Facebook: Ξεναγήσεις στην Αμφίπολη

TWITTER/amphipolisguide

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Τα Τείχη της Αμφίπολης




Στο βόρειο τείχος της Αμφίπολης συναντούμε ένα μοναδικό τεχνικό έργο, ένα μεγάλο αποχετευτικό αγωγό ομβρίων υδάτων. Αποτελείται από επτά οχετούς και έξι πεσσούς τριγωνικής τομής με στρογγυλεμένες εσωτερικά τις κορυφές των τριγώνων για την εύκολη ροή του νερού, που εδώ σχηματίζει ορμητικό χείμαρρο κατά την περίοδο των βροχών. Και μόνο που η απόσταση ανάμεσα στους πεσσούς είναι μόνο 0,20μ. περίπου, χώρος που εμπόδιζε την διείσδυση του εχθρού στα τείχη ανάμεσα από τους οχετούς, τα ανοίγματα μικραίνουν σε 0,10μ. με την ένθεση σιδερένιων οβελίσκων ανάμεσα στους τριγωνικούς πεσσούς. Σώζονται οι τρύπες και το μολύβι για την πάκτωση των οβελίσκων.






Στο εσωτερικό του τείχους αποκαλύφθηκε εντυπωσιακή κλίμακα που οδηγεί στον περίπατο του τείχους και σε κάποιο πλάτωμα. Στη βάση της κλίμακας σώζεται μια θυρίδα τριγωνικής τομής, θέση για κάποιον τοξότη ή φύλακα της πύλης που βρίσκεται κοντά.




Στο βόρειο τείχος υπάρχουν δύο πύλες. Η πρώτη είναι ελληνιστικών χρόνων και βρίσκεται σε επίπεδο ψηλότερο κατά 2μ. από την κρηπίδα του τείχους. Η πύλη αυτή ανοίχθηκε όταν οι προσχώσεις και οι αποθέσεις των φερτών υλών έκλεισαν την κλασική πύλη, που βρίσκεται δεξιά της στο αρχικό επίπεδο του τείχους. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές πύλες, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, "Θράκιες Πύλες" όπου υπάρχει εσωτερική και εξωτερική αυλή.




Πύλη Γ' του Βορείου Τείχους της Αμφίπολης είναι η μεγαλύτερη και πιο οχυρή πύλη της πόλης. Ο αρχιτέκτων της πύλης της γέφυρας μερίμνησε ιδιαίτερα για την εξασφάλισή της από τους κινδύνους πλημμύρας του ποταμού, ενισχύοντας εσωτερικά και εξωτερικά τους τοίχους της και ολόκληρη την περιοχή της πύλης με πλήθος πασσάλων, που πολλές φορές έχουν τοποθετηθεί ανάμεσα στους πλίνθους των τειχών και που οι αιχμές τους προχωρούν βαθιά στο επίπεδο του εδάφους. Ως πρόσθετο έργο προστασίας κατασκευάστηκε ένας τοίχος σε σχήμα "Π". Στην μεγάλη αυτή πύλη κατέληγε η γέφυρα που αναφέρει ο Θουκυδίδης στα γεγονότα της μάχης Κλέωνος και Βρασίδα, το 422π.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.