Στην εποχή του Περικλή, το 437π.Χ., οι Αθηναίοι κατάφεραν τελικά να προχωρήσουν από την παραλιακή Ηιόνα στην ενδοχώρα. Ο Αθηναίος στρατηγός Άγνων με Αθηναίους αποίκους, αλλά και με άλλους Έλληνες από την γύρω περιοχή, έδιωξε τους Ηδωνούς από τις Εννέα Οδούς και ίδρυσε στην ανατολική όχθη του Στρυμόνα, σε περίοπτη θέση, την Αμφίπολη. Την οχύρωσε με ισχυρά τείχη που είχαν μήκος 7,5χλμ, έξι πύλες και κεντρική ακρόπολη. Οι άποικοι έχτισαν τα σπίτια τους και τα ιερά των θεών τους. Τα αρχαιότερα ιερά της πόλης ήταν συνδεδεμένα με τοπικές λατρείες. Ένα από αυτά ήταν το ιερό του Ρήσσου, του μυθικού βασιλιά του Παγγαίου, γιού της μούσας Κλειούς και του ποταμού Στρυμόνα.
TWITTER/amphipolisguide
Παρασκευή 20 Μαΐου 2022
Τρίτη 17 Μαΐου 2022
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαϊου 2022
Διεθνής Ημέρα Μουσείων 18 Μαϊου 2022, με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία της χώρας μας.‼️
"Η Δύναμη των Μουσείων"
Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαϊου, επικεντρώνεται στη συμβολή των μουσείων ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.
⤵️ Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης 🏛️🇬🇷
Κυριακή 8 Μαΐου 2022
Η Αμφίπολη το κέντρο του Μακεδονικού Κράτους
Η Αμφίπολη ήταν το κέντρο του εμπορίου της Μακεδονίας, η έδρα εκμετάλλευσης των χρυσωρυχείων και αργυρωρυχείων της περιοχής του Παγγαίου και του βασιλικού νομισματοκοπείου του κράτους.
Στην εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε το κέντρο της προετοιμασίας για την εκστρατεία κατά των Περσών. Ήταν η βάση του στρατού και το λιμάνι του μακεδονικού στόλου. Στο λιμάνι της Ηιόνας και στον Στρυμόνα συγκεντρώθηκε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η Αμφίπολη συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά της Θράκης και της Ασίας. Με την άρτια εξοπλισμένη υποδειγματική γενναία ίλη ιππικού διακρίθηκε σ’ όλες τις μάχες της Ασίας κατά των Περσών.
Στην Αμφίπολη εγκαταστάθηκαν μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου η μητέρα του Ολυμπιάδα, η σύζυγός του Ρωξάνη και ο μικρός στην ηλικία γιος του Αλεξάνδρος. Στην Αμφίπολη δυστυχώς σφαγιάσθηκαν άδικα με διαταγή του Κασσάνδρου από το διοικητή της πόλης Γλαύκιο η Ρωξάνη και ο γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο νόμιμος διαδοχος του μακεδονικού θρόνου.
Η Αμφίπολη έγινε το κέντρο του αχανούς μακεδονικού κράτους.
Τετάρτη 4 Μαΐου 2022
Τα Εργαστήρια Γλυπτικής της Αμφίπολης
Η γλυπτική στην Αμφίπολη αναπτύχθηκε κάτω από την άμεση επίδραση της αττικής γλυπτικής, η οποία ωστόσο δέχθηκε τους ιωνισμούς της τέχνης των παραλίων του ΒΑ Αιγαίου.
Στον 5ο αι. π.Χ. οι επιδράσεις της αττικής τέχνης είναι εμφανείς και εκφράζονται είτε με επείσακτα έργα αττικής γλυπτικής, όπως είναι το από πεντελικό μάρμαρο νεκρόδειπνο στο Μουσείο Καβάλας, είτε με έργα τοπικών εργαστηρίων που αποδίδουν με τοπικό χρώμα γνωστούς από τα επιτύμβια αττικά ανάγλυφα εικονογραφικούς τύπους.
Η στήλη με την ανάγλυφη παράσταση της καθισμένης σε κλισμό δέσποινας που δέχεται τα κοσμήματα από την όρθια δούλη αποτελεί την τοπική έκδοση του γνωστού από τη στήλη της Ηγησούς εικονογραφικού τύπου.
Τα τοπικά εργαστήρια γλυπτικής στην Αμφίπολη πρέπει να είναι ιδιαίτερα δραστήρια στον 4ο αι. π.Χ. και εν συνεχεία στους ελληνιστικούς χρόνους. Στον 2ο-1ο αι. π.Χ. παράγονται στην Αμφίπολη έργα γλυπτικής με απλοποιήσεις και τυποποίηση που αποδίδουν τις γνωστές κλασικιστικές τάσεις της σχολής του γλύπτη Πασιτέλη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμφάνιση στην Αμφίπολη έργων της Νεοαττικής Σχολής με τη γνωστή αρχαΐζουσα τεχνοτροπία.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)