"καὶ ἀποστάντες τῶν Ἀθηναίων ἐκείνῃ τῇ νυκτὶ κατέστησαν τὸν στρατὸν πρὸ ἕω ἐπὶ τὴν γέφυραν τοῦ ποταμοῦ, ἀπέχει δὲ τὸ πόλισμα πλέον τῆς διαβάσεως, καὶ οὐ καθεῖτο τείχη ὥσπερ νῦν, φυλακὴ δέ τις βραχεῖα καθειστήκει· ἣν βιασάμενος ῥᾳδίως ὁ Βρασίδας, ἅμα μὲν τῆς προδοσίας οὔσης, ἅμα δὲ καὶ χειμῶνος ὄντος καὶ ἀπροσδοκήτοις προσπεσών, διέβη τὴν γέφυραν"
Θουκυδ. IV,103,4-5
"αποστάτησαν (Αργίλιοι) από τους Αθηναίους, οδήγησαν με τον στρατό του (Βρασίδα) προτού ξημερώσει, στην γέφυρα του ποταμού, η οποία απέχει αρκετά από την πολιτεία τους. Την εποχή εκείνη τα τείχη της Αμφίπολης δεν έφταναν έως την γέφυρα, όπως τώρα, και την φύλαγε μικρή φρουρά που εύκολα την εξουδετέρωσε ο Βρασίδας, τόσο επειδή είχε γίνει προδοσία όσο κι επειδή ο Βρασίδας έκανε την επίθεσή του αιφνιδιαστικά, με την κακοκαιρία, πέρασαν την γέφυρα"
Μια από τις πύλες του
βορείου τείχους κατέληγε
στη γέφυρα του Στρυμόνα. Η ξύλινη γέφυρα συνέδεε την πόλη της Αμφίπολης με το λιμάνι της μέσω του ποταμού που πρέπει να ήταν στην αρχαιότητα πλωτός.
Ξύλινοι πάσσαλοι, συχνά
ενισχυμένοι στο αιχμηρό άκρο τους με σιδερένια επένδυση, αποτελούσαν την υποδομή της γέφυρας και συνεχίζονταν στην
προ των τειχών περιοχή που καλύπτονταν με νερά από τις πλημμύρες του Στρυμόνα.
Οι κατά κανονικά διαστήματα ξύλινοι πάσσαλοι πρέπει να ανήκουν στη γέφυρα των κλασσικών χρόνων που αναφέρει ο Θουκυδίδης στην περιγραφή της μάχης της Αμφίπολης στα 422 π.Χ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.