποτυπώσεις της εισόδου, που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Η Αμφίπολη γίνεται τουριστικός προορισμός -Με εναλλακτικές ξεναγήσεις, airbnb, γευσιγνωσίες





Τοπικά πιάτα και κρασιά, φιλοξενία τύπου airbnb και προτάσεις για ημερήσιες εκδρομές προετοιμάζονται για τον επισκέπτη της Αμφίπολης, ο οποίος σήμερα περιορίζεται σε μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο και αποχωρεί την ίδια μέρα.

Σε μια προσπάθεια να «κρατήσουν» τους επισκέπτες για περισσότερο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, άνθρωποι του τόπου εκπαιδεύονται ώστε να προσφέρουν δελεαστικές προτάσεις που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα.



«Μετά τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον Τύμβο Καστά, το τοπίο άλλαξε. Κόσμος συρρέει στην Αμφίπολη, λεωφορεία φέρνουν κόσμο αυθημερόν και οι δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης είναι μεγάλες» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης 2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Αραπάκης.

Με τη σκέψη αυτή, δέκα επιχειρηματίες, εργαζόμενοι ή και άνεργοι δυνάμει επιχειρηματίες, που θα ενδιαφερθούν για την ανάπτυξη της περιοχής, παρακολουθούν, αυτό τον καιρό, στις Σέρρες, πρόγραμμα κατάρτισης που περιλαμβάνεται στο διασυνοριακό έργο Interreg Ελλάδας - Βουλγαρίας για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες.

Η πρώτη θα επεξεργαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα ιδέες για την προετοιμασία και τη δημιουργία τοπικών σερραϊκών πιάτων σε συγκεκριμένα καταστήματα εστίασης, με τη συνοδεία των εξαιρετικών κρασιών του Παγγαίου.


Το εγχείρημα σχεδιάζεται σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς που θα μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους ως πρώτες ύλες για την παρασκευή των τοπικών συνταγών αλλά και τα κρασιά ή το ούζο και το τσίπουρο της περιοχής. «Το ζητούμενο είναι να μπορεί κάποιος να γευτεί κάτι χαρακτηριστικό του τόπου στον οποίο βρίσκεται και όχι κάτι που μπορεί να το βρει οπουδήποτε αλλού. Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των εστιατορίων» σχολιάζει ο κ. Αραπάκης.

Από την άλλη πλευρά, μια δεύτερη ομάδα διερευνά τις δυνατότητες ανάπτυξης ενός συστήματος ενoικιαζόμενων καταλυμάτων, στο πρότυπο της ιστοσελίδας καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, Αirbnb. «Καθώς τo υπάρχον ξενοδοχειακό δυναμικό της ευρύτερης Αμφίπολης αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ενδεχόμενη ζήτηση, θα αναζητηθούν προτάσεις για τη δημιουργία χώρων ενοικίασης σε σπίτια, παλιά νεοκλασσικά κτίρια, ή οικήματα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, στην Παλαιοκώμη, την Αμφίπολη, την Πρώτη, τα οποία μπορούν, ενδεχομένως, να αναδειχτούν για να γίνουν επισκέψιμα» προσθέτει.



Εναλλακτικές προτάσεις για ξεναγήσεις σε σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, περιπάτους, επισκέψεις σχολείων ή διαδρομές με ποδήλατο θα διατυπώσει η τρίτη ομάδα.

Ήδη εξετάζονται σημεία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως το αρχαίο γυμνάσιο της Αμφίπολης που είναι μεν επισκέψιμο αλλά όχι ευρύτερα γνωστό, ο βυζαντινός πύργος του Μαρμαρίου, τα ρωμαϊκά αρχαιολογικά ευρήματα, η Αλιστράτη, τα μετόχια του Αγίου Όρους κα. Διερευνώνται επίσης δυνατότητες διοργάνωσης ημερήσιων εκδρομών από τη Χαλκιδική στην Αμφίπολη.



Σημειώνεται ότι το διασυνοριακό έργο του προγράμματος Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας, η έναρξη του οποίου πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2017 στη Θεσσαλονίκη, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τριών αρχαιολογικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης ώστε ο επισκέπτης της περιοχής να διευκολυνθεί να επισκεφθεί όσα περισσότερα μνημεία μπορεί.

Ειδικότερα προβλέπεται η δημιουργία διαδρομών: από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης μέχρι το ανατολικό τείχος της πόλης και τον κυκλικό προμαχώνα, από το βόρειο τείχος και το μονοπάτι δίπλα στο Στρυμνόνα μέχρι τον βυζαντινό πύργο του Μαρμαρίου και την αρχαία ξύλινη γέφυρα και από τον εσωτερικό χώρο της Χριστιανικής Αμφίπολης, στους πέντε σημαντικούς ναούς, το αρχαίο γυμνάσιο, την ελληνιστική οικία και τη ρωμαϊκή οικία.

Σε αυτό το μήκος κύματος, οι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης 2 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησαν προ ημερών αναλυτική ενημέρωση από την εφορία αρχαιοτήτων Σερρών, με στόχο να εμπνευστούν νέα τουριστικά προϊόντα από τα αρχαιολογικά ευρήματα. «Τα αρχαία ευρήματα μπορούν να δώσουν πνοή και έναυσμα για σκέψεις ώστε οι προτάσεις που θα διαμορφωθούν τόσο για τα παραδοσιακά πιάτα, όσο και για τα κρασιά και τις τουριστικές διαδρομές να προκύπτουν μέσα από την ίδια την ιστορία» υπογραμμίζει ο κ. Αραπάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Στις πόλεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η Αμφίπολη





Ο Δήμος Αμφίπολης αποφάσισε τη συμμετοχή του στην Αστική µη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Οι Πόλεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Στόχοι της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων η προώθηση, προβολή, ανάπτυξη και ανάδειξη του τουρισµού και του πολιτισµού περιοχών της µεσογειακής λεκάνης, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, σε ευρωπαϊκό και παγκόσµιο επίπεδο, μέσω του αντίστοιχου marketing, καθώς και η ανάδειξη των τουριστικών και επιχειρηµατικών πλεονεκτηµάτων της κάθε συµµετέχουσας περιοχής, ως σηµαντικού τουριστικού, εµπορικού, οικονοµικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού κέντρου. Οι επί μέρους στόχοι της εταιρείας περιλαμβάνουν τη διαρκή βελτίωση της εικόνας και της φήµης της κάθε συµµετέχουσας περιοχής στην εγχώρια, την ευρωπαϊκή και εν γένει την παγκόσµια αγορά, το σχεδιασµό και την εκπόνηση προγραµµάτων ανάπτυξης γενικού και ειδικού θεµατικού τουρισµού µε τη διαµόρφωση πακέτων που θα καλύπτουν τον τουρισµό της κάθε συµµετέχουσας περιοχής,όπως για παράδειγμα  τα συνέδρια, το θρησκευτικό ,τον εναλλακτικό, το µεταλλευτικό, τον οικολογικό τουρισμό και τον αγρο-τουρισµό, για την προσέλκυση των γενικών και ειδικών οµάδων τουριστών.

Τα µέσα για την υλοποίηση των ανωτέρω σκοπών περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των πάσης φύσεως πόρων όπως είναι οι συνδροµές, οι εισφορές, οι δωρεές και οι επιχορηγήσεις από φυσικά ή νοµικά πρόσωπα και φορείς δηµοσίου ή ιδιωτικού δικαίου,την αγορά και µίσθωση χώρων ή υλικοτεχνικού εξοπλισµού για τη λειτουργία των γραφείων, την πρόσληψη εργατικού και στελεχιακού δυναµικού, καθώς και τη δηµιουργία ιστοσελίδας µε αποκλειστικό σκοπό την ενηµέρωση του κοινού για την εταιρεία, τους σκοπούς και τις δράσεις της. 

Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Ξεκινούν οι εργασίες αναστήλωσης στον Τύμβο Καστά



Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε την απόφαση με την οποία εγκρίθηκε δαπάνη ποσού 418.126,73 € για το υποέργο «Τεκμηρίωση- Δομική Αποκατάσταση-Αναστήλωση του μνημείου», με έναρξη την 1/3/2018 και λήξη την 31/12/2021. Αποτελεί τμήμα του έργου στερέωσης, συντήρησης και ανάδειξης του ταφικού μνημείου και του περιβόλου στον τύμβο Καστά, το οποίο, τον περασμένο Νοέμβριο, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κ. Μακεδονίας «2014-2020».

Σε προτεραιότητα τίθεται η συλλογή του διάσπαρτου δομικού υλικού του Μνημείου, η μεταφορά και απόθεση του πλησίον του Τύμβου, ενώ προβλέπεται η αποτύπωση, η ψηφιακή σάρωση και ταύτιση του υλικού. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες γεωτεχνικής διερεύνησης, λήψης και αξιολόγησης δοκιμίων (εδαφικού δείγματος) περιμετρικά του Ταφικού Μνημείου.

Ως άμεσες ειδικές στερεωτικές εργασίες στο ταφικό μνημείο, καθορίζονται εκείνες που αφορούν στη δομική αποκατάσταση των διαφραγματικών τοίχων, του εσωραχίου της καμάρας, καθώς και των τοίχων και του πώρινου δαπέδου του τέταρτου χώρου στον τάφο. Θα υπάρξει μέριμνα για τα διάσπαρτα τεμάχια και πώρινα αντιθήματα του Περιβόλου ( τμηματική διδακτικού-εκπαιδευτικού χαρακτήρα αποκατάσταση του περιβόλου).

Στις επείγουσες εργασίες προστασίας του ταφικού μνημείου περιλαμβάνονται ο ανασχεδιασμός της στερεωτικής Διάταξης του Ταφικού Μνημείου, η εγκατάσταση συστήματος ενόργανης δομικής παρακολούθησής του και η αποτίμηση αντοχών και παθολογίας των δομικών στοιχείων του μνημείου.

Στην απόφαση, η οποία εγκρίθηκε από την κυρία Κονιόρδου (Αριθ. Πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΑΑΜ/ΤΕ/ 79412/8467/333/98-23.02.2018), αναφέρεται ότι θα γίνει:

– μελέτη εδαφοτεχνική- γεωστατική για την προστασία του Μνημείου από τα περιβάλλοντα εδάφη (περιμετρικοί πάσσαλοι στο Ταφικό Μνημείο και οριστική αποκατάσταση εδαφών)

-στατική μελέτη Ταφικού Μνημείου, Περιβόλου και εξωτερικού κελύφους προστασίας,

-μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και

-τεύχη δημοπράτησης.

Προβλέπεται επίσης έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, διοργάνωση ημερίδας δημοσιότητας κ.τ.λ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκτέλεση του Yποέργου ‘Τεκμηρίωση-Δομική Αποκατάσταση-Αναστήλωση του Μνημείου», εγκρίθηκε η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην Απόφαση Ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020». Το συνολικό κόστος άμεσων δαπανών προσωπικού (εργάτες, μαρμαροτεχνίτες) ορίστηκε στις 115.200 ευρώ για δώδεκα μήνες, και αποτυπώνεται αναλυτικά στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, σε Πίνακα Κατανομής Προσωπικού Συγχρηματοδοτούμενων Έργων, που συμπληρώθηκε για τις ανάγκες της διαδικασίας αιτιολόγησης του προϋπολογισμού του έργου . Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με αυτεπιστασία από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: documentonews.gr

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Άλσος Αριστοτέλη




Στο ιστορικό χωριό των Σταγείρων, σε μια καταπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο περίπου 500 μ., δίπλα στα απομεινάρια του Μαχαλά, της πρωτεύουσας των Μαντεμοχωρίων, βρίσκεται το Αλσος του Αριστοτέλη. Είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε τα ενδιαφέροντα όργανα και να χαρείτε την υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Ιερισσού. Το άλσος προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα.

Τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που φιλοξενούνται στο χώρο του άλσους τοποθετήθηκαν το 2003 από τη Δημοτική Επιχείρηση Σταγείρων-Ακάνθου και σήμερα το διαχειρίζεται η Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη. Πρόκειται για πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά». Με αυτή την προσθήκη, το Αλσος του Αριστοτέλη έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για όλους τους επισκέπτες και τα σχολεία, καθώς συνδυάζει με τρόπο μοναδικό την αναψυχή, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και καφέ-εστιατόριο με εκπληκτική θέα στον κόλπο της Ιερισσού και στο Άγιο Όρος. Υπολογίζεται ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται περισσότερους από 15.000 επισκέπτες.

Στο χώρο του άλσους θα δείτε, επίσης, τον πύργο του Μαδέμ Αγά μαζί με το κονάκι του που αποτελούσε και το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής των Σιδηροκαυσίων.

Λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας. Τηλ. 23760 41327

ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Πυξίδα: Είναι τοποθετημένη μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη και συμβολίζει το ότι η φιλοσοφία του έχει φθάσει σε όλα τα μέρη του κόσμου και είναι αφετηρία της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης, παγκόσμια και κτήμα της ανθρωπότητας. Σ’ αυτήν απεικονίζονται η κατεύθυνση και η απόσταση των πιο γνωστών πόλεων στον κόσμο με σχέση με το άλσος.
Τηλεσκόπιο: Με τα σύγχρονα τηλεσκόπια που έχουν τοποθετηθεί στα κατάλληλα σημεία, ο επισκέπτης μπο¬ρεί να εστιάσει και να απολαύσει λεπτομέρειες της φανταστικής θέας του κόλπου της Ιερισσού και της Αθωνικής χερσονήσου.
Πρίσμα: Το λευκό φως του ήλιου πέφτει πάνω στο ειδικό πρίσμα και λόγω της διαφορετικής ταχύτητας μέσα στο γυαλί της κάθε επιμέρους ακτινοβολίας από τις οποίες συνίσταται, αναλύεται στο γνωστό μας φάσμα των «χρωμάτων της ίριδας», αφού κάθε ακτινοβολία διαφορετικού μήκους κύματος εξέρχεται με διαφορετική γωνία εκτροπής.
Ηλιακό ρολόι: Το μεγάλο, οριζόντιο, ηλιακό ρολόι δείχνει τον ακριβή χρόνο στο σημείο όπου βρίσκεστε. Το καλοκαίρι υπάρχει διαφορά 1 ώρας και 25 λεπτών με την τρέχουσα ώρα, ενώ το χειμώνα η διαφορά είναι 25 λεπτά. Οι καμπύλες γραμμές πάνω στην πλάκα του ρολογιού είναι για να μπορεί να προσδιοριστεί ο μήνας που διανύουμε.
Φακός: Η πινακίδα δίπλα στον φακό μας πληροφορεί ότι κάθε φωτόνιο, δηλαδή κάθε στοιχειώδες ποσό φωτεινής ενέργειας, από μόνο του έχει ελάχιστη ενέργεια, όταν όμως όλα μαζί συγκεντρωθούν σ’ ένα σημείο η ενέργεια αυτή γίνεται πολύ μεγάλη.
Πεντάφωνο: Αποτελείται από πέντε μεγάλα κομμάτια γρανίτη τα οποία έχουν υπολογιστεί έτσι ώστε με την κρούση να παράγουν το καθένα μια διαφορετική ηχητική συχνότητα, μια διαφορετική νότα. Οι πέντε νότες αντιστοιχούν στην αρχαία πεντατονική μουσική κλίμακα.
Οπτικοί Δίσκοι: Πειραματιζόμενοι με τους οπτικούς δίσκους θα διαπιστώσετε ότι όταν εικόνες περνούν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από το οπτικό μας πεδίο, το ανθρώπινο μάτι δεν τις αντιλαμβάνεται ως διαφορετικές, αλλά δημιουργεί ένα συνεχές οπτικό σύνολο, όπως όταν βλέπουμε μια ταινία. Αυτό συμβαίνει διότι η εντύπωση της εικόνας εξακολουθεί να διαρκεί ακόμα 1/16 περίπου του δευτερολέπτου πάνω στο οπτικό νεύρο, λόγω αδράνειας. Αυτή η ιδιότητα του ματιού ονομάζεται μετείκασμα. Ο κινηματογράφος στηρίζεται ουσιαστικά στην «αδυναμία» του ματιού να δει περισσότερες από 24 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο.
Εκκρεμές: Στο εκκρεμές οι μεγάλοι θα θυμηθούν και οι μικρότεροι θα μάθουν ότι η ενέργεια στο σύστημα που ξεκινά την ταλάντωση μεταφέρεται λόγω σύζευξης στο επόμενο σύστημα, με αποτέλεσμα το πλάτος ταλάντωσης στο πρώτο να μειώνεται και στο επόμενο να αυξάνεται.
Υδροστρόβιλος: Στο διαφανές δοχείο με το υγρό μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δίνη με την περιστροφή του μοχλού και να κατανοήσουμε τη δυναμική του φαινομένου, ή να το παραλληλίσουμε με την περιστροφική κίνηση του αέρα που δημιουργεί τον ανεμοστρόβιλο.
Σφαίρες αδράνειας: Παίζοντας με τις σφαίρες αδράνειας εντυπωσιαζόμαστε πάντα με το φαινόμενο της μεταφοράς της ορμής, όταν κατά την κρούση των σφαιρών διατηρείται η αρχική ορμή και μεταφέρεται διαδοχικά διαμέσου όλων των σφαιρών για να φτάσει κάθε φορά στην τελευταία.
Παραβολικά κάτοπτρα: Τα παραβολικά κάτοπτρα είναι τοποθετημένα σε ευθεία γραμμή, σε αρκετά μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Αν σταθούν δύο άτομα μπροστά σε κάθε ένα από αυτά μπορούν άνετα να συνομιλήσουν, ακόμα και αν μιλούν ψιθυριστά. Αυτό συμβαίνει διότι τα μεταφερόμενα μέσω του αέρα ηχητικά κύματα ανακλώνται στο παραβολικό κάτοπτρο και η ενέργειά τους συγκεντρώνεται στο κέντρο και ο ήχος καταλήγει ενισχυμένος στα αυτιά αυτών που παίρνουν μέρος στο πείραμα.
ΠΛΑΚΕΣ ΜΕ ΕΔΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Τα διαδραστικά πειραματικά όργανα συνοδεύονται από σχετικά εδάφια από το διασωζόμενο έργο του μεγάλου φιλοσόφου, που έχουν αναρτηθεί σε ειδικές πλάκες.

…Τούτο δ’ η ταχύτης ποιεί της κινήσεως, ώστε δοκείν έτερον είναι το ορών και το ορώμενον…
[…το αποτέλεσμα αυτό το παράγει η ταχύτης της κίνησης, ώστε να φαίνεται ότι άλλο είναι το βλέπον κι άλλο το ορώμενον…]
ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΩΝ

…Περί δε της αληθείας, ως ου παν το φαινόμενον αληθές…
[…όσον δε αφορά την αλήθεια, δεν είναι κάθε φαινόμενο και πραγματικό…]
ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ Γ’

…Νους δε υπό του νοητού κινείται…
[…η κίνηση του νου προκαλείται από το νοητόν…]
ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ Α’

… Τα μεν ουν είδη το νοητικόν εν τοις φαντάσμασι νοεί…
[…η νοητική ψυχή νοεί τα είδη στις εικόνες της φαντασίας…]
ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ Γ’

…Πότερον δε γέγονε ποτέ κίνησης, ουκ ούσα πρότερον, και φθείρεται πάλιν ούτως ώστε κινείσθαι μηδέν…
[… Η κίνηση γεννήθηκε κάποια μέρα, μη υπάρχουσα πρωτύτερα και φθείρεται έτσι ώστε να μην υπάρχει…]
ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΕΩΣ Θ’

…εις άπειρον δε κινείσθαι μηδέν…
[…τίποτα δεν κινείται επ’ άπειρον…]
ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΕΩΣ Θ’

…οίον ει εξ αέρος εστί το αισθητήριον, καθ’ έστιν ο αήρ και ψόφου και χρόας…
[…ο αέρας είναι το στοιχείο που μεσολαβεί στην αίσθηση του χρώματος και του ήχου…] ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ Γ’

…Το πρώτως κινούν εν άπασιν είναι τοις κινουμένοις ακίνητον…
[…το πρωταρχικώς κινούν είναι ακίνητο…]
ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΕΩΣ Θ’

…Άπαν το κινούμενον υπό τινος ανάγκη κινείσθαι…
[…κάθε τι που κινείται είναι ανάγκη να το κινεί κάποιο πράγμα…]
ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΕΩΣ Η’

…Διό και δοκεί ο χρόνος είναι της σφαίρας κίνησης ότι ταύτη μετρούνται αι άλλαι κινήσεις και ο χρόνος ταύτη τη κινήσει…
[…Για αυτό και φαίνεται ότι ο χρόνος είναι η κίνηση της σφαίρας (του σύμπαντος). Με αυτήν μετρούνται οι άλλες κινήσεις και ο χρόνος επίσης…]
ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΕΩΣ Δ’

…Αλλά τάχιστα κινείται τα εγγύτατα του κινούντος, τοιαύτη δ’ η του όλου κίνησις εκεί άρα το κινούν…
[…ταχύτερα κινούνται τα πράγματα που βρίσκονται πλησιέστερα του κινούντος, αυτή είναι η κίνηση του σύμπαντος, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το κινούν…]
ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΚΡΟΑΣΕΩΣ Θ’

… Ηχώ δε γίνεται όταν υπό του αέρος, όστις ένεκα του αγγείου, όπερ περιώρισε και ημπόδισε αυτόν να διαχυθή, έγεινεν είς, πάλιν ο αήρ απωσθή, ώσπερ σφαίρα...
[…η ηχώ δεν γίνεται όταν ο αέρας (το ηχητικό κύμα) που περιορίστηκε στο αγγείο, και που δεν αφήνεται να διαλυθεί, αποκρούεται πάλι σαν σφαίρα…]
ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ Β’