Facebook: Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη

TWITTER/amphipolisguide

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Εφηβαρχικός Νόμος Της Αμφίπολης




Το Γυμνάσιο, ήταν στενά συνδεδεμένο με το θεσμό της εφηβείας αφού στις εγκαταστάσεις του λάμβανε
χώρα η εκπαίδευση των εφήβων. Ο θεσμός της εφηβείας στην ελληνική αρχαιότητα, ήταν ουσιαστικά η δημόσια οργανωμένη εκπαίδευση των εφήβων. Τα περιεχόμενα, οι σκοποί και η διάρκεια της παρεχόμενης εκπαίδευσης διέφεραν από εποχή σε εποχή και από πόλη σε πόλη. Στο γυμνάσιο της Αμφίπολης ήταν οργανωμένη η εκπαίδευση των εφήβων. Το 1984 στη βόρεια στοά του Γυμνασίου, μπροστά στην είσοδο του χώρου με το Ρωμαϊκό πρόπυλο, αποκαλύφθηκε από τον Δ. Λαζαρίδη ο Εφηβαρχικός Νόμος, ένα μοναδικό επιγραφικό κείμενο 139 στίχων χαραγμένο σε στήλη
ύψους 2,65 μ., το οποίο μας δίνει πλήθος πληροφοριών. Στο πάνω μέρος του, σε λεία και εξέχουσα ταινία είναι χαραγμένη η μακεδονική
χρονολόγηση της επιγραφής, που ανήκει στο 21 π.Χ. ή από μεταγενέστερες εκτιμήσεις στο 23-22 π.Χ. 

Κάτω από την ταινία μια ζώνη ανάγλυφης διακόσμησης περύλαμβάνει αγγείο, στεφάνι ελιάς, κλαδί φοίνικα στλεγγίδα και ένα μικρό κυκλικό αντικείμενο.

Ο εφηβαρχικός νόμος αποτελεί μία σημαντική
επιγραφή γιατί περιέχει κωδικοποιημένου
παλαιότερους σχετικούς νόμους, διατάξεις και
Βασιλικά διατάγματα που αφορούν την εκταίδευση
των νέων.

Ο νόμος είναι έργο του εφηβάρχου Αδαίου
Ευημέρου, και μας δίνει πληροφορίες για την αγωγή
των εφήβων, τα ήθη της εποχής, τα αξιώματα την
κοινωνική δομή της πόλης και την τοπογραφία της
Ξεκινά με μια εισαγωγή, η οποία αναφέρεται στα
καθήκοντα και τις υποχρεσεις του εφηβάρχου, την απογραφή των εφήβων, την επιβολή ποινών, τον
έλεγχο του θεσμού από τους πολιτικούς άρχοντες κ.ά
Στη συνέχεια ο νόμος χωρίζεται στα παρακάτω
κεφάλαια : 
1)Φοίτηση
2)Αίρεση διδασκάλων
(παιδοτρίβης, ακοντιστής, τοξότης, πωλοδαμαστής)
3)Επιμέλεια εφήβων (στα εξής αγωνίσματα: τοξεύειν
ακοντίζειν, σφενδοναν, λιθαρίζειν, ιππεύειν και
ακοντίζειν αφ' ίππου
4)Χρόνος (εφηβείας) και
ενδυμασία 
5)Ευκοσμία
6)Φοίτηση
7) Εκγύμναση εφήβων
8) Αγώνες
9) Αγωνιστές
10)0ρκος
11)Ζημία διδασκάλων
12)Ζημία των άλλων
13)Θέα (υποχρεωτική συμμετοχή των εφήβων σε
γυμνικούς αγώνες που οργανώνονται στο Γυμνάσιο
και τη συμμετοχή τους σε εφηβικούς αγώνες άλλων
πόλεων).
14)Πομπή 
15)Ατέλεια
16)Εξοδίες (ημερήσιες
οργανωμένες έξοδοι από τα τείχη της πόλης και
επιστροφή αυθημερόν με τη συνοδεία του Εφηβάρχου).

Η επιγραφή δίνει, για πρώτη φορά, ένα πλήθος από ειδήσεις, άμεσες ή έμμεσες, για την κοινωνία και την πόλη, αναφέροντας την ύπαρξη αγοράς, θεάτρου, εργαστηρίων, οδικού δικτύου κ.ά. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί η σπαρτιατική αυστηρότητα της αγωγής των εφήβων, που επιβάλλεται από το νόμο και μάλιστα σε εποχή που η Αμφίπολη υπόκειται στον έλεγχο της Ρωμαϊκής διοίκησης.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Η Αρχαία Αμφίπολη στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο






Η κοιλάδα του Στρυμόνα υπήρξε πεδίο σκληρών μαχών ανάμεσα στις Συμμαχικές Δυνάμεις και στους Βουλγάρους.
Ο Στρυμόνας αποτελούσε το φυσικό όριο ανάμεσα στις
αντίπαλες δυνάμεις. Χαρακώματα πολυάριθμα ανοίχθηκαν στους λόφους που πλαισιώνουν τις δυο όχθες του ποταμού. Στους λόφους της αρχαίας Αμφίπολης, όπου είχε αναπτυχθεί το μέτωπο του Βουλγαρικού στρατού, τα τείχη της αρχαίας πόλης καταστράφηκαν τότε σε μεγάλη έκταση, εφ'όσον, όπως ήταν φυσικό η οχυρωματική γραμμή των βουλγαρικών χαρακωμάτων συνέπιπτε με την πορεία
των τειχών του αρχαίου περιβόλου.




Την κατάσταση καταστροφής και διαρπαγής αρχαίων, από τους Βουλγάρους, στην περιοχή ανατολικά του Στρυμόνα,
συνοψίζε σε αναφορά του προς το Υπουργείο των
Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας εκπαιδεύσεως ο έφορος αρχαίων Ευστράτιος Πελεκίδης τον Φεβρουάριο του 1920.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Σε εξέλιξη οι αρχαιολογικές εργασίες στην Αμφίπολη - Έκθεση της κεφαλής Σφίγγας στο Αρχαιολογικό Μουσείο


Προετοιμάζεται η έκθεση της κεφαλής Σφίγγας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης - Συνεχίζονται οι αρχαιολογικές εργασίες υψηλής εξειδίκευσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού




Τον Αύγουστο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τα νέα υποστυλώματα στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές. Εργασίες υψηλής εξειδίκευσης για την ανάδειξη του διάκοσμου του αρχαίου οικοδομήματος βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ προ των πυλών βρίσκεται νέο πρόγραμμα συντήρησης. 

Παράλληλα, προετοιμάζεται η έκθεση της κεφαλής Σφίγγας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης.

Αναλυτικά, το δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού: 

Το έργο στο Ταφικό Μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος με ευθύνη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ. Στα μέσα Μαΐου ξεκίνησε μια εργασία υψηλής εξειδίκευσης: η αντικατάσταση της προσωρινής στερεωτικής διάταξης-υποστύλωσης του μνημείου με νέα. Η νέα διάταξη, προϊόν ειδικού σχεδιασμού, εξασφαλίζει πλήρως με ισχυρότερα και αραιότερα υποστυλώματα το μνημείο και παρέχει τη δυνατότητα ευχερούς εκτέλεσης των απαιτουμένων εργασιών στερέωσης και συντήρησής του. Οι εν λόγω εργασίες έχουν καλύψει ήδη τους τρεις από τους τέσσερις χώρους του μνημείου και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές Αυγούστου. Εν τούτοις, είναι ήδη αναγνώσιμη η αρχιτεκτονική, το μέγεθος, η κλίμακα, ο γλυπτός και γραπτός διάκοσμος του λαμπρού αυτού αρχαίου οικοδομήματος. 

Το πρόγραμμα συντήρησης των κονιαμάτων και των λίθων του μνημείου, τόσο των ισταμένων όσο των φυλασσόμενων στο Μουσείο Αμφίπολης, θα εκκινήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα από τη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠΠΟΑ. 

Προκειμένου να καλυφθούν οι επιστημονικές απαιτήσεις του έργου, είναι σε εξέλιξη οι αναλύσεις και οι έλεγχοι αντοχής των αρχαίων δομικών υλικών από την Διεύθυνση Έρευνας και Τεχνικής Υποστήριξης Μελετών και έργων Αναστήλωσης του ΥΠΠΟΑ μετά την επιλογή δειγμάτων λίθου από το μνημείο. Παράλληλα, προγραμματίζονται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης οι γεωτρητικές δειγματοληψίες γύρω από το μνημείο για τη συμπλήρωση των γεωστατικών μελετών. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έχει προγραμματίσει κατά τον μήνα Αύγουστο την διενέργεια αρχαιολογικών διερευνητικών-διαπιστωτικών τομών προς υποστήριξη των αναστηλωτικών εργασιών.

Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να παρατηρήσουν και να θαυμάσουν από κοντά ένα εμβληματικό στοιχείο της εισόδου του ταφικού μνημείου του Τύμβου Καστά, ολοκληρώθηκε στο εργαστήριο του Μουσείου Αμφίπολης ο καθαρισμός επιφανειών της κεφαλής Σφίγγας και η προετοιμασία για την προσωρινή έκθεση του γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης. 

Για πολλοστή φορά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει ότι μετά την ανασκαφή του μνημείου, η αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του ετέθη σε διεπιστημονική βάση. Εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες σύμφωνα με τις αρχές αποκατάστασης των μνημείων και εν συνεχεία ετέθη σε προτεραιότητα η εκτέλεση ενός σύνθετου έργου υψηλής εξειδίκευσης, ιδιαίτερων τεχνικών απαιτήσεων και υψηλού προϋπολογισμού.