Facebook: Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη

TWITTER/amphipolisguide

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ -ΦΥΛΛΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΦΩΝ


Με την κόρη του βασιλιά των Ηδωνών Φυλλίδα, συνδέεται ένας πολύ ρομαντικός θρύλος που συνδέεται με την ύπαρξη μεγάλων εκτάσεων με αμυγδαλιές στην περιοχή της Αμφίπολης. 
Όταν ο γιος του Θησέα, Δημοφών, επέστρεφε από την Τροία στην Αθήνα, πέρασε και από την χώρα των Ηδωνών. Εδώ γνώρισε και ερωτεύτηκε τη Φυλλίδα, στην οποία υποσχέθηκε ότι θα την παντρευτεί, αφού πρώτα ταξιδέψει στην Αθήνα. Έτσι η Φυλλίδα περίμενε τον γυρισμό του. Όταν άρχιζε η άνοιξη και υπήρχε δυνατότητα να πλεύσουν τα πλοία, τον περίμενε στην παραλία κοντά στη θέση Εννέα Οδοί. Επειδή όμως μάταια περίμενε, οι θεοί την λυπήθηκαν και την μεταμόρφωσαν σε αμυγδαλιά που κάθε χρόνο την εποχή που αρχίζουν να πλέουν τα καράβια, με ανυπομονησία ανθίζει περιμένοντας τον αγαπημένο της.
Έτσι έδιναν κάποια εξήγηση στην αρχαιότητα, για το γεγονός ότι το μικροκλίμα της περιοχής ευνοεί την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς...
Οι αμυγδαλεώνες στην Αμφίπολη 🏛️🇬🇷

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

ΜΕΓΑΣ ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗΣ


"Στον πατέρα μου οφείλω το ζειν, στον δάσκαλό μου το ευ ζην!"

Ο Μέγας Αλέξανδρος έμεινε στο πλάι του κορυφαίου φιλόσοφου από τα Στάγειρα, για τρία χρόνια. Στα 16 του επέστρεψε στην Πέλλα. Ο Αριστοτέλης, λέγεται, ότι πριν ο Αλέξανδρος πάρει το δρόμο της επιστροφής προς το βασίλειο του πατέρα του, του χάρισε έναν χειρόγραφο πάπυρο με την Ιλιάδα. Ο στρατηλάτης τον είχε μαζί του μέχρι την ημέρα που πέθανε.
Η επίδραση που είχε ο Αριστοτέλης στην διαμόρφωση του χαρακτήρα ήταν εμφανής και από την φράση που εικάζεται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έλεγε πολύ συχνά:
"Στον πατέρα μου οφείλω το ζειν, στον δάσκαλό μου το ευ ζην".

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Το "Ηράκλειον Άμμα"

Χρυσό περιδέραιο με τον κόμβο του Ηρακλέους, από το ελληνιστικό νεκροταφείο της Αμφίπολης.
 Το "Ηράκλειον Άμμα", είναι ο κόμπος που συχνά συναντάται και δηλώνει το δέσιμο της ζωής με τον θάνατο, μέσα από την σύνδεση που επιτυγχάνει ο Ηρακλής, ανάμεσα στους δύο κόσμους και βέβαια τον διττό χαρακτήρα του ήρωα (ημίθεος).
Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης🇬🇷🏛️