Ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου από τον Τύμβο Καστά έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στην θέση τους. Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης για τον εντοπισμό τους οδήγησε στην περιοχή του χώρου του μνημείου του λέοντα όπου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα είτε εντοιχισμένα στην βάση του λέοντα, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη που προέρχονται από τον περίβολο. Η έρευνα αυτή συνδέει τον σημαντικό ταφικό περίβολο του Τύμβου Καστά με τον Λέοντα της Αμφίπολης.
Το υλικό της βάσης του λέοντα είχε χρησιμοποιηθεί ως φράγμα σε δεύτερη χρήση είδη από την ρωμαϊκή εποχή και βρέθηκε από τον Ελληνικό Στρατό το 1912 κατά την αποξήρανση της κοίτης του Στρυμόνα για την κατασκευή της σύγχρονης γέφυρας. Το 1936 οι Roger και Broneer το αποκατέστησαν στην θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα με την κατασκευή μιας συμβατικής βάσης.
Την ίδια εποχή η εταιρεία Ulen εντόπισε νέα μέλη κατά την αποξήρανση της Κερκινίτιδας λίμνης και μετέφερε το υλικό 60χλμ. μακριά στην θέση τον νέου φράγματος της Κερκίνης στον Λιθότοπο.
Ο Miller ταύτισε το υλικό και το επέστρεψε στην αρχική του περιοχή το 1971 χωρίς όμως να έχει εντοπίσει το μνημείο απ' όπου προέρχεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.