|
Φίλιππος Β' Βασιλέας της Μακεδονίας |
Στην Αμφίπολη όπως και σε άλλες πόλεις - κράτη της Μακεδονίας και της Θράκης που υποτάχθηκαν στο Βασίλειο της Μακεδονίας, η Εκκλησία του Δήμου, η Βουλή και οι τοπικοί άρχοντες διατήρησαν δικαιοσίες εσωτερικής αυτονομίας. Χαρακτηριστική είναι και στην περίπτωση της Αμφίπολης η διατήρηση της τοπικής νομισματοκοπίας και μετά την κατάληψη της από τον Φίλιππο Β'.
Το ψήφισμα κατά των επιφανών φιλοαθηναίων πολιτών της Αμφίπολης Ιέρακος και Στρατοκλέους βεβαιώνει εξάλλου την διατήρηση των βασικών πολιτειακών θεσμών της πόλης - κράτους και μετά την κατάκτηση της από τον Φίλιππο Β'. Από το ψήφισμα μάλιστα το οποίο εκδίδουν Αμφιπολίτες στα χρόνια του Αντίγονου Γονατά (242 π.Χ.), για να επικυρώσουν την εκεχειρία των Ασκληπιειών της Κω, προκύπτει ότι η Αμφίπολη, οι Φίλιπποι, η Πέλλα, η Κασσάνδεια, διατηρεί δικαιώματα αποφάσεων όχι αποκλειστικά τοπικού χαρακτήρα. Η μελέτη ωστόσο των επιγραφών και των νομισμάτων της Αμφίπολης επισημαίνει την σταδιακή ενσωμάτωση της πόλης στο Μακεδονικό Βασίλειο και την μεταμόρφωση του αρχικού αττικό-ιωνικού χαρακτήρα της. Μακεδονικά ονόματα εμφανίζονται στα δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα της πόλης και τα τοπικό ημερολόγιο αντικαθίσταται από το Μακεδονικό.
|
θραύσμα ενεπίγραφης στήλης που περιέχει διατάγμα του Φιλίππου Ε' (220-179 π.Χ.) |
Από τα βασιλικά διατάγματα και τις βασιλικές επιστολές που βρέθηκαν στην Αμφίπολη προκύπτει η προσωπική ανάμιξη των Μακεδόνων βασιλέων σε θέματα στρατιωτικής άμυνας ή σε παραχωρήσεις ειδικών προνομίων. Ο επιστάτης ως εκπρόσωπος της βασιλικής εξουσίας στην Αμφίπολη επικυρώνει τις ιδιωτικές αγοραπωλησίες, αλλά επώνυμος άρχοντας της πόλης είναι ο ιερέας του Ασκληπιού. Το κεντρικό πάντως Ιερό της πόλης ήταν το Ιερό της Αρτέμιδος Ταυροπόλου. Το κύρος και η δύναμη των Μακεδόνων βασιλέων βεβαιώνεται εξάλλου και από την λατρεία τους στην Αμφίπολη ως Θεών συμβώμων με τον Δία ή τον Αιγύπτιο θεό Σάραπη.
|
ενεπίγραφη στήλη που αναφέρεται στην λατρεία του Διός και του Βασιλέα Περσέα (228-217 π.Χ) |
Η θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια της Αμφίπολης, όπως και των λοιπών Μακεδονικών πόλεων πρέπει να ενισχύθηκε στα χρόνια των τελευταίων Αντιγονίδων βασιλέων, Φιλίππου Ε' και Περσέα, στην προσπάθεια τους να ανορθώσουν το κράτος για την απόκρουση των Ρωμαίων. Η εμφάνιση του Δήμου Αμφιπολιτών και των Πολειταρχών σε κοινό με τον βασιλέα Περσέα ανάθημα στην Άρτεμη Ταυροπόλο μαρτυρεί την ενίσχυση της εσωτερικής αυτονομίας και στην Αμφίπολη, η οποία βεβαιώνεται και από την επαναδραστηριοποίηση του Νομισματοκοπείου της πόλης.
|
ανάθημα του Βασιλέα Περσέα στην Άρτεμη Ταυροπόλο |