TWITTER/amphipolisguide
Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020
Η Αμφίπολη Στους Ελληνιστικούς Χρόνους
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020
ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020
ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020
Η Αμφίπολη Κέντρο Εμπορίου Του Μακεδονικού Βασιλείου
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΡΑΣΙΔΑ
Στρυμόνας Ο Βασιλιάς Της Θράκης
Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020
Ο Πληθυσμός και η Οχύρωση των Αρχαίων Σταγείρων
Η Άρτεμις Ταυροπόλος
Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020
Δείτε ποιες Μέρες είναι Δωρεάν η Είσοδος σε Μουσεία & Αρχαιολογικούς Χώρους
Τα μουσεία, τα μνημεία και οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τα οποία διαχειρίζεται του Υπουργείο Πολιτισμού στη διάρκεια του έτους δέχονται το κοινό με ελεύθερη είσοδο χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από τις 1 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021.
Η Υπουργική απόφαση ισχύει από τον Νοέμβριο 2019, αναφέρει επίσης και τις υπόλοιπες ημέρες στην διάρκεια τους έτους, που δεν απαιτείται αντίτιμο για την είσοδο στους χώρους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Δείτε ποιες Μέρες είναι Δωρεάν η Είσοδος σε Μουσεία & Αρχαιολογικούς Χώρους της Αμφίπολης, των Φιλίππων και των Αρχαίων Σταγείρων :
Αυτές είναι:
–6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη),
–18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων),
–18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων),
–τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς),
–28η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή)
Μια πολύ καλή ευκαιρία λοιπόν να επισκεφθείτε δύο από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας, την Αμφίπολη και τους Φιλίππους. Δεν έχετε παρά να μαζέψετε την παρέα σας, να οργανώσετε την εκδρομή όπως επιθυμείτε και να περιηγηθούμε μαζί στα μονοπάτια της ιστορίας.
Εκμεταλλευτείτε τις ελεύθερες ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς και επικοινωνήστε για να ζήσετε μια εξαιρετική εμπειρία στο χρόνο.
Τηλ επικοινωνίας για ξεναγήσεις: 6948208816, Σιάσιου Ευαγγελία Αρχαιολόγος-Ξεναγός
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις 25 εώς και 27 Σεπτεμβρίου
Κυριακή 30 Αυγούστου 2020
Η Τέχνη της Υαλουργίας στην Αμφίπολη
Κυριακή 9 Αυγούστου 2020
Πάμφιλος ο Αμφιπολίτης
Απέβλεπε κυρίως στην ακρίβεια των αναλογιών και απαιτούσε για τον λόγο αυτό από τους μαθητές του την σπουδή της γεωμετρίας. Ενήργησε και πέτυχε την εισαγωγή της ζωγραφικής στα σχολεία. Δίδασκε επί μισθώ, ένα τάλαντο που έπαιρνε για διδασκαλία δώδεκα ετών. Μνημονεύονται δυο εικόνες, η εν Φλειούντι νίκη των Αθηναίων και ο Οδυσσέας επί σχεδίας. Επίσης συνέγραψε περί ζωγραφικής και ζωγράφων.
Σάββατο 25 Ιουλίου 2020
Ο Πλούτος Της Αμφίπολης
Τρίτη 14 Ιουλίου 2020
Όταν το Πολεμικό Ναυτικό μας βομβάρδιζε την Αμφίπολη
Την νύκτα 4 προς 5 Μαΐου 1913 οι Βούλγαροι εγκαθιστούν φυλάκιο στην βορειοδυτική όχθη του Αγγίτη ποταμού , άλλα τμήματα τους κατέλαβαν την γραμμή των λόφων μεταξύ των χωριών Δόμηρος και Μυρίνη και άρχισαν την συγκέντρωση δυνάμεων στο σιδηροδρομικό σταθμό Αγγίστας. Την 9η Μαΐου γίνεται μάχη στην περιοχή με το 19ο Σύνταγμα να μην μπορεί να καταφέρει να απωθήσει τους Βούλγαρους και να έχει αρκετές απώλειες και έτσι δημιουργείται σοβαρή κατάσταση στον τομέα της 7ης Μεραρχίας, καθώς οι Βούλγαροι απώθησαν τις Ελληνικές δυνάμεις μέχρι το χωριό Ροδολίβος.
Το τμήμα Στρατιάς Παγγαίου κάνει αναδιάταξη των δυνάμεών του και προωθεί πεζικό και πυροβολικό στην Παλαιοκώμη, ενώ διατάσσει το 5ο Σύνταγμα να φύγει από την Μαυροθάλασσα και να πάει , με το πυροβολικό του, στην Αμφίπολη. Μεσολαβούν έντονες παραστάσεις προς την βουλγαρική κυβέρνηση και για λίγο σταματούν οι εχθροπραξίες, αλλά οι Βούλγαροι συνεχίζουν την ενίσχυση των δυνάμεων τους.
Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020
Ιστορίες Αρχαίων: Ο νόμος για τους έφηβους στην Αμφίπολη
«Για τον εφηβαρχικό νόμο της Αμφίπολης, που είναι γραμμένος επάνω σε μια μαρμάρινη στήλη που βρέθηκε στο χώρο του Γυμνασίου, από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη το 1984 και φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο της, έχουν γραφτεί πολλά» σημειώνει στο «Χρονόμετρο» ο Θεόδωρος Αν. Σπανέλης. «O νόμος είναι έργο του εφηβάρχου Αδαίου Ευημέρου και μας δίνει πληροφορίες για την αγωγή των εφήβων, τα ήθη της εποχής, τα αξιώματα, την κοινωνική δομή της πόλης.
Ο εφηβαρχικός νόμος «είναι ένα κείμενο με 139 στίχους που η χάραξή του χρονολογείται στο 21 π.Χ., αλλά όπως προκύπτει από την μελέτη είναι αντιγραφή παλαιότερου κειμένου». Στην μελέτη της Πέπης Λαζαρίδου διατυπώνεται η εκτίμηση ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις «η αρχική σύνταξη του εφηβαρχικού νόμου ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο. Το στοιχείο που ενδυναμώνει αυτή την εκτίμηση είναι η αναφορά στην απονομή των στεφάνων, η οποία γινόταν κατά τον μήνα Ολώ(ι)ο, ο οποίος είναι ο ακροτελευταίος του μακεδονικού ημερολογίου και αντιστοιχεί στον Ιούλιο.
Επίσης ένα σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την μελέτη του νόμου, είναι στο σημείο εκείνο που αναφέρεται στον επώνυμο ιερέα που όταν προσέλθει θα τελεστούν οι καθιερωμένες ιερουργίες για να ξεκινήσουν οι γυμνικοί αγώνες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η θεότητας της οποίας ο ιερέας είναι επώνυμος δεν αναφέρεται, αλλά σημειώνεται ότι στις περισσότερες πόλεις της Μακεδονίας και ως εκ τούτου και στην Αμφίπολη ήταν επώνυμος άρχων ήταν ο ιερέας του Ασκληπιού, το οποίο δεν ίσχυε στην περίπτωση της Κασσάνδρειας και των Φιλίππων.»
Στην εισαγωγή του κειμένου, γίνεται αναφορά στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του εφηβάρχου, σχετικά με την απογραφή των εφήβων, την επιβολή ποινών, τον έλεγχο του θεσμού από τους πολιτικούς άρχοντες κλπ. Καθορίζει επίσης το ποιοι έφηβοι έχουν το δικαίωμα της φοίτησης, αν και ήταν υποχρεωτική για όλους, αλλά τίθεται ως προϋπόθεση, η οικογένεια του εφήβου, να είχε τα μέσα επιβίωσης για δύο χρόνια. Περιγράφει επίσης το πώς ορίζονται οι δάσκαλοι, τους κανόνες επιμέλειας των εφήβων, επισημαίνει ότι θα υπηρετούν για δύο χρόνια και θα φορούν χιτώνα, χλαμύδα, θα φέρουν κρηπίδες ως υποδήματα, ενώ θα έχουν πέτασο, τόξο και τουλάχιστον τρία ακόντια, ως εξοπλισμό. Απαγορεύει ρητώς στον έφηβο να ακολουθείται από υπηρέτη.
Επίσης προβλέπει την επιβολή προστίμων στους διδασκάλους, αν δεν διάγουν βίο κόσμιο και σώφρονα, όπως και αν δεν επιμελούνται την εκπαίδευση των εφήβων, ενώ προβλέπει ποινές προστίμου και για όσους κακολογούν τους εφήβους ή τους ακολουθούν κατά βήμα με ύποπτες προθέσεις ή συγχρωτίζεται μαζί τους εκτός παλαίστρας, τέλος ποινές υπάρχουν και για τους εφήβους για διάφορα παραπτώματα.
«Γενικά ο νόμος είναι πάρα πολύ αυστηρός έναντι όλων, ακόμη και ατόμων που αν και δεν ανήκουν στον προσωπικό του Γυμνασίου, θα επιχειρήσουν να διαφθείρουν τους εφήβους, παράπτωμα που και γι’ αυτό υπάρχει πρόβλεψη για την επιβολή προστίμων» τονίζει ο κ. Σπανέλης. «Υπάρχει πρόβλεψη ακόμη και για την συμμετοχή των εφήβων στα θεάματα, όπου επισημαίνεται ότι έπρεπε να πηγαίνουν με συντεταγμένο τρόπο, δεν επιτρέπονταν να κάθεται κανείς ανάμεσα τους, δεν επιτρέπονταν να χειροκροτούν και να σφυρίζουν παρά να μένουν σιωπηροί κατά την διάρκεια του θεάματος»
Ένα σημαντικό στοιχείο των συμπερασμάτων είναι ότι υπάρχει η πρόβλεψη ότι επειδή οι έφηβοι δεν είναι πλήρως ενήλικοι, τελούσαν υπό επιτροπεία λόγω του ότι είναι «ατελώς λειτουργίας»… κατά λέξη η αναφορά αυτή παραπέμπει στην αριστοτελική ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, γεγονός που αποτελεί μια υπόμνηση ότι ο Μακεδόνας νομοθέτης είχε ενώπιων του αυτό το έργο.
Το τελικό συμπέρασμα της Πέπης Λαζαρίδου είναι ότι ο συντάκτης του νόμου, έλαβε υπόψιν του, όχι μόνο τον Αριστοτέλη, αλλά και τον Ξενοφώντα με το έργο του Λακεδαιμονίων Πολιτεία. Ως εκ τούτου διατυπώνεται η υπόθεση ότι ο εμπνευστής και ίσως και ο συντάκτης του εφηβαρχικού νόμου ήταν ο ίδιος ο Φίλιππος Ε’ και το κείμενο να ψηφίστηκε από τις μακεδονικές πόλεις κατόπιν βασιλικού διαγράμματος, καθώς ο συγκεκριμένος Μακεδόνας βασιλιάς αναδεικνύεται ως ο μέγας νομοθέτης του μακεδονικού κράτους, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι από τον εφηβαρχικό νόμο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε μη αθλητικές δραστηριότητες στο Γυμνάσιο. Στον εφηβαρχικό νόμο δεν συναντάται ούτε ίχνος σοφιστών ή ρητόρων, ούτε γραμματοδιδάσκαλοι ούτε μουσικοδιδάσκαλοι, αλλά παιδοτρίβες, ακοντιστής τοξότης και πωλοδαμαστής. Προκύπτει λοιπόν πως ο θεσμός της εφηβείας στην Αμφίπολη απέβλεπε κυρίως στην αθλητική και στρατιωτική προετοιμασία των εφήβων της πόλης αλλά όχι στην πνευματική τους εκπαίδευση, σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον.
Ο εφηβαρχικός νόμος εντοπίσθηκε το 1984 στη βόρεια στοά του γυμνασίου της Αμφίπολης από το Δημήτρη Λαζαρίδη. Αποτελεί το σπουδαιότερο εύρημα του είδους του σ’ όλο τον ελληνικό κόσμο. Πρόκειται για ένα μοναδικό κείμενο 139 στίχων το οποίο μας δίνει πλήθος πληροφοριών χαραγμένο σε στήλη ύψους 2,65μ. Στο πάνω μέρος του εφηβαρχικού νόμου σε λεία και εξέχουσα ταινία είναι χαραγμένη η μακεδονική χρονολόγηση της επιγραφής, που ανήκει στο 21 π.Χ. ή από μεταγενέστερες εκτιμήσεις στο 23-22 π.Χ.
Κατά τον ανασκαφέα, περιέχει κωδικοποιημένους παλαιότερους σχετικούς νόμους, διατάξεις και βασιλικά διατάγματα, όπως φαίνεται και από μια άλλη επιγραφή του Φιλίππου του Ε΄, που βρέθηκε εκεί κοντά και είναι από τα αρχαιότερα κείμενα που αποκαλύφθηκαν στο γυμνάσιο. Η εφηβεία ήταν θεσμός στην αρχαιότητα και ήταν ουσιαστικά η δημόσια οργανωμένη εκπαίδευση των εφήβων. Βέβαια, τα περιεχόμενα, οι σκοποί και η διάρκεια της παρεχόμενης εκπαίδευσης διέφεραν τόσο από εποχή σε εποχή όσο και από πόλη σε πόλη.
Ο Ευάγγελος Αλμπανίδης αναφερόμενος στα Γυμνάσια της Θράκης σημειώνει πως το Γυμνάσιο «αναμφίβολα ήταν ο κυρίαρχος θεσμός παιδείας και ελληνικότητας. Αποσκοπούσε στη σωματική και πνευματική αγωγή των νέων και ήταν στενά συνδεδεμένο με το θεσμό της εφηβείας. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η στρατιωτική εκπαίδευση που αρχικά ήταν ο κυρίαρχος σκοπός του θεσμού της εφηβείας, κατά την εξέλιξη του θεσμού, παρεχώρησε τη θέση της στην σωματική άσκηση και την πνευματική αγωγή των εφήβων.»
«Στην Αμφίπολη η σχετική επιγραφή η οποία αναφέρεται στο θεσμό της γυμνασιαρχίας είναι το διάταγμα του Φιλίππου του Ε΄, το οποίο εκδόθηκε κατά το 39ο έτος της βασιλείας του (183 π.Χ.)» λέει ο κ. Αλμπανίδης. «Το διάταγμα αυτό εστάλη σ' όλες τις Μακεδονικές πόλεις της εποχής εκείνης που διέθεταν γυμνάσιο για να προστεθούν και νέα καθήκοντα στους γυμνασίαρχους. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για διάταγμα απευθυνόμενο προς τους επιμελητές της βασιλικής εξουσίας, οι οποίοι πρέπει να μεριμνήσουν για την καταχώρηση στον γυμνασιαρχικό νόμο της κάθε πόλης διατάξεων που αφορούν τους στεφανίτες αγώνες του Μακεδονικού κράτους».
Το Γυμνάσιο της Αμφίπολης λειτούργησε από τον 4ο αι. π.Χ. έως τα πρώιμα αυτοκρατορικά χρόνια (ρωμαϊκή περίοδος).
Πηγή: liberal.gr
Κυριακή 5 Ιουλίου 2020
Η ΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020
Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Κυριακή 28 Ιουνίου 2020
ΤΟ ΗΡΩΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ
Η πρώτη στήλη που υπήρχε στο βάθρο τοποθετήθηκε από την 6η Μεραρχία η οποία ανατινάχθηκε κατά την δεύτερη βουλγαρική κατοχή 1916 – 1918 από τους Βουλγάρους. Εν συνεχεία την δεκαετία 1919 – 1929 τοποθετήθηκε το σημερινό υπάρχον μνημείο το οποίο είναι έργο του γλύπτη Γεωργίου Δημητριάδη. Πρόκειται για έναν αρχαίο ναό πάνω σε ακρόπολη, σύμβολο της αιώνιας Ελλάδας, που τον υπερασπίζονται με όλες τις δυνάμεις τους σύγχρονοι πολεμιστές της ελευθερίας. Στην κορυφή δεσπόζει ένα πελώριο κράνος αρχαίου πολεμιστή.
Το 1943 τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής προσπάθησαν να καταστρέψουν το ηρώο που θύμίζε την ήττα τους πριν από τριάντα χρόνια. Προξένησαν μεγάλες φθορές, ιδιαίτερα στην μπροστινή όψη, οι οποίες όχι μόνο δεν αποκαταστάθηκαν μετά την απελευθέρωση, αλλά τοποθετήθηκε και πλάκα με επιγραφή που αναφέρεται σ' αυτήν την πράξη βανδαλισμού.
Στο βάθρο του μνημείου υπάρχει η ακόλουθη επιγραφή:
¨ΠΑΝΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΣ ΣΕΡΡΑΙΩΝ
ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΤΟΙΣ ΣΠΕΥΣΑΣΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΘΕΙΝΑΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ ΑΦΘΙΤΟΝ
ΕΥΓΝΟΜΟΝΩΣ ΤΟΔΕ ΜΝΗΜΕΙΟΝ ΑΝΑΤΙΘΕΑΣΙΝ¨
Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Ο Απόστολος Παύλος κατηγορήθηκε ως πρόξενος και ως φορέας απαγορευμένων – για τους Ρωμαίους – συνηθειών, για ένα θαύμα που έκανε σε μια νεαρή μάντισσα. Οι αρχές τον συνέλαβαν, τον τιμώρησαν με ραβδισμούς και τον φυλάκισαν. Τη νύχτα της φυλάκισής του έγινε σεισμός και άνοιξαν οι πόρτες της φυλακής. Ο δεσμοφύλακας που τον φυλούσε όταν είδε ανοιχτές τις πόρτες, τρόμαξε πολύ και επειδή νόμισε ότι οι φυλακισμένοι είχαν φύγει, τράβηξε μαχαίρι για να αυτοκτονήσει. Όμως, ο Απόστολος Παύλος τον καθησύχασε λέγοντας πως δεν είχαν φύγει. Τότε ο δεσμοφύλακας πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με την οικογένειά του. Ο χώρος όπου φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος βρίσκεται μέχρι και σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, κοντά στα ερείπια της Βασιλικής Α΄, του μεγάλου παλαιοχριστιανικού ναού του 5ου μ.Χ. αιώνα. Οι άρχοντες της πόλης τον ελευθέρωσαν φοβισμένοι και του ζήτησαν να φύγει από την πόλη. Πριν φύγει, ευχαρίστησε τους αδελφούς του και έφυγε για τη Θεσσαλονίκη μέσω Αμφίπολης. Ο Απόστολος Παύλος έκανε αργότερα άλλες τρεις επισκέψεις στην πόλη των Φιλίππων.