Παλλάς και Κένταυρος είναι πίνακας του ζωγράφου της Αναγέννησης Σάντρο Μποτιτσέλι. Φιλοξενείται στη γκαλερί Ουφίτσι της Φλωρεντίας. Βρέθηκε το 1895 σε δωμάτιο του παλατιού Πίττι και εκτίθεται στην γκαλερί από το 1922.[1] . Πρόκειται για τέμπερα σε καμβά 207 χ 148 εκατοστά.
Θεωρείται ότι ο πίνακας είναι παραγγελία το 1482 μ.Χ στον καλλιτέχνη, του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπή των Μεδίκων (κυβερνήτη της Φλωρεντίας), για δώρο στο γάμο του ξαδέλφου του Lorenzo di Pierfrancesco. Το 1975 ανακαλύπτεται μια λίστα απογραφών έργων τέχνης του 1499 η οποία πιστοποιεί την έκθεση του πίνακα στο ίδιο δωμάτιο μαζί με την Άνοιξη του Μποτιτσέλι στο οικογενειακό παλάτι των Μεδίκων.
Τα χρώματα είναι λιτά με αντιθέσεις οι οποίες τονίζουν την πλαστικότητα των μορφών. Μεγάλη προσοχή δίνεται στην βαθμονόμηση των χειρονομιών και τη συστροφή των μορφών.Γενικά η ματιά του θεατή εστιάζεται στις δύο μορφές του πίνακα. Ένας Κένταυρος έχει εισέλθει σε απαγορευμένο μέρος. Κρατά φαρέτρα και τόξο. Η γυναικεία μορφή δίπλα του έχει αναγνωριστεί ως η θεά Παλλάδα Αθηνά. Κρατά με το αριστερό της χέρι πολεμικό Δόρυ με πέλεκυ και στην πλάτη της έχει κρεμάσει την ασπίδα της. Φορά στεφάνι ελιάς και είναι ντυμένη με κομψό διαφανές φόρεμα στολισμένο με κλωνάρια ελιάς και κεντημένο με εμβληματικό σύμπλεγμα τριών η τεσσάρων δακτυλιδιών μπριγιάν. Έχει απλώσει το δεξί της χέρι πάνω από το κεφάλι του Κένταυρου και κρατά μια τούφα από τα μαλλιά του ενώ αυτός έχει το κεφάλι του σκυμμένο σαν ένδειξη κατευνασμού. Στο τοπίο που είναι βάθος αναγνωρίζει κανείς τον κόλπο της Νάπολης.
Η γυναικεία μορφή φορά λευκό φόρεμα, με διακοσμητικό μοτίβο που αποτελεί το έμβλημα της οικογένειας των Μεδίκων (τρία δαχτυλίδια με διαμάντι, πλεγμένα μεταξύ τους). Κλαδιά ελιάς σχηματίζουν στεφάνι στο κεφάλι της και τυλίγονται γύρω από τα χέρια και το στήθος της. Από τον ώμο της κρέμεται μια μεγάλη ασπίδα, στο δεξί της χέρι κρατά ένα δόρυ, ενώ με το αριστερό έχει αρπάξει από τα μαλλιά έναν Κένταυρο- πλάσμα τερατώδες, μισό άλογο και μισό άνθρωπο.
Όσο αφορά την ερμηνεία του έργου έχουν διατυπωθεί αρκετές απόψεις. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για πίνακα με πολιτικό θέμα, δηλαδή, ή τη σχέση ανάμεσα στον Λορέντσο των Μεδίκων και την Νεάπολη, ή την συνθήκη με τον πάπα Ιννοκέντιο Η΄, ενώ άλλοι τον θεωρούν αναφορά στους Μέδικους σαν προστάτες των τεχνών.
Ωστόσο, πιο πειστική φαντάζει η άποψη που συσχετίζει τον πίνακα με τον κύκλο των νεοπλατωνιστών του Καρέντζι, αποδίδοντάς του την αλληγορική σημασία της πλήρους κυριαρχίας της ορθοφροσύνης και της αγνότητας( Αθηνά Παλλάς) επί της λαγνείας και των παθών(Κένταυρος), γεγονός που φαίνεται από την πλήρη υποταγή του Κενταύρου στο διόλου επιθετικό τράβηγμα των μαλλιών του από τη θεά.