TWITTER/amphipolisguide
Τρίτη 31 Μαρτίου 2020
Τελεσφόρος: Ο τελεσιουργός θεός της ίασης
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020
Βρασίδας και Κλέωνας, Η σύγκρουση των δύο Στρατηγών μπροστά από τα τείχη της Αμφίπολης
Η Λάρνακα που εικάζεται ότι ανήκει στον Σπαρτιάτη Στρατηγό Βρασίδα και βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης |
Η ασπίδα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Αγοράς στην στοά Αττάλου και πιθανολογείται ότι ανήκε στον Βρασίδα |
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020
Η ΠΑΝΩΛΗ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020
Εμμανουήλ Παπάς, ο Σερραίος Οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821
Τρίτη 24 Μαρτίου 2020
Ο ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020
ΟΤΑΝ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ
Κυριακή 22 Μαρτίου 2020
ΟΙ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΕΣ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΑΓΓΙΤΗ
Για χιλιάδες χρόνια ο Ποταμός Αγγίτης ρέει μέσω της μεγάλης κοιλάδας της Δράμας, σμιλεύοντας την γη και δημιουργώντας πολλές σπηλιές, καμάρες και βαθειά ρήγματα με πλούσια φυσική ομορφιά. Διασχίζει περίπου μία απόσταση 40 χλμ. ώσπου να ενωθεί με έναν άλλο σημαντικό ποταμό της περιοχής των Σερρών, τον Στρυμόνα.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς μια βίαιη γεωλογική ανακατάταξη, που συντελέστηκε πριν από 1.000.000 χρόνια, χώρισε την γη στα δύο, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν οι υδάτινοι όγκοι της αρχαίας Πρασιάδος λίμνης, η οποία τότε κάλυπτε την εύφορη πεδιάδα της σημερινής Δράμας. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδος, αυτό του ποταμού Αγγίτη.
Ο ποταμός Αγγίτης πηγάζει δυτικά της Δράμας ανάμεσα στο Μενοίκιο όρος και στους πρόποδες του Φαλακρού. Στην συνέχεια ακολουθεί νότια πορεία μέχρι που εισέρχεται στον Νομό Σερρών και στην περιοχή όπου υψώνεται ο ασβεστολιθικός λόφος του Πετρωτού. Πρόκειται για μια βαθειά και στενή ποτάμια κοιλάδα, με μήκος 15 χλμ. και βάθος που φθάνει σε κάποια σημεία τα 100 - 120 μέτρα. Στις πλαγιές του φαραγγιού έχουν εντοπιστεί σπηλιές, καμάρες και βραχοσκεπές. - ΠΗΓΗ: Μουσειακές επιγραφές Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.
Μετά από ανασκαφικές έρευνες που πραγματοποίησε η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας στις θέσεις των Σπηλαίων, Πηγών Αγγίτη Προσοτσάνης και Πετρωτού Αλιστράτης, αποκαλύφθηκαν αρχαιολογικά στρώματα πλούσια σε ευρήματα.
Από τη διάνοιξη της νέας πρόσβασης στο Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη, εντοπίστηκε αδιατάραχτο αρχαιολογικό στρώμα Παλαιολιθικής περιόδου και έφερε στο φως πλήθος οστών και εργαλειών αυτής της εποχής.
Κατά την τελευταία βαθμίδα του Ανώτερου Πλειστόκαινου, την περίοδο του Παγετώνα Wurm (70.000-10.000 χρόνια πριν) επικρατεί η λεγόμενη ψυχρή πανίδα. Τα είδη που κυριαρχούν είναι ο άγριος ίππος, ο όνος, τα βοοειδή (βίσσων και άγριος ταύρος), τα ελάφια, η άλκη και το ζαρκάδι, ο αίγαγρος, το αγριόγιδο και τα σαρκοφάγα. Η πανίδα αυτή είναι σύγχρονη του ανθρώπου της Μέσης και της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής. ΠΗΓΗ: Μουσειακές επιγραφές Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας.
Κατά την περίοδο αυτήν στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού Νομού της Δράμας η εποχή των παγετώνων πλησιάζει στο τέλος της. Δεν υπάρχουν πια πάγοι, αλλά το κλίμα είναι ακόμη ψυχρό. Η βλάστηση που κυριαρχεί είναι η στέππα. Οι πρώτοι κάτοικοι σ’ αυτήν την περιοχή εμφανίζονται σε αυτή την εποχή. Ήταν παλαιολιθικοί νομάδες που μετακινούνταν κυνηγώντας ζώα και περισυλλέγοντας καρπούς και φυτά. Για κατοικίες του προτιμούσαν τις εισόδους των σπηλαίων ή τις βραχοσκεπές κοντά σε πηγές νερού, όπου ερχόταν τα ζώα να ξεδιψάσουν.
Τα πρώτα εργαλεία του Παλαιολιθικού ανθρώπου ήταν λίθινα, στην αρχή φυσικές κροκάλες επιλεγμένες για το κατάλληλο σχήμα τους και εν συνέχεια χειροπελέκεις, αιχμές και ξέστρα από εν μέρει κατεργασμένο λίθο. Όπως παρατηρήθηκε, η περιοχή του Αγγίτη σχετίζεται με κυνηγητικές δραστηριότητες. Πολιτισμικά, με βάση την τεχνολογία των εργαλείων, τοποθετείται στην Μέση Παλαιολιθική, της οποίας η απόλυτη χρονολόγηση είναι 50.000 χρόνια πριν από σήμερα.
Στο Φαράγγι του Αγγίτη εντοπίζεται ένα δίκτυο σπηλαίων με σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ένα από αυτά που ξεχώρισε κατά την διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών, είναι το Σπήλαιο του Ορφέα, το οποίο βρίσκεται 1 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του αξιοποιημένου Σπηλαίου Αλιστράτης και έχει πάρει το όνομα του, από τον μυθικό γητευτή με την λύρα και μέγιστο θεολόγο της Θράκης.
Το Σπήλαιο εντόπισαν το 1976 Αυστριακοί επιστήμονες και η εξερεύνησή του συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για μια οριζόντια, δαιδαλώδη σπηλιά, με συνολικό μήκος 300 μέτρα και πλάτος 20 - 30 μέτρα.
Το Σπήλαιο του Ορφέα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον, όχι μόνον για το μέγεθος και την ομορφιά του, αλλά κυρίως για την σημασία των παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων που έκρυβε για χιλιάδες χρόνια και μαρτυρούν τον ρόλο του σπηλαίου στην εξελισσόμενη ιστορία του ανθρώπου στον Ελλαδικό χώρο.
Μέσα στο σπήλαιο, η αργή αλλά ανίκητη δύναμη του νερού έχει λαξεύσει σταλαγμίτες 45.000 ετών, σε εκπληκτικούς σχηματισμούς
Αποκαλύφθηκαν επάλληλα δάπεδα χρήσης, που περιλαμβάνουν ημικυκλικές εστίες με στάχτες και καμένα οστά καθώς και κάποιες οπές πασσάλων. Από κινητά ευρήματα, βρέθηκαν άφθονα θραύσματα χρηστικών ως επί το πλείστον αγγείων, πήλινα σφονδύλια, οστά οικόσιτων ζώων, όστρεα, οστέινα και λίθινα εργαλεία.
Σημαντικό εύρημα αποτελούν τρία τμήματα ανθρώπινων κρανίων, που αποκαλύφθηκαν στο κεντρικό σκάμμα του σπηλαίου και δυο τμήματα ανθρώπινης σιαγόνας ενηλίκου ατόμου.
Από τα ανασκαφικά δεδομένα συνάγεται ότι, το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εποχικής εγκατάστασης και άσκησης γεωργοκτηνοτροφικών εργασιών. Επίσης υπήρξε και ως χώρος αποθήκευσης. Οι ραδιοχρονολογήσεις που έγιναν στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος επιβεβαιώνουν το ευρύ φάσμα χρήσης του σπηλαίου που κυμαίνεται από, 8.640 - 8.480 και 3.880 - 3.690, χρόνια πριν από σήμερα. Οι ενδείξεις από την χρονολόγηση των ευρημάτων λοιπόν, μαρτυρούν παλαιότερη ανθρώπινη παρουσία πριν από περίπου 9.000 χρόνια!
Σε άλλα σημεία με βραχοσκεπές συναντάται πλήθος εγχάρακτων παραστάσεων (βραχογραφίες) πάνω σε μαρμάρινες επιφάνειες.
Η θεματολογία αυτών των αναπαραστάσεων ποικίλει: απεικονίζονται κυρίως πολεμιστές, ιππείς, διάφορα είδη ζώων, γεωμετρικά και αφηρημένα μοτίβα.
Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει επικάλυψη παλαιοτέρων βραχογραφιών από νεώτερες και αυτό μαρτυρεί τη συνεχή και δυναμική χρήση του τοπίου από τον άνθρωπο.
μοτίβο του ιππέα στις βραχογραφίες του Φαραγγιού του Αγγίτη είναι το πιο χαρακτηριστικό. Η χρονολόγηση του ανάγεται κατά την 2η χιλιετία π.Χ.
Αναπαραστάσεις ιππέων σε βραχογραφίες συναντούνται τόσο σε θέσεις στην ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας της Δράμας, όσο και σε αυτή των Φιλίππων, καθώς επίσης αποτελούν μια από τις κυριότερες απεικονίσεις στους βράχους του όρους Παγγαίου.
Η επιλογή, λοιπόν, της εικαστικής αναπαράστασης του ιππέα δεν είναι τυχαία. Με την τέχνη στους βράχους, φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις χώρες και ηπείρους, ο άνθρωπος δεν δηλώνει μόνο την παρουσία του, αλλά ορίζει και το τοπίο μέσω αυτής.
Οι εγχάρακτες αναπαραστάσεις ιππέων, μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τις μεταλλουργικές κοινωνίες της πρωτοϊστορίας στον βορειοελλαδικό χώρο.
Είτε ως πολεμιστής με πλήρη εξοπλισμό, είτε ως κυνηγός θηραμάτων, είτε απλά ως μια επιβλητική παρουσία στις ασβεστολιθικές επιφάνειες, η ιδέα του καβαλάρη συμβολίζει την μετάβαση από μια εποχή σε μια άλλη. Με την εισαγωγή της ιππικής εξελίσσονται οι πολεμικές τακτικές και αλλάζουν τα πεδία των μαχών. Ανοίγουν νέοι δρόμοι εμπορίου και καλύπτονται μεγαλύτερες αποστάσεις. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή της αντίληψης όχι μόνο του φυσικού, αλλά και του γνωστικού τοπίου.
Στα πλαίσια της συνεργασίας της Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστήμιου Tras-os-Montes e AltoDouro Villa Real και του Κέντρου Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου Coimbra της Πορτογαλίας, δημιουργήθηκε αναπαράσταση της βραχογραφίας του Ιππέα. Έτσι, μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές βραχογραφίες του Φαραγγιού πήρε μορφή καλλιτεχνικού βραχοανάγλυφου διαστάσεων 16 x 20 μέτρων και αποτέλεσε μέρος στα αξιοθέατα του Φαραγγιού, υπογραμμίζοντας την ιστορία της περιοχής.
Οι μεταλλουργικές κοινωνίες στον βορειοελλαδικό χώρο θα μπορούσαν να προσδιοριστούν ως θρακικές. Η εγχάρακτη αναπαράσταση του αρχαίου καβαλλάρη μπορεί να πιθανολογηθεί ως η πρώτη μορφή ενός Θράκα Ιππέα!
Ο Τύμβος του Σβεστάρι της Βουλγαρίας, ο τάφος του Θράκα Βασιλιά Δρομιχαίτη
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020
21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης - Γιάννης Ρίτσος "Η μάχη της Αμφίπολης"
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020
Οι Τελευταίες Ημέρες Της Ζωής Του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ο Αλέξανδρος μετά το ταξίδι του στην Αίγυπτο επέστρεψε στη Βαβυλώνα τον Μάιο του 323 π.Χ., διασχίζοντας τα ελώδη νερά του ποταμού Ευφράτη. Μετά από λίγες εβδομάδες αρρώστησε, ανεβάζοντας υψηλό πυρετό. Το αποτέλεσμα ήταν πως μετά από δέκα ημέρες νοσηλείας, ο Μέγας βασιλιάς και στρατηγός των Μακεδόνων άφησε την τελευταία του πνοή στη Βαβυλώνα.
Οι ημέρες νοσηλείας με υψηλό πυρετό
Η ασθένεια που υπήρξε μοιραία για τον Αλέξανδρο εκδηλώθηκε το βράδυ της 18ης του μηνός Δασίου -13 Ιουνίου- μετά από μια γιορτή προς τιμή του Ηρακλή. Ο Αλέξανδρος εκείνο το βράδυ ανέβασε υψηλό πυρετό και καθώς διψούσε πάρα πολύ, ήπιε κρασί, πράγμα που θεωρήθηκε από ορισμένους ως υπαίτιο για τη φρενίτιδα που εκδηλώθηκε στη συνέχεια. Η κατάσταση της υγείας του ήταν τέτοια που από τον υψηλό πυρετό, αποκοιμήθηκε χωρίς να το καταλάβει μέσα στο λουτρό.
Την επόμενη ημέρα, αφού λούστηκε, γύρισε στο θάλαμο και πέρασε όλες τις ώρες παίζοντας κύβους με τον Μήδιο το Θεσσαλό. Στη συνεχεία, αργά το βράδυ, αφού λούστηκε πάλι και πρόσφερε θυσία στους θεούς, έφαγε, αλλά σε όλη τη διάρκεια της νύχτας είχε υψηλό πυρετό.
Στις 20 του μήνα Δασίου, λούστηκε πάλι και πρόσφερε την καθιερωμένη θυσία και, ξαπλωμένος στο λουτρό, αφιέρωσε το χρόνο του στο Νέαρχο και τους ανθρώπους του, ακούγοντας με μεγάλη προσοχή τα σχετικά με το ταξίδι και τη μεγάλη θάλασσα. Στις 21 του μήνα, αφού έκανε τα ίδια, καιγόταν ακόμη περισσότερο στον πυρετό. Σε όλη τη διάρκεια εκείνης της νύχτας ήταν πολύ άσχημα και την επόμενη ημέρα είχε πολύ υψηλό πυρετό.
Επειδή η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί αρκετά, μεταφέρθηκε μέσα στο παλάτι, και ήταν συνεχώς ξαπλωμένος κοντά στη μεγάλη κολυμβήθρα. Παρά το γεγονός πως δυσκολευόταν να μιλήσει, δεχόταν τους διοικητές του και συζητούσε με τους αρχηγούς για τις κενές θέσεις στη διοίκηση του στρατού.
Στις 24 του μήνα, αν και ψηνόταν στον πυρετό, σηκώθηκε πάλι και πρόσφερε θυσία. Διέταξε τους ανώτατους αξιωματικούς να βρίσκονται στην αυλή, ενώ οι ταξίαρχοι και οι πεντακοσίαρχοι να διανυκτερεύσουν έξω.
Στις 25 του μήνα μεταφέρθηκε στο απέναντι παλάτι και κοιμήθηκε για λίγο. Ο πυρετός όμως δεν υποχώρησε. Όταν τον επισκέφτηκαν οι αρχηγοί, δεν μιλούσε πια καθόλου. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε και στις 26 του μήνα.
Οι Μακεδόνες τότε, βλέποντας τον βασιλιά τους σ’ αυτή την κατάσταση, νόμισαν ότι είχε πεθάνει. Μαζεύτηκαν, λοιπόν, έξω από τις πύλες και διαμαρτύρονταν και απειλούσαν τους εταίρους, ώσπου τις παραβίασαν. Όταν πια οι πύλες άνοιξαν, πέρασαν από το κρεβάτι του ένας ένας όλοι μόνο με τους χιτώνες. Στη διάρκεια αυτής της ημέρας άνθρωποι του Πύθωνα και του Σέλευκου στάλθηκαν στο Σεραπείο και ρωτούσαν αν έπρεπε να φέρουν εκεί τον Αλέξανδρο. Ο θεός όμως απάντησε να τον αφήσουν εκεί που ήταν. Στις 28 του Δασίου προς το βράδυ ο Αλέξανδρος τελικά πέθανε.
Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης παραδίδει τη μαρτυρία πως όταν ο Αλέξανδρος κατάλαβε πως έφτασε το τέλος του, έβγαλε το δαχτυλίδι του και το έδωσε στον Περδίκκα. Οι σύντροφοί του τότε τον ρώτησαν σε ποιον άφηνε το βασίλειό του και εκείνος φέρεται να απάντησε: «Στον πιο ισχυρό». Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια του Αλέξανδρου.
Αιτία θανάτου
Βάσει των συμπτωμάτων της ασθένειας του Αλέξανδρου, προτάθηκε ήδη από το 1872 από το Γάλλο γιατρό Emile Littre ως αιτία θανάτου η ελονοσία. Η ελονοσία ήταν ήδη γνωστή στον αρχαίο κόσμο και κυρίως στην Ανατολή από τον 6ο αιώνα π.Χ. Πιθανότατα, λόγω της παραμονής του στα ελώδη νερά του Ευφράτη να προσεβλήθη από ελονοσία.
Η υπόθεση πως ενδεχομένως να είχε δηλητηριαστεί δεν είχε προταθεί από κανέναν τη στιγμή του θανάτου του Αλέξανδρου. Η υπόθεση της δηλητηρίασης κυκλοφόρησε έξι χρόνια μετά το θάνατό του, σε διάφορες εκδοχές. Λέγεται μάλιστα ότι η Ολυμπιάδα κατόπιν καταγγελίας αφάνισε πολλούς, ξέθαψε και πέταξε τα οστά του νεκρού Ιόλα, γιατί αυτός τάχα τού έριξε το δηλητήριο.
Μετά το θάνατο
Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου ξέσπασε πολιτική ταραχή για τη διαδοχή του, με αποτέλεσμα να μην δοθεί η απαιτούμενη μέριμνα για την ταφή του βασιλιά. Έτσι, το σώμα του παρέμεινε για καιρό άταφο και ενώ ήταν καλοκαίρι με υψηλή θερμοκρασία στη Βαβυλώνα, το σώμα του δεν παρουσίασε για μέρες κανένα σημείο σήψης, ούτε καν σημάδι αποχρωματισμού.
Αυτό, ίσως θα μπορούσε να εξηγηθεί με την υπόθεση πως ο Αλέξανδρος τελικά δεν πέθανε την ημέρα που θεωρήθηκε ως ημέρα θανάτου του, αλλά μετά από αρκετές ημέρες. Πιθανότατα να είχε πέσει σε κώμα τη στιγμή που θεωρήθηκε νεκρός και ίσως να παρέμεινε σ’ αυτή την κατάσταση για τέσσερις ή πέντε ημέρες.
Πηγές:
greek-language.gr
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΜΑΡΑΚΟΣ: «Οι απεικονίσεις του Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο: 4ος αιώνας π.Χ.-4ος αιώνας μ.Χ.»
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020
Σχολική Εργασία με Θέμα τον Τύμβο Καστά
ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΕΧΘΕΙΟΥ
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020
Κλείνουν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι μέχρι τις 30 Μαρτίου εξαιτίας του κορονοϊού,
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020
Ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Τρίτη 10 Μαρτίου 2020
Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΡΟΣΟΨΗ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ
Κυριακή 8 Μαρτίου 2020
Ρωξάνη, η «βάρβαρη» σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δολοφονήθηκε με τον γιο της στην Αμφίπολη
H Ρωξάνη, που το όνομά της σημαίνει φωτεινή και μικρό αστέρι, ήταν μία πανέμορφη κοπέλα από την Σογδιανή, Σατραπεία βόρεια του Αφγανιστάν στο σημερινό Ουζμπεκιστάν.
Ο πατέρας της ήταν ο Πέρσης Σατράπης της Σογδιανής Οξυάρτης και εκείνη ένα 16χρονο κορίτσι που γοήτευσε το μεγάλο στρατηλάτη έπειτα από ένα βραδινό γλέντι, όπου την είδε να χορεύει.
Την παντρεύτηκε το 327 π.Χ.
Η νεαρή Ρωξάνη, ήταν η πιο όμορφη γυναίκα της εποχής, σύμφωνα με μαρτυρίες.
Η Ρωξάνη τον συνόδευσε στην εκστρατεία του στην Ινδία και γέννησε τον γιο τους Αλέξανδρο Δ' μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.. Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε εκτεθειμένους την Ρωξάνη και το γιο της, οι οποίοι έπεσαν θύματα δολοφονίας περίπου το 311π.Χ. έπειτα από διαταγή του Κασσάνδρου, καθώς ο 13χρονος Αλεξανδρος Δ' ήταν ο μόνος νόμιμος διάδοχος της τεράστιας αυτοκρατορίας.
Η Ρωξάνη με το γιο της γύρισαν στη Μακεδονία και κατέφυγαν στην Ήπειρο που ζούσε εκεί η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Δεν αισθανόταν ασφαλής στην Μακεδονία, καθώς εκεί πλέον την εξουσία ασκούσαν οι αντίπαλοι του Αλεξάνδρου και σφετεριστές του θρόνου του. Η Ρωξάνη και ο γιός της Αλέξανδρος έπεσαν τελικά θύματα της θηριώδους εξουσιομανίας του Κασσάνδρου.
Φυλακίστηκε στην Αμφίπολη
Όταν πέθανε η Ολυμπιάδα, έχασε το στήριγμά της και ο γιος του Αντίπατρου, Κάσσανδρος, που είχε σφετεριστεί την εξουσία στη Μακεδονία, φυλάκισε στην Αμφίπολη τη Ρωξάνη και το γιό της Αλέξανδρο, όπου με διαταγή του το 311 π.Χ. δολοφονήθηκαν.
Όμως τα σώματά τους εικάζεται ότι δεν τάφηκαν με τις δέουσες τιμές καθότι ήταν εχθροί του Κασσάνδρου. Σίγουρα πάντως αποκλείεται να έτυχαν βασιλικών τιμών και ταφής, όπως υποδηλώνουν οι λέοντες-σφίγγες που βρέθηκαν στην Αμφίπολη, ότι πρόκειται σε κάθε περίπτωση για βασιλικό τάφο.
Πηγές: iefimerida.gr