Facebook: Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη

TWITTER/amphipolisguide

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Η Ασημένια Οστεοθήκη του Στρατηγού Βρασίδα


Στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφίπολης, ανασκάφηκε τμήμα του ανατολικού περιβόλου των τειχών της αρχαίας πόλης και αποκαλύφθηκαν ορισμένα αποσπασματικά σωζόμενα κτίρια στο εξωτερικό του περιβόλου. Το πιο αξιόλογο είναι το κτιριακό συγκρότημα μέσα στο οποίο εντάσσεται και ένας κιβωτιόσχημος τάφος. Η θέση του τάφου στο εσωτερικό των τειχών, καθώς και η ύπαρξη ορύγματος - αποθέτη δίπλα του, οδηγούν στην άποψη ότι πρόκειται για τάφο προσώπου ιδιαίτερα σημαντικού για την αρχαία Αμφίπολη. Η ασημένια λειψανοθήκη - τεφροδόχος και το χρυσό στεφάνι του τάφου, καθώς και η χρονολόγηση της αρχαιότερης φάσης του κτιριακού συγκροτήματος στα τέλη του 5ου και στον πρώιμο 4ο αι. π.Χ. δεν αποκλείουν την σύνδεση του τάφου με τον Βρασίδα, ο οποίος σύμφωνα με τον Θουκυδίδη τάφηκε στο εσωτερικό της πόλης και λατρεύτηκε σαν ήρωας - οικιστής της Αμφίπολης.

Ασημένια οστεοθήκη του στρατηγού Βρασίδα 422 π.Χ.
Στο εσωτερικό της περιείχε χρυσό στεφάνι ελιάς μαζί με την καύση του Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα. Βρέθηκε μέσα σε κιβωτιόσχημο τάφο λαξευμένο στο φυσικό έδαφος κάτω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης κατά την διάρκεια εργασιών ανέγερσης του το 1976. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο Σπαρτιάτης Στρατηγός Βρασίδας το 422 π.Χ. είναι ο μόνος ο οποίος ενταφιάστηκε με τιμές εντός των τειχών μετά την φονική μάχη μπροστά στα τείχη της Αμφίπολης μεταξύ των Αθηναίων (Στρατηγός Κλέων) και Σπαρτιατών (Στρατηγός Βρασίδας) και λατρεύτηκε στην Αμφίπολη ως ήρωας και οικιστής.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Η ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ, ΤΟ ΙΕΡΟ ΦΥΤΌ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Παλαιοχριστιανική Αμφίπολη 

Η παπαρούνα ήταν ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας, καθώς σαν παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε με την παρουσία της τη Δήμητρα, στα ανοιξιάτικα σπαρτά. Απαραίτητη στα Ελευσίνια Μυστήρια όπου οι πομπές στόλιζαν τα αγάλματα της θεάς με άνθη παπαρούνας.


Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης


Αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης

   Το Γυμνάσιο αποτελεί το σημαντικότερο ανασκαμμένο μέχρι στιγμής δημόσιο οικοδόμημα της Αμφίπολης. Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα της αρχαίας πόλης, ανάμεσα στον εξωτερικό και εσωτερικό περίβολο των τειχών και χρονολογείται από τον 4° αιώνα π.Χ. έως τον 1° αιώνα μ.Χ.

    Τα αγόρια, γύρω στα 18 τους χρόνια, φοιτούσαν στο Γυμνάσιο. Εκεί εξασκούνταν στη χρήση των όπλων, διδάσκονταν τις στρατιωτικές τακτικές και γύμναζαν το σώμα τους, ώστε να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν. Επίσης, ολοκλήρωναν την πνευματική τους καλλιέργεια, με μαθήματα ανωτέρου επιπέδου. Οι ανασκαφές ανακάλυψαν σχεδόν ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα του Γυμνασίου της αρχαίας Αμφίπολης. Σ' αυτό περιλαμβάνεται η Παλαίστρα, ο Ξυστός και η Παραδρομίδα, ένας μεγάλος υπαίθριος χώρος με βωμό και δεξαμενές νερού.

Βωμός

  Το Γυμνάσιο, που περιλάμβανε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άσκησης, συναναστροφής και εκπαίδευσης των νέων, αλλά και χώρους λατρείας των θεών που προστάτευαν τους αθλητές. Σημειώνεται ότι το Γυμνάσιο, ήταν ένα βασικό δημόσιο κτίριο, για τη στρατιωτική και αθλητική εκπαίδευση των νέων. Στο γυμνάσιο προπονούνταν οι αθλητές του δρόμου, δίσκου, ακοντίου, πάλης, πυγμαχίας, ενώ παράλληλα γινόταν και η διαπαιδαγώγησή τους.

λουτρώνες

    Στο χώρο του αρχαίου Γυμνασίου της Αμφίπολης, εντοπίστηκαν χώροι λατρείας για τέλεση σπονδών και θυσιών. Αποκαλύφθηκε βωμός, κλίβανος, λατρευτικές πυρές και λάκκοι, οι οποίοι περιείχαν κατάλοιπα των θυσιών όπως και "λουτρώνες", ειδικές αίθουσες της Παλαίστρας, όπου πλένονταν οι νέοι μετά τις ασκήσεις τους.

Παλαίστρα

Ξυστός 

    Στην βάση του βωμού σώζονται τέσσερις βάσεις με σιδερένιους κρίκους για την πρόσδεση των σφαγίων της θυσίας.

Αρχαίο Γυμνάσιο


Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Τα Αγγεία της Αμφίπολης

 

Ερυθρόμορφη υδρία με πολύχρωμη
παράσταση Αμαζονομαχίας.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης

Η αγγειοπλαστική γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στην αρχαία Αμφίπολη , ιδιαίτερα τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Οι αγγειοπλάστες στα εργαστήρια κεραμικής κατασκεύαζαν πήλινα αγγεία για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων όπως η ανάγκη για την αποθήκευση και μεταφορά του κρασιού και του λαδιού. Από τις παραστάσεις των αγγείων οι ιστορικοί παίρνουν πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και την μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων

Ερυθρόμορφη πελίκη, βρέθηκε σε Μακεδονικό τάφο στην Αμφίπολη, με παράσταση "επιφάνειας" Αφροδίτης επάνω σε κύκνο που πετά πάνω από την θάλασσα ακολουθώντας τον προπορευόμενο Ερμή. Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης

Κάποια αγγεία τα οποία είχαν ξεχωριστό σκοπό κατασκευάζονταν περίτεχνα και με υπέροχες αγγειογραφίες, κάνοντας τα έτσι σημαντικά κομμάτια της ιστορίας.

Ερυθρόμορφη πελίκη, έργο αττικού κεραμικού
και κατασκευάσθηκε πιθανότητα στο αγγειοπλαστείο
αττικού αγγειογράφου που είναι γνωστός με το όνομα
"ζωγράφος του Προνόμου" περίπου στα
400-390 π.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών




Αγγεία για κρασί 

Ασκός, Κάνθαρος, Κοτύλη, Κρατήρας, Κύαθος, Κύλιξ, Οινοχόη, Ρυτό, Σκύφος,  Ψυκτήρ.                                     


Αγγεία για αρώματα και για το γάμο 

Αλάβαστρο, Αρύβαλλος, Γαμικός, λέβης, Επίνητρον, Λήκυθος, Λουτροφόρος, Πυξίδα.

Αγγεία για κηδείες και τελετές 

Κάλπις, Κέρνος, Λήκυθος, Λουτροφόρος, Περιρραντήριο, Φιάλη.

Αποθηκευτικά αγγεία 

Αμφορέας, Λέβητας, Πελίκη, Πίθος, Στάμνος, Υδρία.


Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Η Ροτόντα της Αμφίπολης

Παλαιοχριστιανική Αμφίπολη

Είναι από τους λίγους περίκεντρους ναούς της παλαιοχριστιανικής εποχής που βρέθηκαν στον ελληνικό χώρο. Πυρήνα του κτηρίου αποτελεί εξάπλευρη εσωτερική κιονοστοιχία που περικλείεται από εξωτερικό κυκλικό τοίχο.
 Η κάτω κιονοστοιχία έφερε κιονόκρανα διακοσμημένα με κεφαλές κριών και πτηνά, ενώ η κιονοστοιχία του υπερώου κιονόκρανα με φύλλα άκανθα και πτηνά.
 Στεγαζόταν με ξύλινη κωνική στέγη. Στο δάπεδο του εξαγώνου διατηρούνται ελάχιστες μαρμάρινες πλάκες που σχημάτιζαν σταυρό. Οι τοίχοι καλύπτονταν με μαρμάρινες πλάκες και ψηφιδωτά στο δάπεδο.