Facebook: Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη

TWITTER/amphipolisguide

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Ιταλοί τουριστικοί πράκτορες γνωρίζουν τη Μακεδονία

Παρουσίαση από την Αμφίπολη έως την Αμμουλιανή και τη θαλασσινή Θεσσαλονίκη


O Oργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού και το «Δίκτυο των Πόλεων του Μεγαλέξανδρου» συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν σε Ιταλούς εκπροσώπους γνωστών τουριστικών γραφείων μία από τις πιο αναδυόμενες τουριστικές διαδρομές στην Κεντρική Μακεδονία, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι Ιταλοί tour operators ήρθαν στην Κεντρική Μακεδονία, για να πραγματοποιήσουν ένα διήμερο sea2sea πρόγραμμα στο summer & culture τόξο «Αμφίπολη-Στάγειρα - Άκανθος-Ουρανούπολη- Αμμουλιανή» καταλήγοντας στην «Θαλασσινή Θεσσαλονίκη».
Στην διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη επισκέφθηκαν τις ακτές του ανατολικού Θερμαϊκού, την παραλία, τις μαρίνες και τους χώρους του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης. Οι product managers των ταξιδιωτικών γραφείων περιηγήθηκαν στις γνωστές τουριστικές διαδρομές της Θεσσαλονίκης, γεύτηκαν ξεχωριστές συνταγές απ΄ την γαστρονομία της Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησαν ξεχωριστές συναντήσεις με στελέχη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου όπου ενημερώθηκαν για την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία και έδειξαν ενδιαφέρον για τους αγώνες που διοργανώνονται στον Κόλπο της Θεσσαλονίκης
Το συγκεκριμένο fam trip οργανώθηκε μετά το πρόσφατο ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί από τουριστικά γραφεία του Τορίνο για τουριστικούς προορισμούς στην Μακεδονία και την « Θαλασσινή Θεσσαλονίκη».
Πρόκειται για τα γραφεία PEGASO VIAGGI που διοργανώνει αποδράσεις για «ψαγμένους» τουρίστες και το EQUINOXE, γραφείο sailing & yachting που διακινεί μεμονωμένους και υψηλού εισοδήματος Ιταλούς τουρίστες έως τώρα στα Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Ιόνια νησιά.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διάλεξη για τον τάφο της Αμφίπολης στη Μελβούρνη



Διάλεξη για τον τάφο της Αμφίπολης πρόκειται να παρουσιάσει ο παγκοσμίου φήμης ερευνητής στην αρχαία ιστορία και ιδιαίτερα στο Μέγα Αλέξανδρο, Andrew Chugg, την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, στην Φιλανθρωπική Ένωση Ιθακήσιων. Πρόκειται για κοινή εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και του Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών.

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ο Άντριου Τσάγκ θα επιχειρήσει μια ανασκόπηση της χρονολογίας κατασκευής, του σχεδιασμού και της διακόσμησης του τάφου της Αμφίπολης, θα αναφερθεί σε διάφορες επιγραφές που σχετίζονται με το σύμπλεγμα και την ανάλυση των διαφόρων σκελετών και θραυσμάτων οστών που βρέθηκαν στον κύριο τάφο, την εξέταση και την αξιολόγηση των διαφόρων σεναρίων σχετικά με την κατασκευή του και τους ενοίκους του τύμβου της Αμφίπολης.

Ο Andrew Chugg έχει γράψει πολλά βιβλία για τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως "Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου" και "Οι εραστές του Αλεξάνδρου". Η έρευνά του έχει δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά αρχαίας ιστορίας και κλασικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων το "Ελλάδα & Ρώμη" και το "Δελτίο Αρχαίας Ιστορίας".

Έχει εμφανιστεί ως εμπειρογνώμονας για τον Μέγα Αλέξανδρο στο ραδιόφωνο του BBC και σε αρκετά ντοκιμαντέρ της National Geographic TV, όπως το επεισόδιο του για τον «Τάφο του Αλεξάνδρου» της σειράς «Secrets of the Egyptian National Geographic» και το επεισόδιο των Μυστικών Αρχείων του National Geographic. Πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα έργο για την εξαιρετικά μεγάλη επιρροή του Κλειτάρχου στη βασιλεία του Αλεξάνδρου, που γράφτηκε στην Αλεξάνδρεια το δεύτερο τέταρτο του 3ου αιώνα π.Χ., αλλά χάθηκε από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το όλο έργο εκδόθηκε σε ένα ενιαίο τόμο 700 σελίδων το 2015. Επί του παρόντος ερευνά το θέμα του τάφου στον Καστά της Αμφίπολης, τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο τάφο που βρέθηκε ποτέ στην Ελλάδα.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας: Πολλαπλά ευρήματα από τις αρχαιολογικές ανασκαφές για τον ΤΑΡ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχαιολογίας (20 Οκτωβρίου 2018), οΔιαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανατρέχει στο σύνολο του σημαντικού αρχαιολογικού έργου που έχει παραχθεί στη χώρα στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του. Εργασίες που πραγματοποιούνται κατά μήκος της όδευσης του αγωγού στη Βόρεια Ελλάδα, από τους Κήπους του Έβρου έως την Ιεροπηγή της Καστοριάς, και περιλαμβάνουν 400 και πλέον σωστικές ανασκαφές και δοκιμαστικές τομές από τις οποίες έχουν προκύψει μέχρι σήμερα πολλαπλά ευρήματα.
Ο ΤΑΡ υποστηρίζει και συμβάλλει στο αρχαιολογικό έργο στην Ελλάδα, το οποίο έχουν φέρει εις πέρας περισσότεροι από 650 ειδικοί στην αρχαιολογική έρευνα (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, σχεδιαστές, κλπ.) και εργάτες που απασχολήθηκαν στο Έργο, υπό την επίβλεψη των κατά τόπους Εφορειών Αρχαιοτήτων και σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Αρχαιολογικά ευρήματα που καλύπτουν 7.000 και πλέον χρόνια ιστορίας
Περισσότερα από 7.000 χρόνια μεσολαβούν από τα παλαιότερα ως τα νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως χάρη στις ανασκαφές για τον ΤΑΡ. Στα πρωιμότερα ευρήματα συγκαταλέγονται οικιστικά κατάλοιπα που ανάγονται στην 6η-5η χιλιετία π.Χ. και βρέθηκαν στον Αντίγονο Φλώρινας· θραύσματα κεραμικής της νεολιθικής περιόδου (5.300-3.200 π.Χ., περίπου) από τη Μεσορράχη Σερρών·κατάλοιπα οικισμού της πρώιμης εποχής του χαλκού (3.200-2.000 π.Χ.) στα Άβδηρα της Ξάνθης· και νεκροταφείο της ίδιας περιόδου στον Περδίκκα Κοζάνης. Το τελευταίο μάλιστα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα ως ένα από τα πρωιμότερα που έχουν ανασκαφεί στον ελλαδικό χώρο.
Τα υστερότερα ευρήματα, από την άλλη, είναι μεταβυζαντινά, όπως τα υδραγωγεία που ανασκάφηκαν στους Δήμους Τοπείρου και Αβδήρων Ξάνθης και το τμήμα ναού στην Ποριά Καστοριάς. Ακόμη πιο πρόσφατο, είναι το ασημένιο σέρβικο νόμισμα του 19ου αι. που βρέθηκε σε νεκροταφείο στους Πύργους Κοζάνης.
Καινοτόμες μέθοδοι κατασκευής για την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς
Τηρώντας απόλυτα τη δέσμευσή μας για διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και προστασία των ευαίσθητων μνημείων, για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ χρησιμοποιήθηκαν καινοτόμες και μη παρεμβατικές μέθοδοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το βυζαντινό διατείχισμα της Αναστασιούπολης, στην περιοχή Αμαξάδες του Δήμου Ιάσμου στη Ροδόπη. Πρόκειται για κατασκευή 2,4 χλμ. που ανάγεται στην Ιουστινιάνεια περίοδο και συνδυάζει το ρόλο του υδραγωγείου και της προστατευτικής οχύρωσης. Σύμφωνα με δέσμευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) του ΤΑΡ να μείνει το μνημείο ανεπηρέαστο, η κατασκευή του αγωγού στο σημείο πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της υπόγειας διέλευσης (boring), δηλαδή χωρίς να ανοιχθεί τάφρος.
Μεγάλη ποικιλία ευρημάτων και νέες πληροφορίες για γνωστές ή μη αρχαιολογικές θέσεις
Σύμφωνα με τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων που συνεργάστηκαν με τον ΤΑΡ, οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή του έργου εμπλούτισαν την αρχαιολογική τοπογραφία και την επιστημονική γνώση. Ταυτόχρονα, οι πολλές άγνωστες μέχρι σήμερα αρχαιολογικές θέσεις που ήρθαν στο φως, διευρύνουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές για την έρευνα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα πλούσια σε κτερίσματα ρωμαϊκά νεκροταφεία στις θέσεις «Θεοδόσια» και «Ίσωμα» του Κιλκίς, αλλά και η τρίκλιτη βασιλική στον Πόταμο του Έβρου που χρονολογείται στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση, ο ΤΑΡ πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις εργασίες αναστήλωσης και μερικής ανάδειξης του μνημείου.
Γενικότερα, στους λογής θησαυρούς της πολιτισμικής μας κληρονομιάς που ανέσκαψε η αρχαιολογική σκαπάνη περιλαμβάνονται πολυάριθμα ευρήματα –κινητά και ακίνητα– τα οποία μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα από τα προϊστορικά χρόνια:
νεκροταφεία και μεμονωμένοι τάφοι με ή χωρίς κτερίσματα
εργαστηριακές εγκαταστάσεις και κατασκευές (κλίβανοι, κατάλοιπα μεταλλουργικής δραστηριότητας, εργαλεία υφαντικής, κλπ.)
οικιστικά κατάλοιπα (απορριμματικοί λάκκοι, τείχη, φρούρια, ναοί, υδραγωγεία)
και άλλα σποραδικά ευρήματα, όπως αγγεία, νομίσματα κ.λπ.
Τα παραπάνω ευρήματα αναμένεται να καταγραφούν, να συντηρηθούν και να εκτεθούν, ώστε να διηγηθούν τη μακραίωνη ιστορία του τόπου όπου βρέθηκαν.
Το πλαίσιο υλοποίησης του σχετικού με τον ΤΑΡ 
αρχαιολογικού έργου
Το αρχαιολογικό έργο στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Θράκη, Ανατολική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία,Δυτική Μακεδονία) που διατρέχει ο αγωγός ΤΑΡ, πραγματοποιήθηκε βάσει:
των σχετικών Μνημονίων Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί με το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, και με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων όλων των περιφερειακών ενοτήτων από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

των σχεδίων διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει ο ΤΑΡ για να εξασφαλίσει την προστασία και διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων και χώρων, όπου αυτό ήταν δυνατόν, κατά μήκος της όδευσής του.

Για την υλοποίηση του έργου, ο ΤΑΡ συνεργάστηκε με 13 Εφορείες Αρχαιοτήτων κατά μήκος της όδευσης του αγωγού –που ταυτίζονται με τις αντίστοιχες Περιφερειακές Ενότητες– στις οποίες πραγματοποιήθηκαν συνολικά περισσότερες από 400 δοκιμαστικές τομές και σωστικές ανασκαφές.
Ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ-PCI) της ΕΕ, και κατόπιν της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων στο δεύτερο Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF) για την Ενέργεια, τον Φεβρουάριο του 2017 χορηγήθηκε στον ΤΑΡ κονδύλι ύψους €14.018.347. Το ποσό αυτό χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση επιπλέον αρχαιολογικών δοκιμαστικών τομών και σωστικών ανασκαφών κατά μήκος του 2ου και 3ου τμήματος του αγωγού στην Ελλάδα (από την Καβάλα έως την Καστοριά), συνολικού μήκους 360 χλμ.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στα μαρτυρικά Κερδύλλια

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθούν, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του ολοκαυτώματος των μαρτυρικών Κερδυλλίων  και της μαζικής εκτέλεσης των 250 ατόμων από τα στρατεύματα κατοχής . Το πάνδημο μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την ημέρα του ολοκαυτώματος θα τελεστεί τη Tετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 στην Τοπική Κοινότητα Νέων Κερδυλλίων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Στις 7.30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων.
Στις 10 θα τελεσθεί μνημόσυνο εντός του Ιερού Ναού από τον Σεβασμιότατο  Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ.Θεολόγο.
Στις 10.15 θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει  χαιρετισμός & ομιλία από τον Δήμαρχο Αμφίπολης  Κωνσταντίνο Μελίτο. Αμέσως μετά επίσκεψη στους τόπους εκτέλεσης και θα ακολουθήσει  δεξίωση των Αρχών από το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινότητα στην αίθουσα της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων.
Είναι η δεύτερη φορά που ο  ΠτΔ  επισκέπτεται την περιοχής της Αμφίπολης. Πέρυσι παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κορμίστα, για την συμπλήρωση 76 χρόνων από την σφαγή 91 κατοίκων από τους Βουλγάρους το 1941.
Στην ίδια επίσκεψη στο δημαρχείο   Ροδολίβους, ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης λαμβάνοντας το κλειδί της πόλης
Πηγή: http://www.ert.gr

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Πρώτη ημέρα του Τουριστικού Συμποσίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Αμφίπολης - Δυτικού Παγγαίου



Ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο 6 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών η πρώτη μέρα του 2ου τουριστικού συμποσίου βιώσιμης ανάπτυξης Αμφίπολης - Δυτικού Παγγαίου,υπό την αιγίδα της Ωδής Αμφιπόλεως, με θέμα " ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης και της ευρύτερης περιοχής / η αρχαιολογία και η συμβολή τους στον πολιτισμό και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Αμφίπολης - Δυτικού Παγγαίου".
Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Ωδής Αμφιπόλεως Γεώργιος Μακουσιάρης, η Αρχαιολόγος - Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων - Υπεύθυνη Ανασκαφής τύμβου Καστά Κατερίνα Περιστέρη, ο Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός της Δνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ Μιχάλης Λεφατζής, ο καθηγητής παλαιοντολογίας του τμήματος γεωλογίας του ΑΠΘ Γεώργιος Σπυρίδης, ο καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ Σπυρίδων Παυλίδης, ο γεωλόγος - γεωφυσικός καθηγητής εφαρμοσμένης γεωφυσικής του ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας, η Αρχαιολόγος Προηγούμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δαδάκη και ο Αρχαιολόγος Νικόλαος Μπονόβας.







Το συμπόσιο ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 7 Οκτωβρίου, με θέμα " Η γαστρονομία, η μίσθωση airBnB, οι επιχειρήσεις Κ.ΑΛ.Ο, τα αναπτυξιακά προγράμματα, ο εναλλακτικός τουρισμός, η προβολή τουριστικού προϊόντος και η σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής Αμφίπολης - Δυτικού Παγγαίου".

Προτεινόμενες ημέρες επίσκεψης στην Αμφίπολη τον μήνα Οκτώβριο




Ο Οκτώβριος είναι ο τελευταίος μήνας της τουριστικής σεζόν με ωράριο λειτουργίας του μουσείου 08:00 έως 20:00. Αν κάποιος θέλει λοιπόν να επισκευθεί την Αμφίπολη προλαβαίνει τον Οκτώβριο να επωφεληθεί από το ωράριο, τον καλό καιρό και την θερινή ώρα και να κανονίσει μια εκδρομή.
- Στις 17 Οκτωβρίου διοργανώνονται στα Κερδύλλια εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής το 1941.
- Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης έχει ελεύθερη είσοδο και είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για εκδρομή στην περιοχή. Όσο ακόμα η μέρα είναι μεγάλη και το επιτρέπει ο καιρός εξερευνήστε τους μοναδικούς αλλά και όχι όχι τόσο γνωστούς εξωτερικούς χώρους της Αμφίπολης.

Για να κλείσετε λοιπόν μια ξεχωριστή ξενάγηση στην Αρχαία Αμφίπολη τον μήνα Οκτώβριο μπορείτε να επικοινωνείτε με την ξεναγό κα. Σιάσιου Ευαγγελία στο τηλέφωνο: 6948208816 ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο liasiasioy@gmail.com.
Για περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε την σελίδα facebook.com/Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη.

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Οι παρακαταθήκες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη ταξίδεψαν στην Ιταλία (4/10/2018)



Στο Μιλάνο της Ιταλίας παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του διδασκάλου του Αριστοτέλη.
Η εκδήλωση, που έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα από δημοσιογράφους, bloggers, τουριστικούς πράκτορες και εκπροσώπους φορέων του πολιτισμού της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο Fondazione Stelline, στην καρδιά του Μιλάνου και υποστηρίχθηκε οργανωτικά από τον ΕΟΤ Ιταλίας. Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση από τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα «Από το Παρελθόν στο Παρόν», έκθεση φωτογραφίας που είχε θέμα τους δύο μεγάλους άνδρες, καθώς και προσφορά αυθεντικών εδεσμάτων με προϊόντα της Μακεδονικής γης και μακεδονικές συνταγές.
Την παρουσίαση προλόγησαν η διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ της Ιταλίας Κυριακή Μπουλασίδου και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη κληρονομιά των δύο Μακεδόνων. «Με όχημα τον πολιτιστικό τουρισμό και το μοναδικό ιστορικό απόθεμα που κληρονομήσαμε από τους δύο μεγάλους άνδρες της Μακεδονίας, προβάλλουμε θεματικά το τουριστικό προϊόν της Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την επίτευξη τουρισμού 365 ημερών το έτος. Η παρουσίαση της ζωής και του έργου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη σε στοχευμένο κοινό διαμορφωτών της κοινής γνώμης και επαγγελματιών του τουρισμού και του πολιτισμού της Ιταλικής αγοράς, έχει ως σκοπό την προβολή του προορισμού μας στην πολύ σημαντική αυτή αγορά για μας, με την οποία μας συνδέουν αιώνες κοινής πολιτιστικής ιστορίας, ώστε να αυξηθεί η τουριστική ροή προς την περιοχή μας και να αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες απευθείας αεροπορικές διασυνδέσεις», σημείωσε ο κ. Θάνος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΟΤ, στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι και bloggers τοπικών και εθνικών ΜΜΕ.


Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Αμφίπολης που λίγοι γνωρίζουν και λιγότεροι έχουν επισκεφθεί

• Ελληνιστική οικία του 2ου αι. π.Χ. με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες που θυμίζουν τον πρώτο πομπηιανό ζωγραφικό ρυθμό αλλά και τον περίβολο του τύμβου Καστά.


• Ακρόπολη και περίβολος τείχους Ακροπόλεως.

• Τα μικρά τείχη της Βυζαντινής Αμφίπολης.

• Περίκεντρος ναός - Ροτόντα 6ου αι. μ.Χ. . Ναό αρχιτεκτονικού ρυθμού Ροτόντα συναντάμε μόνο στην Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη.

• Κτηριακό συγκρότημα κλασικών χρόνων και τάφος Βρασίδα που βρέθηκε η ασημένια λάρνακα και το χρυσό στεφάνι του στρατηγού.


• Παλαίστρα Γυμνασίου όπου βρέθηκε ο μοναδικός Εφηβαρχικός Νόμος το 22 π.Χ.

• Κλασική οικία στην Ακρόπολη που βρέθηκε ο χρυσός Στατήρας του Μεγάλου Αλέξανδρου και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

• Βυζαντινοί πύργοι Μαρμαρίου και Χάνδακος που ανεγέρθησαν το 1367 από τους αδελφούς Αλέξιο και Ιωάννη Στρατηγόπουλου.





Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Χειμερινό ωράριο λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης


Από 01/10/2018 έως και 15/10/2018 λειτουργεί από 08:00 π.μ. έως 18:30 μ.μ. και από 16/10/2018 έως και 30/10/2018 λειτουργεί από 08:00 π.μ. έως 18:00 μ.μ.
Από 01/11/2018 έως και 31/03/2019 λειτουργεί με μονή βάρδια από 08:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ.

Κλειστό κατά τις επίσημες αργίες και εορτές του Κράτους και από 01/11/2018 εως 31/03/2018 κλειστό κάθε Δευτέρα.

2ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ6-7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ

2ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ - ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ
6-7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ
Ενταγμένο στο πλαίσιο του διεθνούς έτους βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης 2017 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (W.T.O.),  του ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς 2018, στους 17 Global Goals βιώσιμης ανάπτυξης της UNESCO και της παγκόσμιας ημέρας Τουρισμού 2018
Με την συνδιοργάνωση
του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) και της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών - Π.Κ.Μ.
Με την υποστήριξη
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) Κεντρικής Μακεδονίας και του Ομίλου UNESCO Σερρών
Με την αιγίδα
του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Σερρών