Facebook: Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη

TWITTER/amphipolisguide

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Δρυς το ιερό δέντρο των αρχαίων Μακεδόνων

 


Η δρυς (βελανιδιά) ήταν το ιερό δέντρο των  αρχαίων Μακεδόνων. Ήταν αφιερωμένο στο Δία και αποτελούσε σύμβολο δύναμης. Τα κλαδιά του ιερού αυτού δέντρου θρόιζαν στους χρησμούς στο Μαντείο της Δωδώνης. Το χρυσό στεφάνι που αφιερώθηκε στον βασιλιά Φίλιππο Β' να  το φοράει ο ήρωας - βασιλιάς στα αιώνια συμπόσια των Μακάρων στα Ηλύσια πεδία, ανακαλεί το σκοτεινό χρησμό που πήρε ο φιλόδοξος Μακεδόνας λίγο πριν το τέλος:

" Ο ταύρος στεφανώθηκε. Θα πεθάνει. Υπάρχει ο θύτης."

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Η Αμφίπολη στον Α'ΠΠ

Η κοιλάδα του Στρυμόνα υπήρξε πεδίο σκληρών μαχών ανάμεσα στις Συμμαχικές Δυνάμεις και στους Βουλγάρους
Ο Στρυμόνας αποτελούσε το φυσικό όριο ανόμεσα στις αντίπαλες δυνάμεις. Χαρακματα πολυάριθμα ανοίχθηκαν
στους λόφους που πλαισιώνουν τις δυο όχθες του ποταμού.

Στους λόφους της αρχαίας Αμφίπολης, όπου είχε αναπτυχθεί το μέτωπο του Βουλγαρικού στρατού, τα τείχη της αρχαίας πόλης καταστράφηκαν τότε σε μεγάλη έκταση, εφ όσον, όπως ήταν φυσικό η οχυρωματική γραμμή
των βουλγαρικών χαρακωμάτων συνέπιπτε με την πορεία των τειχών του αρχαίου περιβόλου.

Σε διαστήματα απραξίας του πολέμου των χαρακωμάτων, Άγγλοι και Γάλλοι αρχαολόγοι του Συμμαχικού Μετώπου κατά τη διάρκεια του πολέμου (1914-1918) προωθούν την αρχαολογική έρευνα στη Μακεδονία εντοπίζοντας και ανασκάπτοντας προϊστορικούς οικισμούς και μελετώντας την ιστορική τοπογραφία της περιοχής

Το καλοκαίρι του 1916, αξιωματικοί του Βρεττανικού στρατού που ήταν εγκατεστημένος στον κάτω ρου του Στρυμόνα σε περίοδο πολεμκής απραξίας ολοκλήρωσαν την ανασκαφή του βάθρου και έφεραν στο φως θραύσματα από το άγαλμα του λέοντος.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ


ℹ️Με υπουργική απόφαση, κάθε 1η Κυριακή του μήνα, από τον Νοέμβριο ως και τον Μάρτιο, η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας είναι ελεύθερη για το κοινό.

⤵️Ως εκ τούτου, την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας θα λειτουργήσουν με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Καλή ευκαιρία για να επισκεφτείτε κάποιον χώρο πολιτισμού.❗❗❗

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Βρίσκεται στην Αμφίπολη του νομού Σερρών και διαθέτει εκθέματα της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους έως και την βυζαντινή περίοδο.
Οι προσπάθειες για ίδρυση του μουσείου στην Αμφίπολη ξεκίνησαν από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη ο οποίος ως ο τοπικός έφορος αρχαιοτήτων και αργότερα ως ο γενικός επιθεωρητής αρχαιοτήτων προώθησε την δημιουργία του μουσείου και είναι ο ιδρυτής του. Η κατασκευή του μουσείου ολοκληρώθηκε το 1995.

⤵️Οι θεματικές ενότητες του μουσείου αποτελούνται από:
1️⃣Προϊστορικοί χρόνοι, με ευρήματα από τον Λόφο 133, με διάφορες σφραγίδες και ειδώλια από την περιοχή του Στρυμόνα που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή έως την Εποχή του Σιδήρου.
2️⃣Πρώιμοι ιστορικοί χρόνοι, με αττικά και κορινθιακά αγγεία, διάφορα είδη κεραμεικής, καθώς και χρυσά κοσμήματα τα οποία βρέθηκαν στους τάφους της περιοχής του τύμβου Καστά.
3️⃣Κλασικοί και Ελληνιστικοί χρόνοι, με έκθεμα όπως τον χρυσό στατήρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χρυσό στεφάνι, ασημένια λειψανοθήκη του Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα, προτομές και διάφορα άλλα ευρήματα της Αθηναϊκής, Σπαρτιατικής και Μακεδονικής περιόδου της περιοχής.

4️⃣Ρωμαϊκοί χρόνοι, με έργα γλυπτικής, ψηφιδωτά, κεφαλές αγαλμάτων, αντικείμενα καθώς και την στήλη του Εφηβαρχικού νόμου.
5️⃣Παλαιοχριστιανικοί χρόνοι, διάφορα ψηφιδωτά καθώς και κιονόκρανα από τις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές.
6️⃣Βυζαντινοί χρόνοι, θραύσματα τοιχογραφιών καθώς και ευρήματα από τον αρχαίο οικισμό του Μαρμάριου.



Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Θάνατος του Στρατηγού Βρασίδα


Οι στρατιώτες που είχαν σηκώσει τον Βρασίδα από την μάχη τον μετέφεραν στην πλατεία, ενώ ανέπνεε ακόμα. Έμαθε ότι ο στρατός του νικούσε και μετά από λίγο πέθανε. Ο υπόλοιπος στρατός γύρισε με τον Κλεαρίδα από την καταδίωξη, γύμνωσε τους νεκρούς και έστησε τρόπαιο.
Μετά απ' όλα αυτά όλοι οι σύμμαχοι παρακολούθησαν, με τα όπλα τους, τη δημόσια ταφή του Βρασίδα, τον οποίο έθαψαν μέσα στην πόλη, στην είσοδο της σημερινής αγοράς. Οι Αμφιπολίτες περιέλαβαν το μνημείο με κιγκλίδωμα. Από τότε του προσφέρουν θυσίες σαν σε ήρωα. Κάθε χρόνο οργανώνουν αγώνες στη μνήμη του και τον έχουν ανακηρύξει ιδρυτή της αποικίας. Κατεδάφισαν όλες τις οικοδομές που είχε χτίσει ο Άγνων και εξαφάνισαν ότι μπορούσε να θυμίζει ότι ο Άγνων ήταν ιδρυτής της αποικίας.
Θουκυδίδη Ιστορίας Ε.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης 

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Σιδηροδρομικός Σταθμός Αμφίπολης

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αμφίπολης Λιμένα ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Ελληνικού Κράτους, επί της σιδηροδρομικής γραμμής Νέας Ζίχνης - Αμφίπολης Λιμένα, στη χιλιομετρική θέση 24,849 από τη Νέα Ζίχνη και της οποίας αποτελούσε τερματικό σταθμό. Βρίσκεται στο Λιμάνι του Δήμου Αμφίπολης και πήρε το όνομά του από τον λιμένα της Αμφίπολης, τον οποίο εξυπηρετούσε.


Εγκαινιάστηκε στις 5 Μαΐου 1940 και έκλεισε το 1969, μαζί με τη γραμμή Νέας Ζίχνης - Αμφίπολης Λιμένα. Σκοπός της γραμμής ήταν να μεταφέρονται γρήγορα τα υλικά για την κατασκευή των Οχυρών κατά μήκος των συνόρων (Ρούπελ, Ιστίμπεη κλπ). Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η γραμμή βομβαρδίστηκε και μεγάλο μέρος της καταστράφηκε. Διέθετε πλευρική αποβάθρα και γραμμές εναπόθεσης αμαξοστοιχιών, ενώ συνδεόταν με εμπορευματικές γραμμές με τον λιμένα της Αμφίπολης.
Ο σταθμός Αμφίπολης Λιμένα αναφερόταν ανεπίσημα και με το όνομα «Τσάγεζι», από το παλιό (τουρκικό) όνομα της περιοχής Çay ağzı (Τσάι αγζί - Το στόμα του ποταμού - Εκβολές), που εξυπηρετούσε. 
Τα τελευταία χρόνια στον προαύλιο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού, λίγα μέτρα από τις όχθες του Στρυμόνα, διπλά στον αρχαιολογικό χώρο με το σωζόμενο τοίχος της αρχαίας Αμφίπολης, πραγματοποιείται το φεστιβάλ της Αμφίπολης.

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Τα λάθη που έγιναν κατά την Αναστήλωση του Λέοντα


Το 1936 οι ανασκαφές στην Αμφίπολη ήταν ήδη σε εξέλιξη. Εκπρόσωποι της Αμερικανικής Σχολής αρχαιολογικών μελετών, έπρεπε να συνεργαστούν με τους Γάλλους συναδέλφους τους, που εργάζονταν ήδη στην περιοχή, για την ανακάλυψη και άλλων κομματιών του γλυπτού. Την τελική ανασυναρμολόγηση του Λέοντα ανέλαβε ο Έλληνας γλύπτης Ανδρέας Παναγιωτάκης, ο οποίος για την εξυπηρέτηση των εργασιών, κατασκεύασε αρχικά ένα ακριβές γύψινο αντίγραφο σε πραγματικό μέγεθος. Η ομάδα του Παναγιωτάκη είχε στη διάθεσή της μόνο εννέα συνεχόμενα κομμάτια του γλυπτού. Έτσι, αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν τσιμέντο για να συμπληρώσουν όσα έλειπαν. Κατά την ανασυναρμολόγηση έγιναν τρία λάθη. Οι τεχνίτες δεν κατάλαβαν ότι έλειπε μια στενή λωρίδα από το λαιμό του λιονταριού, με αποτέλεσμα η ένωση του κεφαλιού με το λαιμό να είναι λίγο «χοντροκομμένη». Το δεύτερο λάθος ήταν ότι συμπέραναν πως τα μάτια του λιονταριού ήταν μαρμάρινα και τα «γέμισαν» με τσιμέντο, ενώ το αρχικό γλυπτό είχε μέταλλο ή πέτρα άλλου χρώματος. Το σημαντικότερο «λάθος» της ανακατασκευής είναι η τοποθέτηση του λιονταριού στο σημείο όπου είχε βρεθεί αρχικά ένα κομμάτι της βάσης του. Οι αρχαιολόγοι σήμερα πιστεύουν ότι ο Λέων της Αμφίπολης κατά την αρχαιότητα, ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του λόφου Καστά.

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Η προτομή Κόρης από το Μουσείο Αμφίπολης που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου


Η προτομή Κόρης (β' μισό 4ου αι. π.Χ.) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης, χρησιμοποιήθηκε σε αφίσα για την έκθεση "Αρχαία Μακεδονία: Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλέξανδρου" που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, τον Οκτώβριο του 2011. Η συγκεκριμένη έκθεση και οι ανακαλύψεις στον Τύμβο Κάστα τα επόμενα χρόνια, αύξησαν την επισκεψιμότητα Γάλλων επισκεπτών στην Αμφίπολη.

Η Ροτόντα της Αμφίπολης


Είναι από τους λίγους περίκεντρους ναούς της παλαιοχριστιανικής εποχής που βρέθηκαν στον ελληνικό χώρο. Πυρήνα του κτηρίου αποτελεί εξάπλευρη εσωτερική κιονοστοιχία που περικλείεται από εξωτερικό κυκλικό τοίχο. Η κάτω κιονοστοιχία έφερε κιονόκρανα διακοσμημένα με κεφαλές κριών και πτηνά, ενώ η κιονοστοιχία του υπερώου κιονόκρανα με φύλλα άκανθα και πτηνά. Στεγαζόταν με ξύλινη κωνική στέγη. Στο δάπεδο του εξαγώνου διατηρούνται ελάχιστες μαρμάρινες πλάκες που σχημάτιζαν σταυρό. Οι τοίχοι καλύπτονταν με μαρμάρινες πλάκες και ψηφιδωτά στο δάπεδο.

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Η Αμφίπολη Κέντρο Εμπορίου της Μακεδονίας

Η Αμφίπολη ήταν το κέντρο του εμπορίου της Μακεδονίας, η έδρα εκμετάλλευσης των χρυσωρυχείων και αργυρωρυχείων της περιοχής του Παγγαίου και του βασιλικού νομισματοκοπείου του κράτους. Στην εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε το κέντρο της προετοιμασίας για την εκστρατεία κατά των Περσών. Ήταν η βάση του στρατού και το λιμάνι του μακεδονικού στόλου. Στο λιμάνι της Ηιόνας και στον Στρυμόνα συγκεντρώθηκε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.Η Αμφίπολη συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά της Θράκης και της Ασίας. Με την άρτια εξοπλισμένη υποδειγματική γενναία ίλη ιππικού διακρίθηκε σ’ όλες τις μάχες της Ασίας κατά των Περσών. Στην Αμφίπολη εγκαταστάθηκαν μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η μητέρα του Ολυμπιάδα, η σύζυγός του Ρωξάνη και ο μικρός στην ηλικία γιος του Αλεξάνδρος. Στην Αμφίπολη δυστυχώς σφαγιάσθηκαν άδικα με διαταγή του Κασσάνδρου από το διοικητή της πόλης Γλαύκιο η Ρωξάνη και ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο νόμιμος διαδοχος του μακεδονικού θρόνου.
Η Αμφίπολη έγινε το κέντρο του αχανούς μακεδονικού κράτους.

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Η Αναλογια του Τύμβους Καστά με την Αλεξάνδρεια


Ένα ακόμη συγκλονιστικό στοιχείο ήρθε στο φως με την ανασκαφή της Αμφίπολης που «συνδέει» τον τύμβο Καστά με την πόλη της Αλεξάνδρειας, μέσω μιας εντυπωσιακής συμμετρίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο Λέων της Αμφίπολης στην κορυφή του τύμβου έφτανε μαζί με τη βάση τα 15,84 μέτρα, ενώ η διάμετρος του τύμβου φαίνεται να είναι σε άμεση αρμονία με το Λιοντάρι, καθώς είναι το ύψος του ακριβώς επί δέκα, δηλαδή 158,40 μέτρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες η διάμετρος των τειχών της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτης, είναι 15.840 μέτρα. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, ο τύμβος του λόφου Καστά είναι μια μικρογραφία της αγαπημένης πόλης του Μακεδόνα βασιλιά σε κλίμακα 1/100.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ


Με μάρμαρο από την Αλυκή Θάσου είναι χτισμένο μεγάλο μέρος του Τύμβου Καστά. Εκτός από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες, από μάρμαρο κατασκευάστηκαν τα βάθρα τους, το εσωτερικό των ταφικών θαλάμων, η θύρα του τελευταίου θαλάμου, σχεδόν τα 500 μέτρα του περιβόλου του τάφου καθώς και ο Λέοντας.
Προκαλεί θαυμασμό, όχι μόνο για την αρμονία και την αρχιτεκτονική του, αλλά ίσως -ακόμα περισσότερο- για το πώς έφτασαν από τη Θάσο στην Αμφίπολη, την εποχή εκείνη και με τα τότε μέσα, δυόμισι χιλιάδες κυβικά μέτρα μαρμάρινων όγκων, που χρειάστηκαν για να περιφραχθεί ο μακεδονικός τύμβος.

Η Αλυκή ήταν ο βασικός τροφοδότης, με υπέροχο λευκό μάρμαρο, βασιλείων, αυτοκρατόρων, πλουσίων, από την αρχαϊκή έως τη ρωμαϊκή και πρωτοβυζαντινή περίοδο.

Εκεί ήταν το λατομείο, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο στη Θάσο, απ’ όπου απέκοπταν μαρμάρινους όγκους και τους τοποθετούσαν σε πλοιάρια με τη βοήθεια της μπίγας, ενός γερανού που είχαν επινοήσει για να σηκώνουν το βαρύτατο φορτίο.

Τα πλοία πλεύριζαν την άκρη του λατομείου και έδεναν τους κάβους στις δέστρες, μεγάλες τρύπες που είχαν ανοίξει για τον σκοπό αυτό, αλλά και για να συγκρατούν τις ανυψωτικές μηχανές σε μη αποκολλημένα μάρμαρα.

Με ειδικά «τύμπανα» (τροχαλίες), ρυμουλκούσαν από τις πλαγιές τους τεράστιες όγκους και τους κατέβαζαν στον πυθμένα του λατομείου, όπου αναλάμβαναν δουλειά οι γερανοί.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ξενάγηση ΄΄Απόγευμα στην Αρχαία Αμφίπολη΄΄

Ξενάγηση ΄΄Απόγευμα στην Αρχαία Αμφίπολη΄΄


Μην χάσετε την ανυπέρβλητη ομορφιά της Αρχαίας Αμφίπολης την πιο μαγευτική ώρα της μέρας.

Η Ακρόπολη με τις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές, η Ελληνιστική Έπαυλη, το καλοδιατηρημένο Βόρειο Τείχος, η μοναδική Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα, υπέροχα μνημεία της Αμφίπολης δημιουργούν συναισθήματα και σκέψεις που μας ταξιδεύουν μακριά

Ένα ταξίδι στο χρόνο, στην τέχνη, στην ιστορία της Αμφίπολης, παρέα με την έμπειρη ξεναγό Ευαγγελία Σιάσιου.

Ημέρα / ώρα: 

Κυριακή 20 Ιουνίου, 17:00 –  19:30

Κόστος συμμετοχής στην ξενάγηση: 8,00 €/άτομο.

Στα πλαίσια των απαραίτητων μέτρων περιορισμού της διασποράς του COVID- 19: 

- η απόσταση του 1,5μ ανάμεσα στους επισκέπτες θα πρέπει να τηρείται σε όλη την περιήγηση στους χώρους

- οι επισκέπτες οφείλουν να ακολουθούν τις υποδείξεις του φυλακτικού προσωπικού για την τήρηση της απόστασης ασφαλείας.

Συστήνεται:

- η χρήση μη ιατρικής μάσκας

- η αντισηψία των χεριών

- η αποφυγή επαφής με επιφάνειες όπως πινακίδες, κουπαστές.

- Λεπτομέριες

Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 2,5 ώρες και περιλαμβάνει 

- Ξενάγηση στις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές

- Ξενάγηση στην Ελληνιστική Οικία

- Ξενάγηση στο Βόρειο Τοίχος

- Ξενάγηση στη Αρχαία Ξύλινη Γέφυρα

- Κόστος ξενάγησης 8€/άτομο (τα παιδιά έως 18 ετών συμμετέχουν δωρεάν)

Η είσοδος σε όλους τους Αρχαιολογικούς χώρους είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Η μετακίνηση στους εξωτερικούς αρχαιολογικούς χώρους γίνεται

με δικό σας μέσο.

Χώρος συνάντησης έξω από την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης στις 16:50 πμ

Μπορείτε να κάνετε τη κράτησή σας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα : εδώ

Αφού συμπληρώσετε τα στοιχεία σας επικοινωνούμε μαζί σας ηλεκτρονικά για την επιβεβαίωση συμμετοχής και την πληρωμή.

Όροι συμμετοχής - Κρατήσεων 

Για την εξασφάλιση της θέσης σας θα πρέπει να καταβληθεί το ποσό με κατάθεση σε λογαριασμό Εθνικής Τράπεζας, Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank ή Eurobank με αναφορά στο όνομα που έχει γίνει η αίτηση συμμετοχής (λεπτομέρειες για την πληρωμή θα σας σταλούν ηλεκτρονικά αφού συμπληρώσετε την φόρμα συμμέτοχης).

Σε περίπτωση ακύρωσης ή μη εμφάνισης, το ποσό δεν επιστρέφεται αλλά δύνεται η δυνατότητα χρήσης του ποσού σε μελλοντική ξενάγηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις επικοινωνήστε στο 6948208816 ή στο liasiasioy@gmail.com(Ευαγγελία Σιάσιου)

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

20 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Το Χρυσό Κόσμημα των Μαλίων, γνωστό και ως των μελισσών 1800 - 1700 π.Χ. φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αρχαιολογικό εύρημα του 1930 από τον Χρυσόλακκο, τον ταφικό περίβολο της νεκρόπολης των Μαλίων Κρήτης.


Σύμφωνα με τον μύθο, η Ρέα αποφάσισε μετά από συμβουλή της Γαίας και του Ουρανού να γεννήσει τον Δία μακριά από τον Κρόνο, ώστε να μην τον καταβροχθίσει όπως έκανε και με τα πέντε προηγούμενα παιδιά τους.
Η Ρέα γέννησε τον Δία στο Δικταίο Άντρο, σπήλαιο στην οροσειρά Δίκτη της Κρήτης. Έπειτα ανέθεσε την προστασία και την ανατροφή του βρέφους στους Κουρήτες και τις Δικταίες Νύμφες.
Η νύμφες Αμάλθεια και Μέλισσα, κόρες του Μελισσέα που ήταν Βασιλιάς της Κρήτης, αρχηγός των Κουρητών, τάιζαν τον Δία με γάλα, και μέλι.
Η Μέλισσα ανέθρεψε τον Δία με ιδιαίτερη φροντίδα και ταΐζοντας τον μέλι ώστε να μεγαλώσει γρηγορότερα και να διεκδικήσει την θέση του ανάμεσα στους Θεούς. Ο Δίας αγάπησε το μέλι και μάλιστα ένα από τα ονόματά του είναι “Μελιττεύς” προς τιμήν της τροφού του Μέλισσας. Λέγεται μάλιστα πως οι μέλισσες εναπόθεταν μέλι απευθείας στο στόμα του Δία με την χάρη της Μέλισσας, και από αυτή ονομάστηκε το γνωστό σε όλους μας έντομο, καθώς και όλες οι νύμφες τροφοί του Δία που την διαδέχτηκαν.
Όταν ο Κρόνος αντιλήφθηκε τον ρόλο της Μέλισσας στην διάσωση του Δία, εξοργίστηκε και την μεταμόρφωσε σε γεοσκώληκα. Ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε ξανά, αυτή την φορά σε μέλισσα.

ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ Η ΦΙΛΙΠΠΙΣΙΑ

Σήμερα είναι η γιορτή της Αγίας Λυδίας. Διέμενε στους Φιλίππους, όπου κατηχήθηκε και βαπτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, από τον Απόστολο Παύλο.Αποτέλεσε την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, καθώς ήταν η πρώτη που βαπτίστηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Αναμφίβολα, ο ωραιότερος ναός - βαπτιστήριο είναι το μοναδικό, μνημειώδες προσκύνημα της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππισίας, στις Κρηνίδες της Καβάλας, κοντά στην αρχαία πόλη των Φιλίππων. Ανεγέρθηκε το 1974 και έχει την μορφή οκταγώνου. Στο κέντρο του βρίσκεται η μαρμάρινη φιάλη όπου πραγματοποιούνται βαπτίσεις νηπίων.

Στην όχθη του ποταμού Ζυγάκτη, στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση έγινε η βάπτιση της Λυδίας, υπάρχει και υπαίθριο Βαπτιστήριο, σε σχήμα σταυρού. Εκεί, κάθε χρόνο, ανήμερα της μνήμης της, παρευρίσκονται κλήρος και λαός για τις βαπτίσεις ενηλίκων. Ο ποταμός αυτός θεωρείται ο "Ιορδάνης της Ευρώπης" και είναι ένα μέρος όπου σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε!

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

"Περίτας" ο Σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Μολοσσός της Ηπείρου
Ρωμαϊκό αντίγραφο 2ου αι π.Χ. χάλκινου αγάλματος ελληνιστικής εποχής.
Βρετανικό Μουσείο

Ο Μέγας Αλέξανδρος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του συνοδευόταν από αρκετά σκυλιά, στην προσωπική του ζωή αλλά και στις εκστρατείες του. Είναι γνωστή η αγάπη του μεγάλου στρατηλάτη για τα σκυλιά, καθώς εικάζεται ότι ήταν ο πρώτος που θέσπισε νόμο για την προστασία των ζώων. 
Ο σκύλος, όμως, που έμεινε στην ιστορία ήταν ο Περίτας, ως το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τον συνόδευε στις εκστρατείες του.
Ο Περίτας φημολογείται ότι ήταν μολοσσός της Ηπείρου. Σε μια μάχη εναντίον των Περσών έσωσε κυριολεκτικά το μεγάλο στρατηγό. Είχε τραυματιστεί σοβαρά από ένα βέλος και ένας ελέφαντας τον πλησίαζε απειλητικά. Ο Περίτας, τότε, επιτέθηκε στον ελέφαντα τρέποντάς τον σε φυγή και έδωσε έτσι χρόνο στους άντρες του Μ. Αλεξάνδρου να περιποιηθούν τα τραύματά του. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο Περίτας είχε ξαπλώσει στο στήθος του Αλέξανδρου ενώ κείτονταν τραυματισμένος, όπου και δέχτηκε τη χαριστική βολή από ένα βέλος των εχθρών και έτσι τραυματίστηκε ο Περίτας θανάσιμα και σώθηκε ο Μ.Αλέξανδρος. 
Προς τιμήν του πιστού και γενναίου του φίλου ο Μ.Αλέξανδρος ίδρυσε στην Ινδία πόλη με το όνομα Περίτας.

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!

Για αρκετό χρονικό διάστημα οι αρχαιολογικοί μας χώροι έμειναν κλειστοί. Υποδέχθηκαν την Άνοιξη μόνοι τους, έπαψαν να προσελκύουν τους επισκέπτες από τις άκρες της γης, έγειραν στο πλάι κι αποκοιμήθηκαν.
Ένα πρωτόγνωρο πέπλο σιωπής κάλυψε τα τείχη της αρχαίας Αμφίπολης, την ξύλινη γέφυρα, την ελληνιστική οικία, τις όμορφες εκκλησιές και το γυμνάσιο.
Τις τελευταίες μέρες ένα απόκοσμο φως ήρθε να τα αγκαλιάσει φέρνοντας το μήνυμα πως θα ζωντανέψουν ξανά. 
Νοιώσαμε μεγάλη χαρά, γιατί αυτοί οι τόποι υπηρετούν την Ιστορία, ανήκουν στην ανθρωπότητα και είναι τόσο κρίμα να μένουν κλειστοί.

Από σήμερα, λοιπόν, Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας επαναλειτουργούν οι πέντε (5) επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι της Αμφίπολης:
- το βόρειο τείχος
- - η αρχαία ξύλινη γέφυρα
- η ελληνιστική οικία
- - οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες
- το αρχαίο γυμνάσιο

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟΣ ΕΚΑΝΕ «ΑΝΑΣΚΑΦΗ» ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ. ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ


Μετά από αξιολόγηση πληροφοριών οι Αρχές έπιασαν επ’ αυτοφώρω τον 68χρονο αρχαιοκάπηλο
Έναν μικρό αρχαιολογικό θησαυρό έκρυβε στα σπίτια του σε Σέρρες και Ανάληψη Θεσσαλονίκης ένας 68χρονος που συνελήφθη επ' αυτοφώρω να πραγματοποιεί τις προηγούμενες μέρες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης στις Σέρρες. 

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών για παράνομες ανασκαφές σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο περιοχής των Σερρών, εντόπισαν και συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον 68χρονο σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ο άνδρας προέβαινε σε παράνομες ανασκαφικές δραστηριότητες χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων και σκαπτικό εργαλείο. Ακολούθησαν έρευνες κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από την κατοχή του, από από δύο σπίτια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και και στο ΙΧ του ένα χάλκινο νόμισμα ελληνιστικών χρόνων, ένα μολύβδινο βλήμα σφενδόνης με γράμματα, ένας μολύβδινος πεσσός, οκτώ μολύβδινα σφαιροειδή βλήματα, πέντε μολύβδινα αντικείμενα, δύο χάλκινα αντικείμενα, εννέα χάλκινα νομίσματα, πέντε εκ των οποίων ακέραια και τέσσερα αποσπασματικά ελληνιστικών, ρωμαϊκών και οθωμανικών χρόνων και μία μολύβδινη πυραμιδόσχημη αγνίθα, τα οποία εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Πηγή: ethnos.gr

ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Στη γειτονική Ιταλία, τα μουσεία άνοιξαν την 1η Φεβρουαρίου και η επαναλειτουργία τους συνδέεται με την online κράτηση. Κάποια παρέχουν δωρεάν είσοδο για περίπου ένα μήνα, προκειμένου να ενθαρρύνουν το κοινό να τα επισκεφθεί. Κοινό που ως επί το πλείστον είναι τοπικό, καθώς δεν επιτρέπεται σε πολλές περιπτώσεις η μετάβαση από τη μία περιοχή στην άλλη. 

Στην Αυστρία, οι μουσειακοί οργανισμοί άνοιξαν στις 8 Φεβρουαρίου, επιτρέπουν μόνο έναν επισκέπτη ανά 20 τ.μ., ο οποίος πρέπει να φοράει μάσκα FFP2. Στην Ισπανία, ζητείται από το κοινό να ελαχιστοποιήσει τη φυσική επαφή με το προσωπικό και γενικά επιτρέπονται ομάδες έως 10 ατόμων. Στη Νορβηγία, τα μουσεία είναι ανοιχτά, με εξαίρεση όσα βρίσκονται στην περιοχή Οσλο και Μπέργκεν, ενώ σύμφωνα με έκθεση της νορβηγικής ένωσης μουσείων ο αριθμός επισκεπτών μειώθηκε κατά 53,14% το 2020. 

Στην Ολλανδία, θα μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 2 Μαρτίου, στην Πολωνία άνοιξαν στις αρχές του μήνα μαζί με τις γκαλερί και τα εμπορικά κέντρα, στο Λουξεμβούργο λειτουργούν ήδη από τις 11 Ιανουαρίου και στη Σουηδία τα περισσότερα παραμένουν κλειστά παρότι επιτρέπεται η λειτουργία τους. Στην Ελβετία θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Μαρτίου, όμως κατά τη διάρκεια του lockdown οι μαθητές των σχολείων έως 16 ετών μπορούσαν να τα επισκεφθούν σε ομάδες. Αντιθέτως, στην Ιρλανδία, στην Ουγγαρία και στη Γερμανία παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Περίπου 1/3 των μουσείων είναι ακόμη ανοιχτά στη Φινλανδία, αλλά στην πρωτεύουσα του Ελσίνκι, όπου βρίσκονται τα περισσότερα, μόνο δύο μουσεία λειτουργούν. Στη Γαλλία, 116 διευθυντές μουσείων και κέντρων τέχνης υπέγραψαν για το άνοιγμα των μουσείων και στη Γερμανία η ένωση μουσείων (GMA) ζητάει την επαναλειτουργία τους, καθώς και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Οσο για το Βέλγιο, τα μουσεία των Βρυξελλών κατέγραψαν απώλειες 20 εκατ. ευρώ και πτώση της επισκεψιμότητας 58% το 2020 και στη Δανία, ο σύνδεσμος μουσείων της χώρας ενθαρρύνει την κυβέρνηση να επαναλάβει το επιτυχημένο μοντέλο της κρατικής έκπτωσης για να επιστρέψει το κοινό στα μουσεία όταν ανοίξουν. Ολα πια είναι διαφορετικά. 

To Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων υποστηρίζει πως η επιστροφή του κοινού σε όσα επαναλειτούργησαν είναι ενθαρρυντική, κυρίως όμως τονίζει ότι τα μουσεία σε περιόδους κρίσεων είναι ένας πόρος και όχι ένα επιπλέον κόστος. Αυτό που χρειάζονται είναι ένα βιώσιμο πλαίσιο για να παραμείνουν ανοιχτά.

Πηγή:kathimerini.gr

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Η Ακρόπολη των Σερρών


Η πόλη των Σερρών υπήρξε η πιο οχυρωμένη πόλη της περιοχής λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης. Στα βόρεια της πόλης των Σερρών, πάνω σε λόφο γνωστό με την επωνυμία Κουλάς, βρίσκεται η αρχαία και βυζαντινή ακρόπολη. Η ακρόπολη όπως σώζεται σήμερα αποτελεί έργο των βυζαντινών χρόνων, αλλά θεμελιώθηκε πάνω σε αρχαίο φρούριο  του 7ου και  6ου π. Χ. αιώνα. Η κατασκευή της ακρόπολης χρονολογείται στον 9ο μ. Χ. αιώνα, πιθανότατα, επί Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά και αναφέρεται σε πολλά βυζαντινά χρυσόβουλα ως «κάστρο» με γνωστότερο καστροφύλακα τον Λέοντα τον Αζανίτη. Με την πάροδο των χρόνων ολόκληρη η πόλη χαρακτηριζόταν ως «κάστρο» και οι Σερραίοι, «καστρινοί».

Η πόλη για μεγαλύτερη ασφάλεια οχυρωνόταν από τρεις σειρές με τείχη. Αν καταλαμβανόταν το πρώτο εξωτερικό τείχος της πόλης, η πόλη αμυνόταν από το δεύτερο στις παρυφές του λόφου της ακρόπολης και σε δύσκολες στιγμές κατέφευγαν στο τρίτο πάνω στην κορυφή του λόφου.


Επί Φράγκων ονομαζόταν «καστέλι» ενώ στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μετονομάστηκε σε «Μπας Κουλέ» που σημαίνει κεφαλόπυργος. Από την τελευταία ονομασία προήλθε το σημερινό όνομα της ακρόπολης, «Κουλάς». Το τείχος της Ακροπόλεως αναφέρεται και από τον γνωστό περιηγητή Εβλιά Τσελεμπή. Ο Γάλλος καπουτσίνος μοναχός Robert de Dreux γράφει πως υπήρχαν τέσσερις πύργοι κατά μήκος του τείχους.


Μετά το 1204 η πόλη περιήλθε στην δικαιοδοσία του Φραγκικού Βασιλείου της Θράκης. Το 1206 κομμάτια από τα τείχη της πόλης και μέρος της ακρόπολης καταστράφηκε από τον Βούλγαρο τσάρο Ιωάννη Α' (Ιωαννίτσης), τον επονομαζόμενο από τους Βυζαντινούς Σκυλογιάννη.  Η ακρόπολη ανακατασκευάστηκε το 1208 και μέχρι την κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους το 1383 έγιναν πολλές προσθήκες από τους άρχοντες της πόλης.


Ο Πύργος του Ορέστη

Από τους τέσσερις πύργους σώζεται μόνο «ο Πύργος του Βασιλέως» στη δυτική πλευρά του τείχους. Είναι γνωστός ως «πύργος του Ορέστη» λόγω της επιγραφής που βρέθηκε εντοιχισμένη στο κάστρο. «ΠΥΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΟΝ ΕΚΤΙΣΕΝ ΟΡΕΣΤΗΣ». Ο Πύργος του Ορέστη σήμερα έχει ύψος περίπου 18 μέτρα αλλά υπολογίζεται ότι αρχικά και με τις επάλξεις του ότι έφτανε τα 20 μέτρα. Αυτός ο πύργος ήταν το τελευταίο σημείο άμυνας σε περίπτωση που ο εχθρός καταλάμβανε την Ακρόπολη.


Σήμερα η ακρόπολη των Σερρών αποτελεί αξιοθέατο της πόλης των Σερρών με θέα όλη την πόλη.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ


"Στον πατέρα μου οφείλω το ζειν, στον δάσκαλό μου το ευ ζην!"

Ο Μέγας Αλέξανδρος έμεινε στο πλάι του κορυφαίου φιλόσοφου από τα Στάγειρα, για τρία χρόνια. Στα 16 του επέστρεψε στην Πέλλα. Ο Αριστοτέλης, λέγεται, ότι πριν ο Αλέξανδρος πάρει το δρόμο της επιστροφής προς το βασίλειο του πατέρα του, του χάρισε έναν χειρόγραφο πάπυρο με την Ιλιάδα. Ο στρατηλάτης τον είχε μαζί του μέχρι την ημέρα που πέθανε.
Η επίδραση που είχε ο Αριστοτέλης στην διαμόρφωση του χαρακτήρα ήταν εμφανής και από την φράση που εικάζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έλεγε πολύ συχνά:
"Στον πατέρα μου οφείλω το ζειν, στον δάσκαλό μου το ευ ζην".

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΤΥΜΒΟ ΚΑΣΤΑ


Με μάρμαρο από την Αλυκή Θάσου είναι χτισμένο μεγάλο μέρος του Τύμβου Καστά. Εκτός από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες, από μάρμαρο κατασκευάστηκαν τα βάθρα τους, το εσωτερικό των ταφικών θαλάμων, η θύρα του τελευταίου θαλάμου, σχεδόν τα 500 μέτρα του περιβόλου του τάφου καθώς και ο Λέοντας.
Προκαλεί θαυμασμό, όχι μόνο για την αρμονία και την αρχιτεκτονική του, αλλά ίσως -ακόμα περισσότερο- για το πώς έφτασαν από τη Θάσο στην Αμφίπολη, την εποχή εκείνη και με τα τότε μέσα, δυόμισι χιλιάδες κυβικά μέτρα μαρμάρινων όγκων, που χρειάστηκαν για να περιφραχθεί ο μακεδονικός τύμβος.

Η Αλυκή ήταν ο βασικός τροφοδότης, με υπέροχο λευκό μάρμαρο, βασιλείων, αυτοκρατόρων, πλουσίων, από την αρχαϊκή έως τη ρωμαϊκή και πρωτοβυζαντινή περίοδο.

Εκεί ήταν το λατομείο, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο στη Θάσο, απ’ όπου απέκοπταν μαρμάρινους όγκους και τους τοποθετούσαν σε πλοιάρια με τη βοήθεια της μπίγας, ενός γερανού που είχαν επινοήσει για να σηκώνουν το βαρύτατο φορτίο.

Τα πλοία πλεύριζαν την άκρη του λατομείου και έδεναν τους κάβους στις δέστρες, μεγάλες τρύπες που είχαν ανοίξει για τον σκοπό αυτό, αλλά και για να συγκρατούν τις ανυψωτικές μηχανές σε μη αποκολλημένα μάρμαρα.

Με ειδικά «τύμπανα» (τροχαλίες), ρυμουλκούσαν από τις πλαγιές τους τεράστιες όγκους και τους κατέβαζαν στον πυθμένα του λατομείου, όπου αναλάμβαναν δουλειά οι γερανοί.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ "ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ" ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Σχετική με τα αρχαία Θεοφάνεια είναι η εορτή των Πλυντηρίων. Οι κάτοικοι κουβαλούσαν τα αγάλματα των Θεών και τα ιερά σκεύη και τα έπλεναν στον κοντινότερο ποταμό ή λίμνη. Γινόταν δηλαδή μία καθαρτήριος τελετή.

ΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΟΥ ΤΟΥ ΞΟΑΝΟΥ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Η διεξαγωγή των τελετών αυτών γίνονταν, κατά τους Αρχαίους συγγραφείς και τις επιγραφές, ως εξής: Κατ’ αρχάς καθαρίζονταν και εξαγνίζονταν ο ναός της Παλάδος Αθηνάς, στην Ακροπόλη. Κατά αυτό το χρονικό διάστημα, το Ιερό δένονταν με σχοινιά. Οι ιέρειες του ναού οι επιφορτισμένες τότε τον καθαρισμό ήταν παρθένες, οι οποίες ονομάζονταν «λουτρίδες» και «πλυντρίδες», αλλά και μία ακόμη η οποία λεγόταν «κατανίπτης», επιφορτισμένη ειδικά να επιμελείται του αγάλματος της θεάς. Και η προπαρασκευαστική αυτή εργασία αποτελούσε την εορτή των Καλλυντηρίων.

Έπειτα άρχιζε η μεγάλη ήμερα των Πλυντηρίων. Σε αυτές κύριο μέρος έπαιζαν οι λεγόμενες «Πραξιεργίδες», ιέριες οι οποίες ήταν υπεύθυνες να ετοιμάζουν το άγαλμα προς λουτρό, βγάζοντας από αυτό τα ενδύματα του και τα κοσμήματα και καλύπτοντάς το με πέπλα. Έπειτα μετά το λουτρό το στόλιζαν και πάλι όπως και πριν. Και τότε άρχιζε η πομπή, υπό την εποπτεία των «νομοφυλάκων». Το άγαλμα της θεάς μεταφερόταν επισήμως προς την θάλασσα του Φαλήρου, βαπτίζονταν τότε εντός της θαλάσσης και παρέμενε εκεί όλη την ημέρα.