Facebook: Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη

TWITTER/amphipolisguide

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

20 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Το Χρυσό Κόσμημα των Μαλίων, γνωστό και ως των μελισσών 1800 - 1700 π.Χ. φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αρχαιολογικό εύρημα του 1930 από τον Χρυσόλακκο, τον ταφικό περίβολο της νεκρόπολης των Μαλίων Κρήτης.


Σύμφωνα με τον μύθο, η Ρέα αποφάσισε μετά από συμβουλή της Γαίας και του Ουρανού να γεννήσει τον Δία μακριά από τον Κρόνο, ώστε να μην τον καταβροχθίσει όπως έκανε και με τα πέντε προηγούμενα παιδιά τους.
Η Ρέα γέννησε τον Δία στο Δικταίο Άντρο, σπήλαιο στην οροσειρά Δίκτη της Κρήτης. Έπειτα ανέθεσε την προστασία και την ανατροφή του βρέφους στους Κουρήτες και τις Δικταίες Νύμφες.
Η νύμφες Αμάλθεια και Μέλισσα, κόρες του Μελισσέα που ήταν Βασιλιάς της Κρήτης, αρχηγός των Κουρητών, τάιζαν τον Δία με γάλα, και μέλι.
Η Μέλισσα ανέθρεψε τον Δία με ιδιαίτερη φροντίδα και ταΐζοντας τον μέλι ώστε να μεγαλώσει γρηγορότερα και να διεκδικήσει την θέση του ανάμεσα στους Θεούς. Ο Δίας αγάπησε το μέλι και μάλιστα ένα από τα ονόματά του είναι “Μελιττεύς” προς τιμήν της τροφού του Μέλισσας. Λέγεται μάλιστα πως οι μέλισσες εναπόθεταν μέλι απευθείας στο στόμα του Δία με την χάρη της Μέλισσας, και από αυτή ονομάστηκε το γνωστό σε όλους μας έντομο, καθώς και όλες οι νύμφες τροφοί του Δία που την διαδέχτηκαν.
Όταν ο Κρόνος αντιλήφθηκε τον ρόλο της Μέλισσας στην διάσωση του Δία, εξοργίστηκε και την μεταμόρφωσε σε γεοσκώληκα. Ο Δίας την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε ξανά, αυτή την φορά σε μέλισσα.

ΑΓΙΑ ΛΥΔΙΑ Η ΦΙΛΙΠΠΙΣΙΑ

Σήμερα είναι η γιορτή της Αγίας Λυδίας. Διέμενε στους Φιλίππους, όπου κατηχήθηκε και βαπτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη, από τον Απόστολο Παύλο.Αποτέλεσε την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή, καθώς ήταν η πρώτη που βαπτίστηκε επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Αναμφίβολα, ο ωραιότερος ναός - βαπτιστήριο είναι το μοναδικό, μνημειώδες προσκύνημα της Ισαποστόλου Αγίας Λυδίας της Φιλιππισίας, στις Κρηνίδες της Καβάλας, κοντά στην αρχαία πόλη των Φιλίππων. Ανεγέρθηκε το 1974 και έχει την μορφή οκταγώνου. Στο κέντρο του βρίσκεται η μαρμάρινη φιάλη όπου πραγματοποιούνται βαπτίσεις νηπίων.

Στην όχθη του ποταμού Ζυγάκτη, στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση έγινε η βάπτιση της Λυδίας, υπάρχει και υπαίθριο Βαπτιστήριο, σε σχήμα σταυρού. Εκεί, κάθε χρόνο, ανήμερα της μνήμης της, παρευρίσκονται κλήρος και λαός για τις βαπτίσεις ενηλίκων. Ο ποταμός αυτός θεωρείται ο "Ιορδάνης της Ευρώπης" και είναι ένα μέρος όπου σίγουρα πρέπει να επισκεφθείτε!

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

"Περίτας" ο Σκύλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Μολοσσός της Ηπείρου
Ρωμαϊκό αντίγραφο 2ου αι π.Χ. χάλκινου αγάλματος ελληνιστικής εποχής.
Βρετανικό Μουσείο

Ο Μέγας Αλέξανδρος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του συνοδευόταν από αρκετά σκυλιά, στην προσωπική του ζωή αλλά και στις εκστρατείες του. Είναι γνωστή η αγάπη του μεγάλου στρατηλάτη για τα σκυλιά, καθώς εικάζεται ότι ήταν ο πρώτος που θέσπισε νόμο για την προστασία των ζώων. 
Ο σκύλος, όμως, που έμεινε στην ιστορία ήταν ο Περίτας, ως το αγαπημένο σκυλί του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τον συνόδευε στις εκστρατείες του.
Ο Περίτας φημολογείται ότι ήταν μολοσσός της Ηπείρου. Σε μια μάχη εναντίον των Περσών έσωσε κυριολεκτικά το μεγάλο στρατηγό. Είχε τραυματιστεί σοβαρά από ένα βέλος και ένας ελέφαντας τον πλησίαζε απειλητικά. Ο Περίτας, τότε, επιτέθηκε στον ελέφαντα τρέποντάς τον σε φυγή και έδωσε έτσι χρόνο στους άντρες του Μ. Αλεξάνδρου να περιποιηθούν τα τραύματά του. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ο Περίτας είχε ξαπλώσει στο στήθος του Αλέξανδρου ενώ κείτονταν τραυματισμένος, όπου και δέχτηκε τη χαριστική βολή από ένα βέλος των εχθρών και έτσι τραυματίστηκε ο Περίτας θανάσιμα και σώθηκε ο Μ.Αλέξανδρος. 
Προς τιμήν του πιστού και γενναίου του φίλου ο Μ.Αλέξανδρος ίδρυσε στην Ινδία πόλη με το όνομα Περίτας.

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

ΑΝΟΙΞΕ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!

Για αρκετό χρονικό διάστημα οι αρχαιολογικοί μας χώροι έμειναν κλειστοί. Υποδέχθηκαν την Άνοιξη μόνοι τους, έπαψαν να προσελκύουν τους επισκέπτες από τις άκρες της γης, έγειραν στο πλάι κι αποκοιμήθηκαν.
Ένα πρωτόγνωρο πέπλο σιωπής κάλυψε τα τείχη της αρχαίας Αμφίπολης, την ξύλινη γέφυρα, την ελληνιστική οικία, τις όμορφες εκκλησιές και το γυμνάσιο.
Τις τελευταίες μέρες ένα απόκοσμο φως ήρθε να τα αγκαλιάσει φέρνοντας το μήνυμα πως θα ζωντανέψουν ξανά. 
Νοιώσαμε μεγάλη χαρά, γιατί αυτοί οι τόποι υπηρετούν την Ιστορία, ανήκουν στην ανθρωπότητα και είναι τόσο κρίμα να μένουν κλειστοί.

Από σήμερα, λοιπόν, Παρασκευή 14 Μαΐου 2021, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας επαναλειτουργούν οι πέντε (5) επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι της Αμφίπολης:
- το βόρειο τείχος
- - η αρχαία ξύλινη γέφυρα
- η ελληνιστική οικία
- - οι παλαιοχριστιανικές εκκλησίες
- το αρχαίο γυμνάσιο