Facebook: Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη

TWITTER/amphipolisguide

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ξενάγηση Στους Αρχαιολογικούς Χώρους Της Αμφίπολης Κυριακή 7 Ιουνίου 2020



Την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020 στις 11:00 π.μ, θα ξεκινήσουμε το καλοκαίρι με μια μοναδική ξενάγηση στούς Αρχαιολογικούς χώρους της Αμφίπολης. Θα ξαναζωντανέψουμε τα μνημεία της και θα περιηγηθούμε στην ιστορία της περιοχής από τα κλασικά χρόνια μέχρι και την παλαιοβυζαντινή εποχή.
Η ξενάγησή μας θα πραγματοποιηθεί μόνο στους εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους καθώς η είσοδος στα μουσεία ακόμα απαγορεύεται. Θα περπατήσουμε στην υπέροχη φύση και θα θαυμάσουμε από κοντά τις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές και τη Ροτόντα στην Αρχαία Ακρόπολη της Αμφίπολης με θέα τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα, μετά ο περίπατος μας θα συνεχιστεί στην μοναδική ελληνιστική Οικία με τις υπέροχες τοιχογραφίες. Απο εκεί θα βρεθούμε στο αρχαίο Γυμνάσιο, ένα από τα καλύτερα στην βόρεια Ελλάδα.
Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το τέλεια διατηρημένο Βόρειο Τείχος, που τόσο σημαντικό ήταν για την άμυνα της πόλης και που μπροστά σ'αυτο εξελίχθηκαν σημαντικά γεγονότα της αρχαίας ιστορίας. Η ξενάγηση μας θα τελειώσει με την επίσκεψη στην μοναδική Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα που ένωνε τις δυο όχθες του Στρυμόνα με τα τείχη της πόλης.


Στα πλαίσια των απαραίτητων μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID- 19:
- ο ανώτατος αριθμός της ομάδας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα δεκαπέντε (15) ενήλικα άτομα
- η απόσταση του 1,5μ ανάμεσα στους επισκέπτες θα πρέπει να τηρείται σε όλη την περιήγηση στους χώρους
- οι επισκέπτες οφείλουν να ακολουθούν τις υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού για την τήρηση της απόστασης ασφαλείας.

Συστήνεται:
- η χρήση μη ιατρικής μάσκας
- η αντισηψία των χεριών
- η αποφυγή επαφής με επιφάνειες όπως πινακίδες, κουπαστές


Λεπτομέριες

Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 2,5 ώρες και περιλαμβάνει
- Ξενάγηση στο Αρχαίο Γυμνάσιο
- Ξενάγηση στις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές
- Ξενάγηση στην Ελληνιστική Οικία
- Ξενάγηση στο Βόρειο Τοίχος
- Ξενάγηση στη Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα

Κόστος ξενάγησης 8€/άτομο (τα παιδιά έως 18 ετών συμμετέχουν δωρεάν)

Η είσοδος σε όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους είναι ΔΩΡΕΆΝ.

Η μετακίνηση στους εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους γίνεται
με δικό σας μέσο.

Χώρος συνάντησης έξω από την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης στις 10:50 πμ

Μπορείτε να κάνετε τη κράτησή σας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα :

Κάντε κράτηση θέσης εδώ 

Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία σας επικοινωνούμε μαζί σας ηλεκτρονικά για την επιβεβαίωση συμμετοχής και
την πληρωμή.

Όροι συμμετοχής - Κρατήσεων
Για την εξασφάλιση της θέσης σας θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό με κατάθεση σε λογαριασμό Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank ή Eurobank με αναφορά στο όνομα που έχει γίνει η
αίτηση συμμετοχής (λεπτομέρειες για την πληρωμή θα σας σταλούν ηλεκτρονικά αφού συμπληρώσετε την φόρμα συμμέτοχης).
Σε περίπτωση ακύρωσης ή μη εμφάνισης, το ποσό δεν επιστρέφεται αλλά δύνεται η δυνατότητα χρήσης του ποσού σε μελλοντική ξενάγηση.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις επικοινωνήστε στο 6948208816 ή στο liasiasioy@gmail.com(Ευαγγελία Σιάσιου)

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Οι Βρετανοί πήγαν να στήσουν επιχείρηση «Ελγίνεια» και στην Αμφίπολη!



Αποκαλύψεις από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή στη συνέντευξη Τύπου για τα ευρήματα στον τύμβο Καστά
- Βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1.000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα της Αμφίπολης, στο Λονδίνο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει υποστεί μια αδιάντροπη λεηλασία της αρχαίας της κληρονομιάς, σχεδόν αντίστοιχη με εκείνη του λόρδου Έλγιν στην Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λεφαντζής είπε: «Η ιστορία μας ξεκινά στις 3 Οκτώβρη του 1916. Αποδίδω ένα κείμενο σε ελεύθερη μετάφραση. 'Σήμερα έγινε η επιχείρηση κατάληψης του Γενίκιοϊ. Χρησιμοποιήσαμε έξι φορτηγίδες για να περάσουμε από τις οχυρές θέσεις γύρω από το ποτάμι. Σήμερα θα φτάσουμε στο Ρούπελ, μάλλον μέχρι το τέλος της ημέρας'. Αυτά τα λέει ο στρατηγός Σερ Τζορτζ Μίλνε, το 1916, ως διοικητής της ταξιαρχίας Shropshire. Είναι η ταξιαρχία του Βρετανικού πεζικού που θα μετέφερε 1.000 κομμάτια από τον περίβολο του Τύμβου Καστά, τα συγκέντρωσε από την πόλη, μαζί με τον Λέοντα και ήταν έτοιμη να τα μεταφέρει στην Αγγλία, στο Λονδίνο».



«Από αυτή τη μαρτυρία μπορούμε να ξεκινήσουμε τώρα. Ο γιατρός της ταξιαρχίας και οι τρεις αρχαιολόγοι που ήταν στρατευμένοι, με τη βοήθεια των στρατιωτών, συγκέντρωσαν 1.000 αρχαία μέλη από το Στρυμόνα και την ευρύτερη περιοχή του Γενίκιοϊ και των λόφων του, όπως λεγόταν τότε η Αμφίπολη και ο λόφος 133. Πολλά από αυτά είχαν βρεθεί ήδη από το 1912. Τα 11 κομμάτια του Λέοντα που βρέθηκαν από το 1911-'12 σε ακτίνα δύο μιλίων μέσα στον Στρυμόνα σε ρωμαϊκά και βυζαντινά φράγματα για την αποξήρανση της λίμνης Κερκινίτιδας που είναι στην περιοχή, είχαν γύρω τους αυτά τα 1.000 μαρμάρινα κομμάτια. Οι Αγγλοι τα φόρτωσαν σε τέσσερις φορτηγίδες, πιστεύοντας πως είχαν ένα μεγάλο Λιοντάρι και τα κομμάτια από ένα τεράστιο βάθρο».

«Οι Βρετανοί συνέχισαν να μεταφέρουν τα αρχαία μέλη έως τη στιγμή που οι Βούλγαροι και οι Αυστριακοί βούλιαξαν τις φορτηγίδες και έτσι αυτό το εγχείρημα απέτυχε. Τα κομμάτια έμειναν για πάρα πολλά χρόνια στον πάτο του Στρυμόνα, στο σημείο όπου σήμερα είναι η γέφυρα. Από το 1919 και εξής ακολούθησαν οι εργασίες των αρχαιολόγων, Ελλήνων και ξένων».  

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικούς μήνες, στο φως της δημοσιότητας είχαν έρθει φωτογραφίες, που απεικονίζουν στρατιώτες από σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, να κρατούν με υπερηφάνεια κρανία που βρέθηκαν γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης στην Ελλάδα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να έχουν λεηλατήσει τον τάφο, σχεδόν πριν από έναν αιώνα.

Η Ταξιαρχία Shropshire του Βασιλικού Ελαφρού Πεζικού του (KSLI), ένα στρατιωτικό σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου, σχηματίστηκε το 1881 και εστάλη στη Θεσσαλονίκη το 1915, στο Βαλκανικό μέτωπο του Α' Παγκοσμίου πολέμου. Πέρασε σχεδόν τρία χρόνια, πολεμώντας τους Βούλγαρους στη Μακεδονία. 

Τον περισσότερο καιρό, είχε βάση στο μέτωπο του Στρυμόνα, μεταξύ της λίμνης Δοϊράνης και της Αμφίπολης, όπου κατασκεύασε χαρακώματα έλαβε μέρος σε πλήθος μαχών.
Ωστόσο, μάλλον η Ταξιαρχία είχε και μια παράλληλη δράση, εκτός από το να πολεμά -ιδιαίτερα στον τομέα του ελληνικού πολιτισμού και των αρχαίων καταλοίπων του.

Πηγή : protothema.gr

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!


Το Βόρειο Τείχος της Αμφίπολης

Για δύο περίπου μήνες οι αρχαιολογικοί μας χώροι έμειναν κλειστοί. Υποδέχθηκαν την Άνοιξη μόνοι τους, έπαψαν να προσελκύουν τους επισκέπτες από τις άκρες της γης, έγειραν στο πλάι κι αποκοιμήθηκαν.
Ένα πρωτόγνωρο πέπλο σιωπής κάλυψε τα τείχη της αρχαίας Αμφίπολης, την ξύλινη γέφυρα, την ελληνιστική οικία, τις όμορφες  εκκλησιές και το γυμνάσιο.
Τις τελευταίες μέρες ένα απόκοσμο φως ήρθε να τα αγκαλιάσει φέρνοντας το μήνυμα πως θα ζωντανέψουν ξανά. 
Νοιώσαμε μεγάλη χαρά, γιατί αυτοί οι τόποι υπηρετούν την Ιστορία, ανήκουν στην ανθρωπότητα και είναι τόσο κρίμα να μένουν κλειστοί.

Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές

Από σήμερα, λοιπόν, Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας επαναλειτουργούν οι πέντε (5) επισκέψιμοι αρχαιολογικοί  χώροι της Αμφίπολης:
- το βόρειο τείχος
- η αρχαία ξύλινη γέφυρα
- η ελληνιστική οικία
- οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες
- το αρχαίο γυμνάσιο

Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα

Ελληνιστική Οικία Αμφίπολης

Αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης

Σάββατο 16 Μαΐου 2020

18 Μαΐου Διεθνής Ημέρα Μουσείων



Φέτος η  Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαίου, Θα γιορταστεί ψηφιακά η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων λόγω της πανδημίας.

Μπορεί τα μουσεία να είναι κλειστά, είναι όμως κοντά μας, συνεχίζοντας το έργο τους και ηλεκτρονικά.

Περισσότεροι από εξήντα φορείς από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων, τόσο στις ιστοσελίδες όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί τον κόμβο προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων, αναδεικνύοντας τις ψηφιακές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού. Δείτε στον ιστότοπο του ICOM τις δράσεις. http://icom-greece.mini.icom.museum/agenda/
Το θέμα που δόθηκε από το Διεθνές ICOM για τον φετινό εορτασμό είναι: Μουσεία για την ισότητα. Ποικιλομορφία και κοινωνική συνοχή.
Δείτε τις δράσεις από τα διεθνή Μουσεία https://icom.museum/en/

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης



Βρίσκεται στην Αμφίπολη του νομού Σερρών και διαθέτει εκθέματα της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την βυζαντινή περίοδο.
Οι προσπάθειες για ίδρυση του μουσείου στην Αμφίπολη ξεκίνησαν από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη ο οποίος ως ο τοπικός έφορος αρχαιοτήτων και αργότερα ως ο γενικός επιθεωρητής αρχαιοτήτων προώθησε την δημιουργία του μουσείου και είναι ο ιδρυτής του. Η κατασκευή του μουσείου ολοκληρώθηκε το 1995.
Οι θεματικές ενότητες του μουσείου αποτελούνται από:
Προϊστορικοί χρόνοι, με ευρήματα από τον Λόφο 133, με διάφορες σφραγίδες και ειδώλια από την περιοχή του Στρυμόνα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή έως την Εποχή του Σιδήρου.
Πρώιμοι ιστορικοί χρόνοι, με αττικά και κορινθιακά αγγεία, διάφορα είδη κεραμεικής, καθώς και χρυσά κοσμήματα τα οποία βρέθηκαν στους τάφους της περιοχής του τύμβου Καστά.
Κλασικοί και Ελληνιστικοί χρόνοι, με έκθεμα όπως τον χρυσό στατήρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χρυσό στεφάνι, ασημένια λειψανοθήκη του Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα, προτομές και διάφορα άλλα ευρήματα της Αθηναϊκής, Σπαρτιατικής και Μακεδονικής περιόδου της περιοχής.
Ρωμαϊκοί χρόνοι, με έργα γλυπτικής, ψηφιδωτά, κεφαλές αγαλμάτων, αντικείμενα καθώς και την στήλη του Εφηβαρχικού νόμου.
Παλαιοχριστιανικοί χρόνοι, διάφορα ψηφιδωτά καθώς και κιονόκρανα από τις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές.
Βυζαντινοί χρόνοι, θραύσματα τοιχογραφιών καθώς και ευρήματα από τον αρχαίο οικισμό του Μαρμάριου.


Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Η όμορφη Παγκάστη η ''φίλη'' του Μ.Αλεξάνδρου απαράμιλλης όμορφιάς έταίρα.


"Η Παγκάστη γδύνεται μπροστά στον Άπελλή κατόπιν έντολής του Άλεξάνδρου" του Auguste Ottin 1833 , Μουσείο Λούβρου.


Στην Πέλλα, ζούσαν πολλές Θεσσαλές χορεύτριες και παλλακίδες όπως η Καλλίξεινα η Θεσσαλή, αλλά και η ομορφότερη εταίρα της εποχής η Παγκάστη η Λαρισαία, τις οποίες η Ολυμπιάδα έστειλε ως δώρο στον γιο της
και κείνος, διάλεξε την Παγκάστη.

Ο Πλίνιος γράφει, ότι ο Αλέξανδρος
θέλοντας ν’ απαθανατίσει την ασύγκριτη όμορφιά της ερωμένης του, ανέθεσε στον ζωγράφο Απελλή που τον άκολουθούσε στην έκστρατεία να την ζωγραφίσει.

Όμως ερωτεύθηκε παράφορα ο Άπελλής την Παγκάστη τόσο, ώστε ο Αλέξανδρος, που τον έκτιμούσε ιδιαίτερα, του την παραχώρησε.

Τελικά, ο Απελλής παντρεύτηκε την Παγκάστη. Ωστόσο, μετά τον γάμο χάνονται τα ίχνη της. Κι ενώ ο Απελλής πήρε μέρος στην εκστρατεία κατά των Περσών,
η Παγκάστη απουσιάζει, ενώ είναι παρούσα η άλλη πασίγνωστη εταίρα, η Θαΐς.

Τι να απέγινε η όμορφη Παγκάστη;
Ίσως να μην μάθουμε ποτέ.

Λέγεται, ακόμη, ότι η Παγκάστη άποτέλεσε το μοντέλο για το έργο του Απελλή "Αναδυόμενη Αφροδίτη" που όμως δε σώθηκε.
Την ίδια τύχη είχε και το περίφημο πορτραίτο της έταίρας.

Τελικά, την όμορφη Παγκάστη θα την καλύπτει το πέπλο του μύθου, μέχρι να βρεθεί κάποιο άδιαμφισβήτητο στοιχείο για τη ζωή της.

Για την Παγκάστη, οι πληροφορίες από έγκυρες πηγές είναι ελάχιστες και ως έκ τούτου μόνο εικασίες διατυπώνονται.

( Ακόμη και η ακριβής απόδοση του ονόματός της αμφισβητείται από τους επιστήμονες, γιατί δεν είχε απαντηθεί, ξανά, το όνομα Παγκάστη, σε αρχαίο κείμενο ή επιγραφή.)
Ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς την αποκαλεί" Πακάτη."
Ο Πλίνιος " Παγκάσπη."
Και η σύγχυση γύρω από το όνομα εντείνεται, καθότι στην ξένη βιβλιογραφία αναγράφεται ως Campaspe.

Ωσπου, σε εγχάρακτη επιγραφή δύο στίχων, πάνω σε μια αρχαία επιτύμβια στήλη στη Βεργίνα, του 350 π.Χ., βρέθηκε το όνομα Παγκάστα και διαλύθηκαν οι άμφιβολίες.

Ο  έρωτας του ζωγράφου για την πανέμορφη εταίρα ενέπνευσε μεγάλους καλλιτέχνες, όπως τον Γάλλο γλύπτη Αuguste Οttin, που λάξευσε το απαράμιλλο κορμί της στο γλυπτό "Η Καμπάσπη γδύνεται μπροστά στον Άπελλή κατόπιν έντολής του Άλεξάνδρου", το1883.

Πηγή Βάιος Κουτριντζές

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ



Η Αμφίπολη παραδόθηκε στους Ρωμαίους το 167 π.Χ. μετά από την μάχη της Πύδνας. Στην πόλη οι Ρωμαίοι οργάνωσαν μεγαλοπρεπείς γιορτές, όπου ο Αιμίλιος Παύλος έκαψε επιδεικτικά στην φωτιά πολλά μακεδονικά όπλα και έδειξε στους προσκεκλημένους τους θησαυρούς των βασιλέων της Μακεδονίας, τα αγάλματα, τα χρυσά, τα πολύτιμα έπιπλα και κοσμήματα, τα οποία μετά την γιορτή μεταφέρθηκαν στην Ρώμη και χρησιμοποιήθηκαν στην τελετή του θριάμβου της νίκης των Ρωμαίων. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, τρεις μέρες κράτησε η θριαμβευτική είσοδος των θησαυρών αυτών στη Ρώμη.
Την πρώτη μέρα 250 άμαξες μετέφεραν αγάλματα και κολοσσούς.
Την δεύτερη μέρα οι άμαξες μετέφεραν τα ωραιότερα μακεδονικά όπλα και 3000 άνδρες μετέφεραν 750 δοχεία με ασήμι.
Την τρίτη μέρα 120 βόδια μετέφεραν 83 δοχεία με χρυσά νομίσματα και άλλους αμύθητους θησαυρούς.
Ήταν τόσοι πολλοί και τόσο μεγάλης αξίας οι αρπαγέντες θησαυροί που το ρωμαϊκό κράτος απάλλαξε τους Ρωμαίους πολίτες από κάθε φορολογία για μεγάλο διάστημα.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ



Το 1936 οι ανασκαφές στην Αμφίπολη ήταν ήδη σε εξέλιξη. Εκπρόσωποι της Αμερικανικής Σχολής αρχαιολογικών μελετών, έπρεπε να συνεργαστούν με τους Γάλλους συναδέλφους τους, που εργάζονταν ήδη στην περιοχή, για την ανακάλυψη και άλλων κομματιών του γλυπτού. Την τελική ανασυναρμολόγηση του Λέοντα ανέλαβε ο Έλληνας γλύπτης Ανδρέας Παναγιωτάκης, ο οποίος για την εξυπηρέτηση των εργασιών, κατασκεύασε αρχικά ένα ακριβές γύψινο αντίγραφο σε πραγματικό μέγεθος. Η ομάδα του Παναγιωτάκη είχε στη διάθεσή της μόνο εννέα συνεχόμενα κομμάτια του γλυπτού. Έτσι, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τσιμέντο για να συμπληρώσουν όσα έλειπαν. Κατά την ανασυναρμολόγηση έγιναν τρία λάθη. Οι τεχνίτες δεν κατάλαβαν ότι έλειπε μια στενή λωρίδα από το λαιμό του λιονταριού, με αποτέλεσμα η ένωση του κεφαλιού με το λαιμό να είναι λίγο «χοντροκομμένη». Το δεύτερο λάθος ήταν ότι συμπέραναν πως τα μάτια του λιονταριού ήταν μαρμάρινα και τα «γέμισαν» με τσιμέντο, ενώ το αρχικό γλυπτό είχε μέταλλο ή πέτρα άλλου χρώματος. Το σημαντικότερο «λάθος» της ανακατασκευής είναι η τοποθέτηση του λιονταριού στο σημείο όπου είχε βρεθεί αρχικά ένα κομμάτι της βάσης του. Οι αρχαιολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι ο Λέων της Αμφίπολης κατά την αρχαιότητα, ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του λόφου Καστά.